utorak, 28. april 1998.

SAOPSTENJE SRPSKOG POKRETA OTPORA

Vlast nemocna da politickim sredstvima nadje resenje

Pristina. - U konaku manastira Gracanica prekjuce je odrzano savetovanje predstavnika srpskog naroda sa Kosova i Metohije. Episkop rasko-prizrenski Artemije i predsednik Srpskog pokreta otpora Momcilo Trajkovic predsedavali su skupom na kojem je ocenjeno da je stanje na Kosovu i Metohiji “izuzetno ozbiljno sa tendencijom sirenja oruzanog sukoba i stvaranja i sirenja ratne atmosfere kod gradjana Kosova i Metohije. U Drenici i delovima Metohije tzv. Oslobodilacka vojska Kosova kontrolise tu teritoriju, vrsi teror i cini etnicko ciscenje nad preostalim srpskim stanovnistvom, dok jedan broj Srba drzi u zarobljenistvu. Zbog ovakvog stanja i delovanja albanskih terorista na hiljade Srba iz Djakovice, Decana, Peci, Kline, Istoka, Srbice i drugih mesta Kosova i Metohije napustilo je svoje domove".

Sve ovo, receno je na savetovanju, rezultat je “eskalacije albanskog separatizma i terorizma u cilju pritisaka na Kontakt grupu koja zaseda 29. aprila, radi direktnog iznudjivanja od medjunarodne zajednice da intervenise na ovom podrucju u korist albanskog separatizma, kao i nemoc aktuelne vlasti Srbije da politickim sredstvima nadje resenje".

U Gracanici je ocenjeno da iza albanskih terorista i njihovih aktivnosti stoje vodje albanskog separatistickog pokreta sa Kosova i Metohije. Najenergicnije je osudjen albanski terorizam i separatizam, a vodje upozorene da delovanje terorista ne samo sto udaljava od dijaloga i politickog resenja problema, vec sve vise vodi ratnom sukobu. Jos jednom je ukazano da jedino politicki dijalog izmedju Vlade Srbije i predstavnika kosovsko-metohijskih Albanaca, kao i Srba koji ovde zive predstavlja put resavanju krize, a ne terorizam i nasilje bilo sa koje strane da dolazi.

Ucesnici savetovanja ponovo su potencirali uspostavljanje srpsko-srpskog dijaloga i reafirmaciju politicke i nacionalne platforme Svesrpskog-crkvenog narodnog saobra kao i predlog demokratskog resenja kosovsko- metohijskog pitanja koje je sacinila ekspertska grupa, stoji u jucerasnjem saopstenju Srpskog pokreta otpora sa Kosova i Metohije.

D. Banjac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /