sreda, 29. april 1998.

POSLE ZABRANE U BEOGRADU I NISU

Preformans “Kako se ti zoves" se seli u Crnu Goru?

Nis. -Predstavnici Pokreta studenata Srbije najavili su juce da ce se posle policijske zabrane multimedijalnog performansa “Kako se ti zoves?" u Beogradu i Nisu njegovo odrzavanje najverovatnije “preseliti" u gradove Crne Gore.

Pokret je vec kontaktirao sa kabinetom predsednika Crne Gore Mila Djukanovica i dobio uveravanja da ce najkasnije za dve sedmice u Podgorici i Niksicu, a nesto kasnije i u drugim gradovima Crne Gore biti odrzan performans ciji smo mi organizatori. Clan Pokreta i autori izlozbe plakata u okviru performansa Rastko Sejic vec sutra putuje u Crnu Goru", rekao je clan Saveta Pokreta Milan Stefanovic na pres konferenciji i dodao da se definitivno odustalo od odrzavanja “spornog" performansa u gradovima u Srbiji, tako da on uprkos ranijim najavama nece biti izveden ni u Novom Sadu, Kragujevcu i Subotici.

On je rekao da ce Pokret tuziti niski SUP i njegovog nacelnika Zdravka Skakavca ukoliko im u roku od nedelju dana ne bude dostavljeno vise puta ualud zatrazeno pismeno resenje o zabrani montiranja satora i bine u akciji “Kako se ti zoves", koje im je usmeno saopsteno proslog petka na Trgu oslobodjenja.“Zahtevacemo i nadoknadu stete koja nije mala jer smo preko sponzora finasirali nabavku i transport ozvucenja, lajta, bine...da bi nam pola casa pre pocetka performansa policija usmeno saopstila da je akcija zabranjena",rekao je Stefanovic.

On je podsetio da je pokrovitelj performansa u Nisu bila Skupstina grada, te da je organizator imao uredne dozvole za njegovo odrzavanje, kao i da je akciju na vreme najavio i niskom SUP.Prema njegovim recima,u niskoj policiji su do sada dobili samo usmena saopstenja da je akcija zabranjena “posle jednog telefonskog poziva visokog cinovnika MUP Srbije", te da je zabranu izreklo republicko Ministarstvo zdravlja zbog “sanitarne neispravnosti satora i bine".

Z. Miladinovic

Hajka na “nelojalne" studente

“Ova zabrana ukazuje na frapantnu cinjenicu da vlast krece u hajku na sve sto nije pod njenom kontrolom. Ona je i pocetak hajke na studente koji nisu rezimski orijentisani. Vracamo se u najcrnji period koji smo imali pre novembarskih protesta 1996", rekao je clan Predsednistva PS Miodrag Ilic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /