ponedeljak, 27. april 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Macka u dva pravca

Milosevicu ne pada na um da deli (vraca!) pare, jer je to ruzna kupovina glasova. Zato ce ih radije pokupiti i zadrzati, a narodu ce ponuditi neogranicenu kolicinu patriotske paranoje

Pise: Stojan Cerovic

Dakle, Srbiji i Crnoj Gori vise ni nemacka marka nije zajednicka. Ni to ih vise ne spaja nego razdvaja, a kad ta veza pukne, vise ne ostaje nista, kao sto smo se uverili u prethodnim slucajevima. Secate li se upada Srbije u platni sistem one Jugoslavije? Pa ova akcija policije na beogradskom aerodrumu s oduzimanjem crnogorskih deviza i pritvaranjem dvojice bankarskih sluzbenika - u sustini je ista vrsta razbojnistva. Jedino sto su onda jos postojale odgovarajuce institucije, pa se otimanje moglo izvesti kroz papire, a sad mora rucno, na starinski nacin: “pare ili zivot". Izgleda da ce ova afera biti objasnjena kao pokusaj da se Djukanovic spreci da, uoci izbora, isplati staru deviznu stednju u Crnoj Gori. Mislim da je ovo samo izgovor, ali i takav izgovor je sam po sebi cudovisan. Zasto, naime, ne bi Djukanovic imao pravo da stekne naklonost biraca tako sto ce im prosto vratiti njihove rodjene pare koje im je drzava jednom otela? Ako je to demagogija, sto se Milosevic ne doseti da proba to isto, umesto sto preti ratom?

Ovde se krije sustinska razlika izmedju njih dvojice, kao i rezima u dve republike. Djukanovic nastoji da se dopadne i dodvori narodu, i da mu zadovolji potrebe, kao svi politicari u demokratskim zemljama, a Milosevic svoj narod zastrasuje, vara i sukobljava sa svakim, kao sto rade tirani. Njemu ne pada na um da deli (vraca!) pare, jer je to ruzna kupovina glasova. Zato ce ih radije pokupiti i zadrzati, a narodu ce ponuditi neogranicenu kolicinu patriotske paranoje.

Medjutim, motivi i posledice pomenutog aerodromskog razbojnistva krupniji su i nisu vezani samo za predstojece izbore u Crnoj Gori. Mozda bi ovaj slucaj trebalo posmatrati zajedno s onim nedavnim koljackim podvigom policije u Peci, kad su urezivali ime crnogorskog predsednika u meso jednom njegovom pristalici. Ali to je, recimo, bilo spontano. Lokalni policajci, mozda, nisu dobili komandu da seku i peku, nego su samo gledali televiziju, pa su zakljucili da je pocelo. Medjutim, zaplena para i pritvaranje bankara je svakako planirana, naredjena i odlucena na vrhu. Cini mi se da je Djukanovic pronasao nacin da Milosevica potpuno izbezumi. On ne preti da ce da ode, nego da ostaje i da ce cak doci po Milosevica. Da ga istrese iz gaca. Ovo mu jos niko nije rekao i bice da zato gubi zivce i panici. Jer kad on panici, to se vidi po tome sto policija nekog mlati i pece ili otima pare.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /