utorak, 28. april 1998.

Svercovanje politickih gluposti

Bojana Jager

Kad je kultni domaci bankar Borka Vucic, koja je poverenje rezima potvrdila u finansijskom preveslavanju sankcija, izjavila da se ponovne izolacije zemlje ne treba plasiti, jer su banke razradile mehanizam funkcionisanja pod sankcijama, imala je verovatno u vidu da njihove predstavnike nije lako uhvatiti s torbama para u ruci, koje se iznose na sigurno mesto. To sto se dogodilo dvojici uhapsenih radnika Montenegro banke, kojima je na Beogradskom aerodromu oduzeto 1,2 miliona maraka, kada su pokusali da ih iz beogradske filijale ove banke transportuju u Podgoricu, spada u njihovu naivnost da takva belosvetska pravila vaze samo za poslovanje s inostranstvom, a kod kuce su u nadleznosti MUP-a i otvorenog politickog neprijateljstva izmedju dve federalne jedinice.

Ceo ovaj slucaj samo pokazuje kako ce u stvari domaca privreda ponovo poslovati, ukoliko je za par dana Kontakt grupa obdari dodatnim sankcijama, od kojih su one finansijske, verovatno, prve i gotovo izvesne. Ako drugovi s aktn-tasnama budu uhvaceni, dragocene devize jugoslovenske privrede nece biti vracene, a ako srecno stignu na skrivene ino-racune, o njima, na sta su trosene i gde su konacno zavrsile (ukljucujuci i privatne dzepove), znace samo posveceni, a drzavne institucije nece.

Bas kao i gospodja Vucic, politicari u ovim pred i postreferendumskim danima sire isti lazni optimizam - bas nas briga za americko trziste, ono je ionako daleko i odavno za nas zatvoreno, takodje, bas nas briga za EU, oni su nam ionako ukinuli trgovinske povlastice i kredite, cak i one koje su u vidu avansa dobijali domaci izvoznici. Imamo mi s kim da trgujemo - Kinezi su ludi za jugoslovenskom robom, a posle povratka dr Mire Markovic iz posete ovoj zemlji bice jos ludji i pristace da famozni kinesko-jugoslovenski barter popune i onim jugoslovenskim robama koje do juce nisu prihvatali, jer su neatraktivne i skupe. Tu je i veliko bratsko rusko trziste, s istim takvim barterom, na kome cemo udarnickim izvozom ostvariti programirane stope rasta, u koje veruju jos jedino drzavni planeri.

Vest da Rusija, koja je ovih dana bitno prosirila listu proizvoda koji ce morati da imaju sertifikate o ispunjavanju odgovarajucih standarda da bi prosli rusku granicu, nece priznavati sertifikate nijedne jugoslovenske laboratorije, gurnuta je pod tepih i od strane drzavnih medija i od strane politicara. Rec je samo o lekovima koji su na celu jugoslovenske izvozne liste na ovo trziste, zatim o prehrambenim proizvodima i slicnim “sitnicama". Za taj problem gospodja Vucic jos nije nasla resenje u stilu “aktn-tasne", a i nezgodno je - roba je kabasta, ne moze se svercovati poput novcanica.

Ono sto su jugoslovenski politicari ocito svesno zaboravili jeste da su se druge zemlje, ukljucujuci i Kinu i Rusiju, dok smo mi trunuli u izolaciji, ubrzano razvijale, da su zajedno s materijalnim porasli i potrosacki standardi njihovog stanovnistva i da se na tim trzistima moze nabaviti danas roba iz celog sveta - jeftinija i bolja. A to znaci da ce sve ono sto jugoslovenski izvoznici eventualno uspeju da “prosvercuju" morati da prodaju po bagatelno niskoj ceni, da bi ova zemlja pod eventualnim novim sankcijama imala mrsav devizni prihod, jedva dovoljan da njeno stanovnistvo ne pocrka od gladi i bolesti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /