sreda, 29. april 1998.

STAV SJEDINJENIH AMERICKIH DRZAVA UOCI SASTANKA KONTAKT GRUPE

Nagrada za saradnju, u suprotnom - dodatne sankcije

Robert Gelbard ce traziti povlacenje specijalnih snaga sa Kosova i prekid upotrebe sile na granici sa Albanijom. Ako Kontakt grupa ne prihvati predloge “SAD ce pokazati mnogo vece liderstvo"

Vasington, Beta. - Specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard predstavice danas na sastanku Kontakt grupe u Rimu plan Stejt departmenta za resavanje krize na Kosovu koji sadrzi paket atraktivnih stimulansa i kaznenih mera predsedniku SRJ Milosevicu. Ako clanice Kontakt grupe ne budu prihvatile taj plan u celini, SAD su spremne da same preuzmu inicijativu i nece prihvatiti nijedan napor da se taj plan ublazi, izjavio je na konferenciji za novinare portparol Stejt departmenta Dzejms Rubin. Kako se navodi u jucerasnjem biltenu americke ambasade u Beogradu, taj plan sadrzi “paket veoma privlacnih stimulansa" Milosevicu za okoncanje nasilja na Kosovu i zapocinjanje dijaloga sa kosovskim Albancima.

U paketu su i kaznene mere u slucaju da Milosevic taj plan ne prihvati. Americki diplomatski izvori navode da se u paketu insistira na povlacenju specijalnih policijskih snaga sa Kosova, obuzdavanje “disproporcionalne upotrebe sile" koju Vojska Jugoslavije upotrebljava na granici sa Albanijom". Mada se SAD nadaju da ce Kontakt grupa dati punu podrsku americkom planu, “konsenzus nam nije cilj. Cilj nam je snazan i sadrzajan paket (mera)", istakao je taj funkcioner. On je rekao da je “doslo vreme" u kome ce SAD “pokazati mnogo vece samostalno liderstvo ako Kontakt grupa ne bude adekvatno delovala i prihvatila ovaj paket".

Na pitanje da li americko liderstvo znaci vojno prisustvo na Kosovu ili na albanskoj granici, on je odgovorio da misli na snazniju ulogu SAD u smislu pokusaja posredovanja u pregovorima". On je rekao da SAD ne smatraju da je nezavisnost opcija za resenje kosovske krize, iako se SAD zalazu za mirno sporazumno resenje na Kosovu i dodao da je “jasno da status kvo takodje treba iskljuciti".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /