utorak, 28. april 1998.

RUGOVINI SAVETNICI RAZMOTRILI PISMO POTPREDSEDNIKA VLADE SRBIJE

I danas bez albanske strane

Pristina. - Pored ratne psihoze ovdasnja javnost s paznjom iscekuje sutrasnje zasedanje Kontakt grupe i, posebno danasnji novi termin za eventualni srpsko-albanski dijalog. Tim povodom juce je u Demokratskom savezu Kosova zasedalo savetodavno telo Ibrahima Rugove, u stvari grupa G-15, koja priprema platformu za razgovor sa srpskom stranom. Iz te grupe je izvucena tzv. G-4, sastavljena od cetiri albanska predstavnika koji ce biti direktno ukljuceni u predstojece pregovore.

Nakon sastanka kojem je prisustvovao i predsednik DSK dr Ibrahim Rugova, Dzemailj Mustafa, savetnik za stampu tim povodom je za "Nasu Borbu" rekao: "Ratko Markovic je poslao pismo dr Ibrahimu Rugovi koje su objavili neki beogradski mas-mediji i ovo pismo je, prema nasoj oceni, ustvari proba i ono pokazuje nespremnost Beograda za ozbiljan dijalog sa Pristinom".

Komentarisuci pismo Mustafa je rekao da je "predsednik republike Kosovo dr Ibrahim Rugova u kontinuitetu pokazao spremnost za mirovnim resenjem problema Kosova i da je on za jedan bezuslovan dijalog, ali uz posredovanje neke trece, medjunarodne strane. Verujemo da je gospodin Markovic ovo primio k znanju, jer je pre nekoliko dana gospodin Rugova predlozio da se pregovaracke ekipe Beograda i Pristine sastanu odmah na neutralnom terenu, uz medjunarodno posredovanje! Umesto ovakvih pisama koja su pisana u propagandisticke svrhe, potpredsednik Vlade Srbije i drugi zvanicnici Beograda trebalo bi da povlace specijalne policijske jedinice sa Kosova, s ciljem smirivanja veoma teskog stanja ovde, sto je bio i zahtev Kontakt grupe Beogradu. Naprotiv, Beograd ne samo sto nije povukao policijske i vojne snage, vec je poslednjeg dana ovde pojacao njihovo prisustvo, sto ukupnu situaciju cini krajnje dramaticnom".

D. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /