utorak, 28. april 1998.

DANAS U PRISTINI ZVANICNA PROMOCIJA “STROGO POVERLJIVOG" NACRTA ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Dijalog - u dvodomim skupstinama?

Ukoliko socijalisti ostanu pri svojim ranijim resenjima, u 28 kosmetskih opstina s nacionalno mesovitim stanovnistvom bila bi obrazovana po dva veca. Jedno bi predstavljalo srpski i crnogorski narod, a drugo - nacionale manjine i etnicke grupe

Predstavnici Vlade Srbije trebalo bi danas u Pristini da “promovisu" Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi. To bi, prema nedavnoj izjavi potpredsednika Vlade Tomislava Nikolica jagodinskoj televiziji “Palma plus", trebalo da bude jedan od prvih dokumenata kojim bi se “krenulo u resavanje statusa Srba i albanske nacionalne manjine na Kosovu i Metohiji". Nikolic je tom prilikom nedvosmisleno dao do znanja da Vlada namerava da uredjuje drzavu “prema Ustavu i zakonu ove zemlje", ne ostavljajuci mesta za sumnju nece li se novim propisima “na mala vrata" menjati najvisi pravni akt Republike.

Tesko je proniknuti u sustinu pomenutog zakona, buduci da ga Vlada drzi u strogoj tajnosti. Iz nadleznog istoimenog ministarstva (za lokalnu samoupravu) nije “procurela" nikakva informacija jer, kako porucuje resorni ministar Gordana Pop-Lazic, “stvar jos nije zrela za objavljivanje". Buduci da se radikali - koji su, prakticno, pomenuti zakon prvi i najavili - u svemu solidarisu sa svojim koalicionim partnerima, malo je verovatno da ce traziti korenite izmene postojeceg zakonskog predloga o lokalnoj samoupravi u reziji socijalista, koji je proslog juna dobio nacelnu podrsku republickog parlamenta.

Smenjivanje predsednika

Koliko je poznato, ni socijalisti ne odustaju od osnovnih resenja koji se ticu Kosova. Stoga se moze pretpostaviti da ce ostati pri prvobitnoj ideji o uvodjenju dvodomih skupstina u 28 kosmetskih opstina s nacionalno mesovitim stanovnistvom, s ocitom namerom da zastite srpski zivalj od majorizacije albanske nacionalne manjine. Kao izgovor se navodi da se time “stvaraju pretpostavke da medju ziteljima razlicite nacionalnosti pocne dijalog na lokalnom nivou".

Prema predlozenom resenju koji je republicki parlament, izmedju ostalog, nacelno podrzao, skupstine kosmetskih opstina mesovitog nacionalnog sastava cinila bi dva veca. Jedno bi predstavljalo srpski i crnogorski narod, a drugo - nacionalne manjine i etnicke grupe. Time se odustalo od prvobitne ideje da se dvodome skupstine obrazuju u 42 opstine (osim u onima na Kosmetu, i u Vojvodini, Sandzaku i u podrucjima sa vecinskim bugarskim stanovnistvo), potencirajuci znacaj kosovskih zbivanja. Zamisljeno je da prava, duznosti i odgovornosti predsednika skupstina tih opstina vrse predsednici veca naizmenicno, tako sto bi se smenjivala svaka tri meseca, a raspored bi se odredjivao prema azbucnom redu njihovih prezimena. Sekretar jedne takve opstinske skupstine bio bi postavljan na sporazumni predlog oba veca. Ako bi to bio pripadnik naroda, onda bi njegov zamenik bio predstavnik nacionalnih manjina, i obrnuto. Po istom, sporazumnom, principu bili bi utvrdjeni i kandidati za predsednike i potpredsednike izvrsnog odbora, Najmanje trecinu sastava izvrsnog odbora moraju ciniti pripadnici naroda, odnosno nacionalnih manjina.

Odluke samo konsenzusom

Vazne odluke, kako je predvidjeno zakonskim predlogom o lokalnoj samoupravi bivse Vlade, bice moguce doneti samo saglasnoscu oba veca. Ako neki akt nije usvojen u oba veca, u istovetnom tekstu, veca obrazuju zajednicku komisiju za usaglasavanje koju sacinjavaju po dva odbornika iz svakog veca. O predlogu komisije izjasnjava se svako vece.

U slucaju da kosovskim opstinama sa mesovitim zivljem ne podje za rukom da se dogovore i donesu usaglasene predloge akata u roku od mesec dana od obrazovanja komisije, a odlaganje njihovog donosenja bi moglo da izazove stetne posledice, dokument kojim se uredjuje sporno pitanje moze, najduze na godinu dana, doneti republicka vlada. Skupstini opstine prestaje mandat ako, u roku od godinu dana, ne moze sama da donese svoj autentican akt.

Ostaje da se vidi da li ce, i u kojoj meri, nov dokument koji najavljuje Tomislav Nikolic odstupiti od ovakve zamisli. Buduci da vlada priprema teren i za raspisivanje izbora za pokrajinsku skupstinu, moguce je da ce neki detalji biti razradjeni i ovim zakonom, na primer o nacinu izbora i broju poslanika za kosovski parlament, i da bi to mogle da budu novine u ovom dokumentu koje se tako pomno, do poslednjeg trenutka, drze u tajnosti.

M. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /