utorak, 28. april 1998.

PROTESTNO PISMO SVETOZARA MAROVICA SLOBODANU MILOSEVICU ZBOG NEPOZIVANJA CRNOGORSKOG PREDSEDNIKA I PREDSEDNIKA SKUPSTINE CG NA PRIJEM POVODOM DANA DRZAVNOSTI SRJ

Predsedniku SRJ nije stalo do ravnopravnosti Srbije i Crne Gore

Zamerajuci predsedniku SRJ odsustvo protokalarne kulture i duznosti, Marovic istakao da Jugoslavija nije nicija privatna svojina i da se ne moze “praviti podela medju zvanicnim predstavnicima SRJ “po licnom ukusu"

Podgorica. - Iznenadjen cinjenicom da ni on ni predsjednik Republike Crne Gore Milo Djukanovic nijesu pozvani na prijem kod predsjednika SRJ povodom Dana drzavnosti SRJ 27. aprila, predsjednik Skupstine Crne Gore Svetozar Marovic postao je pismo Slobodanu Milosevicu, podsjecajuci ga na cinjenicu da je to i “dan drzave koju su svojom voljom neposredno i na referendumu izabrali i stvorili i gradjani Crne Gore". “Danas je Dan nove Jugoslavije u kojoj zive sa nadom u bolji, slobodniji i bogatiji zivot Crnogorci, Srbi, Muslimani, Albanci, u kojoj zive ljudi sa svojim porodicama i nadom da umjesto rata, siromastva, sankcija i zrtava, zasluzuju miran i slobodan zivot koji nece zavisiti od nicije sujete, pojedinacnog hira i smaovolje" - naglasava Marovic, dodajuci da je drzavi, koju predstavlja Milosevic, “iskreno privrzen s vjerom u zasluzeno dostojanstvo svakog njenog gradjanina".

“Na zalost, gospodine predsjednice, ne pozivajuci na svecanost, koju organizujete, predsjednika Republike Crne Gore i predsjednika Skupstine Crne Gore, po Ustavu i zakonima nosioce dvije najvise drzavne funkcije predstavljanja naroda u Crnoj Gori, Vi ste simbolicki pokazali da Vama do Ustavom proklamovane ravnopravnosti Crne Gore i Srbije nije iskreno stalo, da Vi ovu zemlju, na zalost, ne tako rijetko dozivljavate kao privatnu svojinu, praveci podjelu medju zvanicnim predstavnicima gradjana Jugoslavije po Vasem licnom ukusu" - naglasava u pismu predsjedniku savezne drzave Marovic. On ga time, kako kaze, ne i prvi put podsjeca da “lako zaboravlja na znacaj naroda koji predstavlja, a koji jos uvijek strasno tesko zivi sa malo nade u bolje sjutra" i kada se, ne bez njegove volje, “nasa zemlja nalazi pred vratima novih zrtava i rata".

Podsjecajuci “slavljenika" da se obiljezava dan kada je usvojen Ustav SRJ, po kome “su svi njeni gradjani ravnopravni i koji garantuje potpunu ravnopravnost Crne Gore i Srbije", Marovic naglasava da licno ne gubi nadu u Jugoslaviju. “Cak stavise - u Jugoslaviju sve vise vjerujem, jer ona pokazuje da moze da istrpi i Vas i nas gresne i smrtne ljude, da prezivi i Vas koji joj cesto tako malo pomazete" - istice on. “Gospodine predsjednice, za razliku od Vas koji ste ocigledno zaboravili na primjerenu protokolarnu kulturu i duznost, ja se na Vas niti ljutim, niti Vas odbacujem zato sto razlicito mislimo" - podvlaci Marovic, ne oslovljavajuci nigdje u svom pismu predsjednika SRJ imenom i prezimenom. Na kraju, Svetozar Marovic, predsjedniku SRJ cestita Dan drzavnosti SRJ, opominjuci ga da kao predsjednik njegove zemlje od njega ne ocekuje da “zbog svoje sujete, politickog ili licnog interesa zaboravi na svoju duznost". “Nadam se da cete to i Vi prihvatiti i nauciti prije nego sto odete" - kaze Marovic.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /