utorak, 28. april 1998.

PREMA KOSOVSKOM INFORMATIVNOM CENTRU

"VJ napala sela Voks i Huljaj"

U napadu koji je trajao do juce ujutro korisceno tesko naoruzanje. Albanci strahuju da ima puno mrtvnih i ranjenih. U Decanima dramaticno, a prema Djakovici krenule nove vojne i policijske trupe. Blokiran put Prizren-Djakovica

Pristina. - Prema informaciji Kosovskog informativnog centra Vojska Jugoslavije napala je kasno preksinoc Albance kod sela Voks i Huljaj u opstini Decani, gde se koristilo tesko naoruzanje uz upotrebu svetlecih raketa. Napad je trajao sve do juce ujutoro u pet casova i Albanci s trahuju da ima puno mrtvih i ranjenih. Nekoliko ocevidaca potvrdilo je istom izvoru da su se oko tri casa ujutro prema mestu sukoba zaputili i avioni, da bi im se juce oko sest casova pridruzili i vo jni helikopteri. Iz sela Voks, koje se nalazi deset kilometara od granice sa Albanijom, zene, deca i starije osobe masovno se evakuisu. Izvori bliski kosovskim Albancima javljaju da je situacija u opstini Decane i okolini juce bila veoma teska i krajnje rizicna. Ogranak Demokratskog saveza Kosova u ovom gradu jos nema informaciju u vezi akcije Vojske Jugoslavije. Iz Voksa i Pobrdja juce oko podneva evakuisano je skoro celokupno stanovnistvo, dok je selo Huljaj ispraznjeno nekoliko dana ranij e. Iz Decana stizu vesti o krajnje dramaticnoj situaciji, dok izvor "Nase Borbe" saznaje da prema Djakovici idu nove vojne i policijske snage. Pretprosle noci pucnjava se cula i u nekim selima Drenickog regiona, posebno u mestima Lausa, Acarevo, Turicevac i Vojnik, gde su Vojska Jugoslavije i srpska policija otvorili vatru iz razlicitog naoruzanja, u Lausi su se oglasili mitraljezi, a u nekim selima i topovi.

Policija pocepala

Novinari koji su juce nameravali da se nesto vise priblize "mestu dogadjaja" zaustavljeni su u centru Decana. Oko podneva tamo nije bilo nikoga osim policije. Strani izvestaci - Amerikanci, Nemci, Svajcarci i drugi - uzalud su pokazivali dozvole Pokrajinskog ministarstva informacija. To izgleda ne vazi i danas ce inostrane kolege Bosku Drobnjaku prilikom zajednickog protesta pokazati pocepane dozvole za kretanje Pokrajinom.

Predstavnik DSK u Lausi juce je Kosovskom informativnom centru rekao da pucnjava jos uvek traje, te da nema podataka "o posledicama ovog napada". Put Prizren - Djakovica je blokiran kod sela Tirane, a izvori kosovskih Albanaca su saopstili da je pucnjave bilo i u regionu Hasa. U hasku oblast koja se nalazi u granicnom pojasu iza Prizrena prema Albaniji prekjuce su, oko 10 casova otisle jake vojne i policijske snage, a vec iza ponoci u regiji se cula pucnjava iz razlicitog naoruzanja. Albanski izvor takodje navodi da su juce od cetiri sata ujutro u pristinsku bolnicu dopremljena dva policajca koji su, pretpostavlja se, ranjeni u blizini sela Krusa na putu Prizren - Djakovica.

D. Banjac

U SELU GLOBARE KOD GLOGOVCA

Ubijen Ruzdi Ladrovci

Beograd, Beta. - U selu Globare kod Glogovca preksinoc je ubijen radnik obezbedjenja "Feronikla" Ruzdi Ladrovci, javlja pristinski Medija centar, koji je osnovalo Udruzenje novinara Srbije. Pozivajuci se na opstinske vlasti u Glogovcu , Medija centar navodi da je Ladrovci ubijen u svom selu iz zasede, automatskim oruzjem. U saopstenju Centra se dodaje i da u "Feroniklu" kazu da su Landrovciju pretili pripadnici ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /