utorak, 28. april 1998.

BILJANA PLAVSIC, PREDSEDNIK REPUBLIKE SRPSKE

Sa vracanjem izbeglica ne treba zuriti po svaku cenu

Sloboda kretanja u BiH ugrozena pre mesec i po dana, pocetkom “lova na ljude" koji su prelazili na teritoriju Federacije, rekla je Plavsic. Ona je izrazila cudjenje sto niko u javnosti ubistvo dvoje srpskih povratnika u Drvaru nije predstavio kao inicijalni dogadjaj

Posle dogadjaja u Drvaru krenuli su i svi
ostali: Srbi iz Drvara se ponovo evakuisu
Foto: FoNet/AP

Banjaluka, Beta. - Predsednica RS Biljana Plavsic odbacila je juce tvrdnje da su dogadjaji u Derventi, gde je u cetvrtak grupa Srba blokirala katolicju crkvu u kojoj je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljic trebalo da drzi misu, bili povod za nasilje koje je dan kasnije eskaliralo u Drvaru. Plavsiceva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da ubistvo bracnog para Trninic u Drvaru nakon uskrsnjih praznika “predstavljaju inicijalni dogadjaj za kojim su usledili svi ostali". Ona je izrazila cudjenje sto niko u javnosti to ubistvo dvoje srpskih povratnika nije predstavio kao “inicijalni dogadjaj". Ona je ocenila da se povratak izbeglica ne moze odvijati na brzinu samo zato “sto je ova godina proglasena godinom povratka" i rekla da se “nista ne moze uraditi pod pritiskom".

Sloboda kretanja u BiH ugrozena je po njenim recima, pre mesec i po dana, pocetkom “lova na ljude" koji su prelazili na teritoriju Federacije BiH. Komentarisuci incident u Derventi, predsednica RS je rekla da “nimalo ne pravda" sprecavanje svestenika da obidju crkve, ali je dodala da je taj incident bio “posledica ranijih desavanja" i da je trebalo voditi racuna o redovnoj proceduri koju je pripisala policija RS. Plavsiceva je rekla da bi na danasnjoj Konferencija o povratku izbeglica, koju u Banjaluci organizuju Visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp i Visoki komesar UN za izbeglice Sadako Ogata, trebalo da bude usvojen i zakljucak koji bi se odnosio na razmenu i kompenzaciju imovine. Takav zakljucak je, prema njenoj oceni, potreban jer “se prva opcija (povratak izbeglica u domove) pokazala neuspesnom i suvise je visoka cena za nju placena", kazala je Plavsiceva. Plavsiceva je rekla da ce RS ucetesvovati na Donatorskoj konferenciji za BiH koja je planirana za 7. i 8. maja ove godine u Briselu i da ocekuje da ce srpskom entitetu biti dodeljeno vise pomoci.

Krajisnikova izjava zlonamerna

Plavsiceva je kao “nerazumnu i zlonamernu" okarakterisala izjavu clana bosanskog Predsednistva iz RS Momcila Krajisnika da je serija incidenata pocela nakon njene i posete premijera RS Milorada Dodika Jasenovcu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /