ponedeljak, 27. april 1998.

NA KOSOVU I METOHIJI SITUACIJA I DALJE VEOMA KOMPLIKOVANA

Napetost sve veca

Sirom pokrajine iz casa u cas smenjuju se oruzani incidenti, puscana vatra, presretanje na putevima, demonstracije u gradovima

Dragan Banjac
izvestac “Nase Borbe" iz Pristine

Sukobi i nemiri u juznoj srpskoj pokrajini nastavljeni su i krajem prosle nedelje. To se narocito odnosi na njen jugozapadni deo u granicnom pojasu prema Crnoj Gori i posebno Albaniji, odakle, prema vojnim i policijskim izvorima, ne prestaje “ubacivanje teroristickih grupa iz Albanije". Rec je o kosovskim Albancima koji, prema nekim ovdasnjim izvorima, ugrozavaju vazne putne pravce od Peci prema Crnoj Gori (Cakor-Murino-Andrijevica i Novo Selo-Rozaje) kao i one prema susednoj Albaniji.

Jedna takva grupa u sredu je u reonu karaule Kosare presla albansko-jugoslovensku granicu i tom prilikom doslo je do sukoba s granicnim jedinicama Vojske Jugoslavije ciji epilog je poznat. Radenko Miladinovic, istrazni sudija Vojnog suda u Nisu, saopstio je u subotu novinarima da je “pretresom terena izmedju granicnih kamenova C-3 i C-2/10 pronadjeno 19 leseva i veca kolicina oruzja, municije i vojne opreme stranog porekla. Identifikovani su Sefcet Selima Alijaj (1969), Bekim Salije Alijaj, Sadik Ljuse Alijaj (1961), Skender Cazima Hajdaraj (1969), Hasan Bajrama Tahiraj, Gazmend Hasana Ramaj (1972), Uk Misena Sabani, Hasan Tahira Dinaj, Hajdar Ramadana Tacaj (1962) i Vebi Aslana Hasanaj (1967) svi iz Ereca kod Djakovice. Ovu desetoricu su prepoznala lica koja su tom prilikom lisena slobode, a za identifikaciju su koriscena pronadjena licna dokumenta. Saopstena su i imena sestorice cija identifikacija nije za sada sasvim pouzdana. To su: Gzim Sefceta Haderdjonaj (1976), iz Slupa kod Decana, Arben Bajrama Haderdjonaj (1968 - Slup), Beca Binaka Ljokaj (1968 - Slup), Imer Isufa LJokaj (1970 - Slup), Bekim Sefceta Madrekaj (1976 - Decani) i Dzemajil Mazrekaj (1969. iz Decana). Ostali nisu identifikovani, a prema saopstenju sudije Miladinovica, dva lica su lisena slobode: Gazmend Mustafe Tahiraj, profesor engleskog jezika iz Ereca iz Djakovice, rodjen 1970. godine i Iber Serifa Metaj, poljoprivredni tehnicar iz Ereca, rodjen 1961. godine.

Na putu Pristina-Pec putnici su u subotu zaustavljani na tri policijska punkta, a na jednom je u neposrednoj blizini primeceno vise tenkova i vojnih vozila. U Peci, odakle je poslednjih dana iseljen veliki broj Srba i Crnogoraca (uglavnom u Crnu Goru) situacija je trenutno mirna, kao i u Decanima gde je, tokom vikenda, policija bila brojnija od gradjana. Slucajni prolaznici, kojih je veoma malo, kazu da su zanemeli od straha i niko nije zeleo bilo sta da kaze.

Nije mirno ni u decanskom prihvatnom centru za izbeglice nedaleko od manastira Visoki Decani, a tu je situaciju je najbolje opisao otac Sava, zamenik staresine manastira Visoki Decani, koji je u subotu za “Nasu Borbu" rekao:

“Mi se trudimo da zivimo normalno, ali smo nazalost culi informaciju preko RFI (francuski radio) koju je dao gospodin Fehmi Redzepi, a najverovatnije iz izvora Kosovskog informativnog centra ili nekih drugih kosovskih centara koje on nije naveo, a prema kojoj se tvrdi da se u nasem manastiru nalaze pripadnici paravojnih jedinica. Radi se o neproverenim i sigurno netacnim informacijama i ovde, kao sto vidite, nema naoruzanih lica, a kamoli paravojnih jedinica. Nema ih cak ni u blizini, a sve je gospodin Redzepi juce objasnio, navodeci da je informaciju uzeo od izvora za koji je utvrdio da nije pouzdan".

Situaciju u ovom delu otac Sava je opisao kao vrlo ozbiljnu. To je tako, kako je rekao, nazalost, zbog nedostatka politickog dijaloga koji je trebalo da prethodi i da se ne dovedi narod u ovakvu situaciju. “Nazalost, toga nije bilo vec godinama i doslo je do sve veceg zaostravanja stavova izmedju srpske i albanske strane. Sada je jaz veoma sirok i dubok i prakticno komunikacije izmedju dve zajednice, dva naroda, gotovo da nema. Ona je prekinuta na svim nivoima i, sto je najgore, albanski narod na Kosovu i Metohiji izgradio je svoj vlastiti sistem zivota, prakticno svoju paradrzavu i svoj informativni sistem".

Zamoljen da povodom ove situacije da svoju poruku (Visoki Decani su sagradjeni u prvoj polovini 14. veka i do danas najbolje ocuvan manastir iz tog vremena) rekao je: “Eparhija raskoprizrenska je prekjuce u saopstenju poslala jos jedan od niza apela za mir. Vladika je obisao sve svestenike i monahe i savetovao ih da, koliko mogu, rade na stvaranju atmosfere mira, strpljenja i tolerancije. Mi smo u tom njegovom apelu pozvali na prestanak svih oruzanih sukoba i osudili nasilje bez obzira s koje strane dolazilo i ukazali da se jedino resenje moze naci dijalogom. Posebno smo ukazali da se vodi racuna o civilnom nenaoruzanom stanovnistvu i s jedne i s druge strane i o verskim objektima, posebno nasim manastirima i drugim objektima drugih verskih zajednica i da se ucini sve sto je u mogucnosti da se spreci prosirivanje i produbljivanje ovog sukoba. Narocito da se spreci oruzani sukob", rekao je na kraju poruke otac Sava.

Izvori bliski kosovskim Albancima saopstili su juce, a albanski mediji preneli, da je vojska “tukla Decane". Do pred vece, u sta se uverio i vas izvestac, toga nije bilo. Istina, pred noc policija je postavila kucicu na malom trgu gde se racvaju putevi ka manastiru, Peci i Djakovici. Sve ovo, ipak, najvise upucuje na pravi medijski rat izmedju srpske i albanske strane, koji je ovde u punom jeku. Pristinski Medija centar javio je juce da su granicari Vojske Jugoslavije u subotu kasno uvece “sprecili pokusaj grupe od deset naoruzanih Albanaca da ilegalno iz Albanije predju u Jugoslaviju". Naoruzani Albanci, prema istom izvoru, nisu stali na upozorenje, vec su otvorili vatru, na sta su granicari Vojske Jugoslavije uzvratili, “posle cega su se naoruzani Albanci dali u beg i vratili na teritoriju Albanije. U ovoj akciji pripadnici Vojske Jugoslavije nisu pretrpeli nikakve gubitke, a istraga je u toku". Medija centar, takodje, navodi da je preksinoc oko 22 sata na motel “Toplice" u Podujevu, gde se nalazi policijski punkt, ispaljena mina iz rucnog bacaca, a isto se dogodilo i na punktu kod Kijeva, na putu Pristina-Pec gde je, kako navodi Medija centar, jedna minobacacka mina dosla iz obliznje sume.

Glavnom pristinskom ulicom su i juce, kao i prethodnih dana, gradjani mirno setali na relaciji od hotela “Grand" do Pristinskog pozorista. Misljenje recepcionara hotela “Grand" kao da daje parce ovdasnjeg mozaika: “Znam ja da nesto nije u redu dok su ovde stigli neki novinari. Ti nikada ne dolaze dzaba".

Prikazano uzapceno oruzje

U Klubu Vojske Jugoslavije u Pristini u subotu je novinarima prikazan deo naoruzanja i vojne opreme zaplenjen od, kako stoji u saopstenju pristinskog Medija centra, albanskih terorista u poslednjih osam dana. Zaplenjeno je: 221 poluautomatska puska, 263 automatske puske, 281 rucna bomba, 336 upaljaca za bombe, 156 municijskih kutija za mitraljez, 671 okvir za automatsku pusku, preko 2.000 metaka raznog kalibra, 21 mitraljez sa postoljem, tri pistolja, 21 puskomitraljez, jedan rucni bacac, 21 mina za rucne bacace, 16 topografskih busola, sedam nozeva-bodeza, 51 zastitna maska, 71 uniforma razne vrste i jedno postolje za minobacac.

Jedan deo opreme zadrzan je na ekspertizi, jer, kako stoji u saopstenju, ima poreklo koje do sada nije poznato, a radi se o specificnim farmaceutskim proizvodima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /