sreda, 29. april 1998.

OBJAVLJENE “SABRANE PESME" VASKA POPE

Pesnicki zvezdnoznalac

Osim iz zbirki objavljenih za pesnikova zivota, “Sabrane pesme" sadrze i poeziju iz zaostavstine Vaska Pope

Poezija Vaska Pope, “najznacajnijeg naseg pesnika u drugoj polovini 20. veka" i jedan od najznacajnijih poeta u nasoj knjizevnosti uopste, kako ona iz pesnickih zbirki objavljenih tokom pesnikovog zivota, tako i ona iz njegove zaostavstine, objedinjena je u “Sabranim pesmama" koje je priredio Borislav Radovic, a objavilo Drustvo prijatelja Vrsca “Vrsac lepa varos". Tim povodom je u Udruzenju knjizevnika Srbije odrzan je susret na kome je vise nasih pesnika i kriticara govorilo o delu Vaska Pope.

“Sabrane pesme", “reprezentativno delo", “kulturno dobro", kako su cin objavljivanja i samu knjigu nazvali ucesnici u razgovoru, cine pesme iz zbirki “Kora", “Nepocin-polje", “Sporedno nebo", “Uspravna zemlja", “Vucja so", “Zivo meso", “Kuca nasred druma" i “Rez", objavljenih za pesnikova zivota. Pet celina su iz pesnikove zaostavstine: “Gvozdeni sad", “Lepa varos V", “Ludi Lala", “Kalem" i pojedinacne pesme.

Prema recima Mihaila Pantica, Popa je nas najznacajniji i najveci pesnik druge polovine ovog veka. Najznacajniji, zato sto je 50-ih godina vratio poeziju njenoj sustini i njenom bicu. Najveci jer je u supstancijalnosti i jezgrovitosti koje krase njegovu poeziju iskazao neverovatan duhovni i misaoni raspon, od kosmoloske i mitoloske vizije sveta, preko istorijske i nacionalne, do one svakodnevne. Aleksandar Jovanovic govorio je o Popinom zahvatanju u tradiciju i njenom “kalemljenju" na najdublje tokove evropske poezije. Ilija Bakic kao vaznu osobinu pesnika “Kore" istice jednostavnost, “jednostavni i stakleno prozirni govor o vaznim stvarima", dok je Tihomir Brajovic govorio je o visokoj Popinoj disciplini i poetickoj samosvesti, ciji je rezultat mali broj objavljenih knjiga, te da je ova knjiga sa pesmama iz zaostavstine i protiv pesnikove volje, jer on te pesme - iz zaostavstine - nije smatrao dovoljno zrelim. Ali je, kako je rekao Brajovic, citaocima omogucen uzbudljiv dijalog sa kanonskim Popom i Popom koji nije samog sebe kanonizovao. Vasa Pavkovic ocenio je da ova knjiga “svojom celinom potvrdjuje misljenje da je Vasko Popa najvazniji pisac" koga smo imali u ovom jeziku i knjizevnosti, a o “pesnickom zvezdoznalcu" govorili su i Adam Puslojic i Gojko Bozovic.

Svi ucesnici naglasili su znacaj objavljivanja “Sabranih pesama" ne samo za nasu knjizevnost, vec i kulturu uopste.

“Sabrane pesme" imaju 680 strana, a opremeljene su sa osamnaest pesnikovih fofografija, Popinom bibliografijom i kratkom beleskom priredjivaca Borislava Radovica. R.S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /