utorak, 28. april 1998.

PISMO BOZIDARA JAREDICA CRNOGORSKOG SEKRETARA ZA INFORMISANJE GORANU MATICU POVODOM POKRETANJA SAVEZNE TV

Savezna TV bez Crne Gore!

Podgorica - “Crna Gora nije spremna, bez prethodnih priprema i redovne procedure, da ucestvuje u radu jugoslovenskog TV programa" - kaze se u pismu Bozidara Jaredica, republickog sekretara za informacije Goranu Maticu, saveznom sekretaru za informacije, povodom preksinoc najavljenog emitovanja saveznog TV programa.

Obavjestavajuci kolegu Matica da “taj program nece biti dostupan i gledaocima u Crnoj Gori", sekretar Jaredic naglasava da je “neshvatljivo da se pokrece novo savezno glasilo, u cijem pripremanju Crna Gora nema nikakvog udjela niti uticaja, a da se, s druge strane, postojeci savezni mediji koriste za medijski rat protiv Crne Gore".

U pismu koje su juce prenijeli crnogorski mediji, Jaredic podvlaci da “Crna Gora, u principu, nema nista protiv osnivanja novog jugoslovenskog glasila, pod uslovom da se prethnodno obave sve neophodne pripreme". On smatra da bi prije svega trebalo zajednicki donijeti odluku o osnivanju glasila, da treba utvrditi njegovu koncepciju i imenovati organe upravljanja, obezbijediti tehnicke i finansijske uslove, postaviti direktora i glavnog i odgovornog urednika.

Jaredic pri tom podsjeca Matica i na ponasanje postojecih saveznih glasila, konstatujuci da “vec duze vrijeme" Tanjug i “pogotovo ’Borba’ sprovode nevidjenu medijsku harangu protiv aktuelne vlasti u Crnoj Gori, a da ni Savezni sekretarijat za informacije ni Savezna vlada na sva javna upozorenja iz Crne Gore nista ne preduzimaju".

“Smatramo da u ovom trenutku nije primjereno pokretanje i rad novog glasila bez redovne procedure i konkretnih dogovora predstavnika republickih vlada i Savezne vlade" - istice sekretar Jaredic i pita se otkuda sada da se naprecac krene sa novom televizijom, ako vec postoje dvije republicke televizije, koje, kako konstatuje, “ako ima volje, mogu organizovati zajednicke emisije u cilju promocije jugoslovenstva, jacanja saveznih institucija i snazenja ravnopravnog polozaja republika clanica u zajednickoj drzavi".

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /