sreda, 29. april 1998.

SASTANAK SAVEZNOG I REPUBLICKIH PREMIJERA

Banke otkupile 15 miliona maraka

Beograd, Beta. - Komercijalne banke do sada su za racun centralne banke Jugoslavije otkupile 15 miliona nemackih maraka, saopstio je danas Savezni sekretarijat za informisanje rezimirajuci sastanak jugoslovenskog premijera Radoja Kontica sa premijerom Srbije Mirkom Marjanovicem i Crne Gore Filipom Vujanovicem.

“Cene na malo od 1. do 24. aprila povecane su za 6,2 odsto", navodi se u saopstenju uz primedbu da tendencija poskupljenja slabi. Zakljuceno je da je neophodno nastaviti sa intervencijama iz robnih rezervi, narocito kada se radi o brasnu, seceru i ulju, kao i sa liberalizacijom uvoza onih roba cije cene “neopravdano" rastu.

Predsednik savezne vlade i republicki premijeri zakljucili su da su kamate jos visoke i da podsticu destabilizaciju privrednih kretanja. “Treba preduzeti neophodne ekonomske mere radi svodjenja kamata u tolerantne okvire", saopsteno je sa sastanka. Novcana masa i primarna emisija zadrzavaju se na nivou iz prethodne sedmice, na trzistu kratkorocnih hartija od vrednosti Narodna banka Jugoslavije ostvarila je pozitivan efekat od oko 48 miliona dinara, navodi se u saopstenju i dodaje da je koriscenje obavezne rezerve za odrzavanje likvidnosti banaka “nesto smanjeno u odnosu na prethodni period sto je pozitivno".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /