ponedeljak, 27. april 1998.

Jos jednom bolje nego lane

Beograd u pozitivnom kontekstu

"Osvajac" Beograda: Ruben Cebutic

Beograd. - Dejan Nikolic, direktor Beogradskog maratona sigurno je u subotu popodne bio najsrecniji i najzadovoljniji Beogradjanin - visemesecni posao oko organizacije 11maratonske trke ulicama glavnog grada SRJ smesten u ram od nesto vise od dva sata koliko je trajala, krunisan je dobrom trkom sa kvalitetnim ucesnicima, koja se odvijala u savrsenom redu pred spalirom od preko 200.000 hiljada Beogradjana koji su obodom staze bodrili maratonce. Doduse, zadovoljstvo bi bilo kompletno da je oboren i rekord staze, ali je toplo vreme jedini bitni segment u organizaciji maratona na koji direktor Nikolic zaista nije mogao da utice u Beogradu je u subotu za vreme trke bilo cak 19 stepeni. Otezavajuce za trkace, ali idealno za posmatrace - jako sunce doprinelo je da u svetski etar iz Beograda napokon ode prelepa slika puna zivotne energije koju je davala reka sacinjena od oko 2.400 ljudi u polumaratonskoj i maratonskoj trci i oko 15.000 ucesnika Trke zadovoljstva. Beograd je u subotu zaista “bio svet" i organizatorima 11. Beogradskog Stark maratona trba odati priznanje na ulozenom trudu da se ime nase prestionice, Srbije i Jugoslavije u svetskim medijima pominje u pozitivnom kontekstu. Odlicna tehnicka organizacije trke u kojoj nije propusten ni najmanji detalj, perfektna medijska promocija 11. Beogradskog maratona koji je pratilo preko 300 akreditovanih novinara, od cega preko 60 iz inostranstva (bile su zastupljne bukvalno sve najvaznije svetske TV kuce, agencije, specijalizovani sportski mediji), a na listi ucesnika nasla su se imena atleticara iz 31 zemlje iz Evrope, Afrike, Azije i sa americkog kontinenta, iz bivsih jugoslovenskih republika, od cega je bio cak i jedan maratonac iz Hrvatske i dvojica iz Slovenije.

Vec po tradiciji prvi kroz cilj prosao je jedan od atleticara iz Kenije, njegovo ime je Ruben Cebutic, vicesamion sa proslogodisnje trke u Beogradu. Cebutic je sve vreme bio u vodecoj grupi trkaca, koja se od ostalih odvojila vec posle 30-og kilometra. Iako nije slovio za favorita, Cebutic je na oko pet kilometra pred cilj ubrzao tempo koji Mokhali, Ondieki, Muindi i Husioko nisu imali vise snage da prate. Kako je sam pobednik rekao posle trke, da je vreme bilo povoljnije, imao je u sebi snage da ovu stazu istrci cak za tri minuta brze. Kroz cilj na Terazijama iza Cebutica je prosao njegov sunarodnik Dzimi Muindi, a treceplasirani je Tabiso Mokhali iz Lesota. Proslogodisnji nosilac lovorovog venca Dzosfat Ndeti stigao je kao sesti.

U zenskoj konkurenciji je bilo manje neizvesnosti - ponovo je titulu pobednice ponela Ruskinja iz Kirgistana Irina Bogaceva, drugoplasirana je Cehinja Alena Peterkova, inace duatlonka, od koje se mozda i ocekivalo da se zustrije suprostavi Bogacovoj. Treceplasirana na Beogradskom Stark maratonu je Elena Makolova iz Belorusije.

U polumaratonskoj trci u obe konkurenciji dominirali su, na opste zadovoljstvo jugoslovenski atleticari. Olivera Jeftic je sjajno i lako istrcala 21 km ostvarivsi ubedljivu pobedu, drugoplasirana je Vesna Stefanovic, treca je bila Dragana Dujakovic. Pobednik u muskoj konkurenciji je Jan Bensa, drugoplasirani je Rumun Mircea Latis, a kao treci je kroz cilj prosao Ramiz Taipi.

Impresivna slika u svakom pogledu i bez obzira na sitna gundjanja sugradjana zbog prepodnevnog saobracajnog kolapsa, ukupan efekat ove manifestacije koja se zahuktava iz godine u godinu ima mnogo vecu "specificnu tezinu" po imidz Beograda kako vreme prolazi, a Dejan Nikolic uz pomoc svojih saradnika prikuplja iskustvo da sledeci Beogradski maraton bude uvek bolji od prethodnog.

S. Pantovic
V. Zaric
Foto: N. Stojanovic

Kenijci bez premca

Maraton 42.195 m, muskarci: 1. Cebutic (Kenija) 2:12,51. 2. Muindi (Kenija) 2:13,03. 3. Mokhali (Lesoto) 2:13,11.

Maraton, zene: 1. Bogaceva (Kirgistan) 2:32,07. 2. Peterkova (Ceska) 2:34,09. 3. Makolova (Belorusija) 2:34,55.

Polumaraton, 21.100 m, muskarci: 1. Bensa (Jugoslavija) 1:00,46. 2. Latis (Rumunija) 1:03,03. 3. Taipi (Jugoslavija) 1:04,58.

Polumaraton, zene: 1. Jeftic (Jugoslavija) 1:10,10. 2. Stefanovic (Jugoslavija) 1:17,11. 3. Raicevic (Jugoslavija) 1:19,37.

REC POBEDNIKA

Odluke na 38 kilometru

U cilj je utrcao u vremenu 2:21.51 i - zavrsio trku kao prvi. Ruben Cebutic (Kenija) prosle godine bio je drugi na Beogradskom “Stark" maratonu, a ove se popeo stepenik vise.

- Hvala Beogradu i njegovim divnim ljudima, sto su mi bodrenjem pomogli da budem najbrzi. Od samog starta sam bio ubedjen da cu pobediti, a na 38. kilometru to je bilo i definitivno jasno. Na proslom Maratonu bas tu me je pretekao moj zemljak N'Deti i na kraju slavio. Ovoga puta sam dosta paznje posvetio bas tome i isplatilo se.

Irina Bogaceva (Kirgistan) ostvarila je ono sto je potajno prizeljkivala i najavila jos prosle godine, kada je osvojila trofej “Fred Libou". Odbranila ga je i potvrdila ulogu favorita.

- Nadala sam se da cu trijumfovati, ali sam znala da ce biti tesko zbog veoma jake konkurencije. Stoga sam bila skepticna, a i nisam bas u najboljoj formi, posto sam do nedavno bila bolesna. Moj trener je medjutim hteo da pobedim i ja sam ga poslusala. Mozda sam mogla i do rekorda, ali pretoplo vreme ucinilo je svoje.

Janko Bensa, obradovao je sve “jugovice" prvim mestom u polumaratonu. Konacno se popeo i na vrh pobednickog postolja, posto je 1996. bio treci, a 1997. drugi. Mic po mic, do velikog uspeha.

- Negde na 10. kilometru stekao sam prednost od od nekih 300 metrara i vec tada sam znao da ce mi svi “gledati u ledja". Vetar je bio otezavajuca okolnost, posto je sve vreme duvao u mene. Iskreno, znao sam da mogu da postignem dobar rezultat, ali to nisam hteo da kazem treneru. Hteo sam da ga iznenadim, sto mi je poslo za rukom.

Olivera Jevtic samo je potvrdila da je polumaraton protekao u znaku Jugoslovena. I ne samo ona, jer u zenskoj konkurenciji slavio je plavi triling dama - Jevtic, Stevanovic, Kuzmanovic.

- Presrecna sam, a za ovaj trijumf najzasluzniji je moj trener Slavko Kuzmanovic, koji je celu trku bio uz mene i davao mi dragocene savete. Bila sam blizu rekorda, a da sam to znala na stazi, verovatno bih pojacala tempo u nameri da ga oborim. Ne mari, jer nikada nisam previse obracala paznju na to, niti mi je to bio primaran cilj.

Jedanaesti po redu Beogradski “Stark" maraton bio je, sto vec polako postaje tradicija i Prvenstvo Jugoslavije. Najbolje plasirani (12.) nas senior bio je Borislav Devic (AK “Soko"), a seniorka Zorica Rakovic (Partizan).

- Nisam previse zadovoljan rezultatom, jer nisam ispunio zacrtano. Tempo u trci je bio dosta promenljiv, a zbog toga nije ni oboren rekord. Sledece godine bice bolje...

- Rezultat je los, medjutim bolja nego prosle godine nisam mogla da budem, iako tada nisam bila tako spremna kao ove. Za prvo mesto na PJ zasluzna je i Brankica Glavonjic iz Zvezde, koja me je na 22. km vratila u trku.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /