sreda, 29. april 1998.

JUCE U BANJALUCI POCELA KONFERENCIJA O POVRATKU IZBEGLICA

Vestendorp: Povratak je srediste Dejtona

Medjunarodna zajednica nece tolerisati opstrukciju povratka izbeglica ni na regionalnom ni na lokalnom nivou. Posebna odgovornost je na SR Jugoslaviji i Hrvatskoj, rekao je Vestendorp. Danasnja konferencija treba javnosti da pokaze put izlaska iz slepih ulica i lavirinata potpisanog sporazuma, rekao je Dodik

Cilj konferencije je promocija slobode:
Hans Sumaher, Nikolas Moris, Karlos
Vestendorp i Endi Birpak juce na skupu

Banjaluka, FoNet-Beta. - U Banjaluci je juce pocela regionalna konferencija o povratku izbeglica. Visoki predstavnik medjunarodne zajednice za BiH Karlos Vestendorp u uvodnom govoru je rekao da je proces povratka izbeglica njihovim kucama predstavalja “lakmus papir pomirenja" i srediste Dejtonskog sporazuma, naglasivsi da neka rukovodstva pokusavaju da “sprece ljude da se vrate svojim kucama", ali da “smo mi danas ovde da otklonimo te prepreke". Vestendorp je istakao da BIH postoji kao drzava i da pokazuje jasne signale “kretanja napred" u smislu slobode kretanja, otvaranja aerodroma, zeljeznickih pruga, cirkulacije ljudi i usluga.

Na regionalnoj razini odgovornost za povratak snose garanti Dejtonskog sporazuma, SRJ i Hrvatska, naglasio je Vestendorp. Insistirao je i na nuznosti otvaranja severne granice BiH sa Hrvatskom, kako za komercijalni, tako i za individualni saobracaj i to za sve gradjane “odmah i urgentno". Vestendorp je povodom povratka izbeglica u Hrvatsku rekao da on mora biti “ne samo moguc vec i aktivno podrzan od strane Hrvatske".

On je podsetio da je takodje neophodan povratak izbeglica iz SRJ u BiH, kao iz Hrvatske u BIH i obratno. Visoki predstavnik je naglasio da rukovodstvo BiH ne sme sprecavati pravo povratka izbeglica, a to ne sme da cini ni bilo koje rukovodstvo druge zemlje. “Sada je pravi trenutak da se iza ledja bace razni paktovi etnickog ciscenja, zabrane povratka izbeglica kao i paktova da ce doci do revizije Dejtona ili odrzavanja Dejtona 3, koji bi predstavljao novi sistem kantonizacije, sto u krajnjem slucaju ima za cilj sprecavanje povratka izbeglica", dodao je Vestendorp.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je juce, u ime Vlade RS, ucesnike Regionalne konferencije o povratku u Banjaluci, ciji je cilj, kako je rekao, promocija jedinstvene i univerzalne vrednosti kao sto je sloboda, javlja SRNA.

Prema njegovim recima, “danasnja konferencija trebalo bi da skrene paznju celog sveta na probleme s kojima se jedan princip suoci kada iz suhoparnih stranica ugovora, sporazuma i zakona zakoraci u stvarni svet problema, kontradiktornosti, patnji i nerazumevanja". Ovaj stvarni svet je upravo takav, dodao je Dodik, ali skupovi kao sto je ovaj treba da ukazu na put izlaska iz slepih ulica i lavirinata primene potpisanog. Narod i Vlada RS svesni su velikih napora koje medjunarodna zajednica ulazu u ublazavanje patnji stanovnistva, naglasio je premijer Dodik i dodao: “Znamo koliko je napora, vremena, politicke volje, pa cak i nadmudrivanja potrebno da se novac poreskih obveznika zemalja koje zele da pomognu BiH nadje u fondovima za obnovu ratom opustosenih prostora i ja sam na tom naporu zahvalan svima koji su do sada i koji ce ubuduce pomagati narodu na ovom prostoru."

Na konferenciji u Banjaluci, inace, ucestvuju predstavnici BiH, RS, Federacije BiH, kao i ministri iz Hrvatske i SR Jugoslavije, verske vodje, predstavnici opozicionih stranaka, civilnih drustvenih grupa, raseljenih lica i udruzenja izbeglica iz cele regije, kao i predstavnici Saveta za primenu mira, Evropske komisije, OEBS-a, Sfora i Svetske banke. U ime medjunarodnih organizacija skupu ce se obratiti specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Elizabet Ren.

Protiv destabilizacije vlade RS

Govoreci afirmativno o novoj vladi RS, visoki predstavnik je osudio pokusaje njene destabilizacije, isticuci da ce program ekonomske revitalizacije biti prosiren na celu RS. Zakoni o stanovima, povratak stanarskih prava, sloboda kretanja, tolerancija i otvaranje entiteta prema susedima, zakljucio je Vestendorp, osnovni su preduslovi za povratak i stvaranje jedne, kako je rekao, “stabilne BiH sa dva multietnicka entiteta".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /