utorak, 28. april 1998.

U MESTU SVJETLICA KOD DOBOJA

Grupa Muslimana napala srpske mestane

Od bombi prekjuce ranjeno pet Srba, medju kojima jedan teze. Srbi i Muslimani postavili dve barikade na putu Tuzla - Doboj. Situacija vrlo napeta, rekao je portparol UN u Tuzli

Doboj, Beta. - Dobojska policija saopstila je juce da je grupa od 40 naoruzanih Muslimana u mestu Svjetlica kod Doboja u nedelju napala srpske mestane i ranila pet lica, od kojih jedno teze. U saopstenju Centra javne bezbednosti Doboj navodi se da je prekjuce oko 18.30 sati “grupa od oko 40 lica muslimanske nacionalnosti, medju kojima i sedam-osam u maskirnim uniformama Armije BiH, opremljeni automatskim puskama i rucnim bombama," napalo nekoliko mestana srpske nacionalnosti iz Svjetlice kod Doboja, koji su isli u obilazak rezervoara za vodu iz kojeg se snabdeva celo mesto. Policija je saopstila da je grupa naoruzanih Muslimana imala i “obucene pse, bez povoca". Precizira se da je od bombi ranjeno pet Srba, medju kojima jedan teze. Ta osoba, ciji se identitet ne navodi, zadrzana je na lecenju u dobojskoj bolnici.

U saopstenju se navodi da su Muslimani tokom noci blokirali deo magistralnog puta Doboj-Tuzla. Portparol UN u Tuzli Andrea Angeli izjavio je juce da su Srbi i Muslimani postavili dve barikade na putu Tuzla- Doboj. “Taj put je jos blokiran, a situacija je vrlo napeta", rekao je Angeli i dodao da su vojnici Sfora na licu mesta i pokusavaju da smire situaciju. On je dodao da su Muslimani i Srbi postavili barikade na pet kilometara istocno od Doboja, na liniji razgranicenja izmedju entiteta.

Naseljavanje Mislimana bez procedure

Na zahtev nacelnika dobojskog CJB, komanda medjunarodne policije (IPTF) u Doboju angazovala je dodatne policijske snage sa dugim oruzjem radi obezbedjivanja licne i imovinske sigurnosti stanovnistva u Svjetlici. Medjunarodna policija je konstatovala da je uzrok incidenta “naseljavanje Muslimana bez predvidjene procedure". CJB u Doboju zatrazio je od IPTF i Sfora da uz prisustvo tih snaga, strucne sluzbe policije RS izvrse uvidjaj kako bi kompletirale dokumentaciju i podnele krivicne prijave.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /