ponedeljak, 27. april 1998.

DEJVID MEKVILIJAMS BANK NASIONAL D'PARI

Marka ce biti 12 dinara

- Srbija je i dalje interesantna za strane investitore, ali u daleko manjoj meri nego sto je to bilo pre par meseci. Nije u pitanju povracaj novca od investicija jer bi on bio vrlo visok, ali je cinjenica da su sada svi uplaseni.

U Rusiji je prinos na investirani novac 30 odsto, i normalno je da se onda svi pre opredeljuju da tamo uloze novac, nego ovde gde postoji pretnja sankcijama, Kosovo i ponovo pokretanje inflatorne spirale - kaze Dejvid MekVilijams, analiticar Bank Nasional d' Pari.

Iako banka i dalje prati situaciju u Jugoslaviji, a MekVilijams planira novu posetu Beogradu u junu, njihov interes sada je usmeren na Ukrajinu. “I tamo je ulaganje rizicno, ali je situacija ipak bolja", kaze MekVilijams.

“Ukoliko budu uvedene sankcije, vlada nece moci tako lako da proda NIS ili EPS i nabavi devize koje su vam neophodne. Ona ce biti prisiljena da stampa novac da bi isplatila plate zaposlenima u drzavnim sluzbama, sto ce pokrenuti inflaciju, a istovremeno ce slabiti i industrijska proizvodnja sto ce dovesti do stagflacije. Nema sumnje da ce dinar morati da devalvira i da ce za par meseci jedna nemacka marka vredeti od deset do 12 dinara", kaze MekVilijams.

T. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /