ponedeljak, 27. april 1998.

KAKO JE BEOGRADSKA POLICIJA ODUZELA RADNICIMA MONTENEGROBANKE MILION I DVESTA HILJADA DEM

Zaseda za crnogorske devize

U Montenegrobanci su sokirani ponasanjem policije u glavnom gradu SRJ, tim prije sto je prenos deviznih sredstava iz filijale u Beogradu do centrale u Podgorici bio ranije prijavljen “cuvarima reda" na Beogradskom aerodromu

Bozidar Milicic

Podgorica. - Hapsenje dvojice radnika Montenegrobanke i oduzimanje milion i dvjesta hiljada DEM na Beogradskom aerodromu u petak vece dogadjaj je bez presedana u odnosima dvije jugoslovenske republike i tijesno je povezan sa predizbornom kampanjom u Crnoj Gori. U crnogorskoj javnosti se smatra da je to istovremeno doprinos rezima u Beogradu realizaciji programa vracanja stare devizne stednje koji je u Crnoj Gori u toku. Dok Crna Gora nastoji da gradjanima vrati pre sedam godina oduzetu im stednju, dotle Srbija, koristeci se silom i nezakonskim sredstvima, pokusava da tu akciju osujeti i da devize namenjene gradjanima zadrzi za sebe.

U Montenegrobanci su sokirani ponasanjem policije u glavnom gradu SRJ, tim prije sto je prenos deviznih sredstava iz filijale u Beogradu do centrale u Podgorici bio ranije prijavljen “cuvarima reda" na Beogradskom aerodromu

Radnici Montenegrobanke Zarko Smolovic, izvrsni direktor i Miroslav Kaludjerovic, direktor Trezora, prenosili su “sasvim legalno devizna sredstva Banke, odnosno njenih komitenata u raznim valutama" - tvrde u Montenegrobanci i naglasavaju da taj posao sve ovlascene banke u zemlji, pa i oni, rade “na isti nacin i bez ikakvih smetnji".

Inace, ova djelatnost je regulisana Zakonom o deviznom poslovanju i uputstvima Narodne banke Jugoslavije i, kako isticu u Montenegrobanci, “u Beogradu je sve bilo registrovano i legalno sprovedeno". Ovdje se radi, naglasavaju, “iskljucivo o devizama deponenata Montenegrobanke koje su ostvarene u skladu sa saveznim propisima" i “bez ikakve posebno ekspertize, kontrolni organi su sve ove cinjenice mogli utvrditi na bazi dokumenata koja su pratila ova sredstva, a koja su policiji bila stavljena na uvid".

Medjutim, prema saopstenju za javnost koje je dala Montenegrobanka, policija na Beogradskom aerodromu je dvojicu njenih radnika zadrzala, saslusala, oduzela im novac i privela ih u MUP Beograd, gdje su proveli noc i naredni dan do poslijepodne. Uz to su izvrsili pretragu u Predstavnistvu i filijali Montenegrobanke u Beogradu. Smolovic i Kaludjerovic su pusteni na slobodu tek oko 14,30 casova u subotu, ali bez novca.

Da se radi o “pokretanju nove afere u dijelu beogradske rezimske stampe", zamjenik direktora Montenegrobanke Vojislav Radunovic, skrenuo je paznju na pisanje “Politike", koja je vec u subotu objavila clanak pod naslovom “Uhapseni izvrsni direktor i sef Trezora Montenegrobanke", koji su “pokusali da u akt tasni u avion unesu oko 1.200.000 DEM".

U subotu nismo mogli u Montenegrobanci proveriti da li je beogradska policija (u medjuvremenu) vratila oduzete devize i da li ce se ova “zaseda" odraziti na isplatu stare devizne stednje gradjanima koja je u ovoj banci pocela u prosli petak.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /