sreda, 29. april 1998.

MEDVEDJA - KOSOVO U MALOM

Medjunacionalni incidenti na nivou kafanskih tuca

Prodajom kuca, Srbi zauvek odlaze za razliku od Albanaca koji se ne odjavljuju kad se iseljavaju u Pristinu

Sa eskalacijom sukoba na Kosovu i Metohiji opstina Medvedja, koju nastanjuje oko 36 odsto albanskog zivlja, sve cesce je tema politickih i privrednih skupova. U opticaju su, zapravo, dva dijametralno suprotna stava o ovim pitanjima. Dok politicke partije iz opozicionog miljea u nepovoljnoj politicko privrednoj situaciji nalaze velike slicnosti sa kosovsko-metohijskom zbiljom, oficijelne vlasti olicene u levim partijama, stvarnost uporno farbaju ruzicastim bojama.

Cinjenice, medjutim, govore da ova komuna na granici sa juznom pokrajinom, spada u red najsiromasnijih u Srbiji, uprkos njenim prirodnim bogastvima. Iako su tokom ucestalih poseta republicki ministri obecavali znatnu finansijsku pomoc za revitalizaciju privrede, prema recima prvog coveka Medvedje Zivojina Pavlovica, ovde je tokom prosle godine iz raznih fondova pristiglo svega tri miliona dinara. Pare su utrosene uglavnom na popravku puteva i gasenje socijalnih pozara u propalim drustvenim firmama.

Seobe Srba i Albanaca

- Kada bi medvedjskoj opstini ostajao samo jedann mali procenat prihoda od eksploatacije zlata u rudniku “Lece", zatim od eksploatacije suma ili mermera, siromastva ne bi bilo - kaze predsednica Okruznog odbora SPO Bojana Ristic i dodaje da vec dvadeset godina nije ulozen ni jedan dinar u Sijarinsku Banju koja poseduje jedinstveni prirodni gejzir u Evropi i dokazanu lekovitost vode. Zato ne cudi sto je ona po posecenosti na poslednjem mestu.

Ekonomski siromastvom opravdava se evidentna migracija stanovnika, i Srba i Albanaca. Natpisi “kuca na prodaju" ucestali su poslednjih godina, i to iskljucivo na napustenim srpskim domovima.

- Za razliku od Srba koji prodajom svojih kuca zauvek odlaze siptari su se pokazali lukavijim. Kada im deca stasaju za srednju skolu oni se iseljavaju u Pristinu, ali ovde ne prodaju kuce i ne odjavljuju se, kaze predsednik opstinskog odbora SRS Dobrivoje Pavlovic, dok njegov sef, predsednik Okruznog odbora Slavisa Mladenovic tvrdi da je za sve kriva “korumpirana socijalisticka vlast" i dosadasnji predsednici opstina za koje kaze da su sebi obezbedioi lepe kuce po Beogradu. Mladenovic je, pre ulaska SRS u Vladu Srbije, tvrdio da je Medvedja “Kosovo u malom" i da je “Siptari osvajaju korak po korak". U prilog tome on je navodio podatak da je ova nacionalna manjina u medvedjskoj opstini cinila svega 10 odsto pre dvadeset godina.

Nacionalna podvojenost

Predsednik opstine Zivojin Pavlovic istice medjutim, da se ovde “polako vraca zivost", ne potkrepljujuci svoju tvrdnju konkretnim podacima i cinjenicama, sem konstatacije da je on sam “veliki borac i optimista".

- Najveci privredni pomak u Medvedji bio bi iskoriscavanje prirodnih resursa Sijarinske banje kao sto je mineralna voda i mermerni oniks - kaze Pavlovic i napominje da beogradski “Energoprojekt" kome je povereno investiranje u banju, i suvise dugo odlaze svoje obaveze.

- Nacionalna podvojenost ovde je ocigledna. Zaziremo jedni od drugih, strah se polako uvlaci - kaze predsednik Opstinskog odbora SPO Jadran Rakocevic, inace privatni ugostitelj. Od kako je pocelo sa carkama na Kosovu i Metohiji u moj restoran ne dolaze Siptari, pa sam tako izgubio znacajan broj musterija.

Kafana je mesto gde se nedavno ovde zbio prvi medjunacionalni incident. U kafani “Grozd" u Sijarinskoj banji potukle su se povece grupe Srba i Albanaca, ali je vlast krivca nasla u pijanstvu i zaboravila incident. carke su ceste i to po kafanama, ali je opravdana bojazan da sukobi ne izadju iz tog okvira, kaze Rakocevic.

M. M. Jovic

Uticaj PDD na stanovnistvo

Iako se cine pokusaji minimiziranja uticaja ogranka presevske Partije za demokratsko delovanje (PDD) na ovdasnji albanski zivalj, slab odziv pripadnika te nacionalne manjine na proslonedeljnom referendumu, pokazuju njihovu uzaludnost. Primera radi, glasacko mesto u selu Tupalu tog dana nije ni otvoreno, a mrsavi rezultati zabelezeni su i na ostalim glasackim mestima gde Albanci cine vecinu.

Postoje sumnje da aktivisti PDD imaju ulogu i u prebacivanju velikog broja zena i dece sa Kosova i Metohije u domove svojih sunarodnika po okolnim selima. Takodje se sumnja da mladji pripadnici te stranke aktivno ucestvuju u nemirima i demonstracijama u pokrajini.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /