sreda, 29. april 1998.

SRPSKI POKRET OBNOVE

Kontakt grupa treba da osudi terorizam

Ukoliko Albanci nastave da odbijaju dijalog, pritisak na njihove lidere trebalo bi da izvrsi medjunarodna zajednica, smatra Andjelko Trpkovic, portparol SPO

Beograd. - Srpski pokret obnove ocekuje da ce clanovi Kontakt grupe najostrije osuditi rezim u Albaniji koji otvoreno podrzava secesiju Kosova, kao i da ce zatraziti od Ibrahima Rugove da osudi teroristicke napade takozvane Oslobodilacke vojske Kosova - rekao je Andjelko Trpkovic, portparol predsednika SPO, na jucerasnjoj konferenciji za novinare, naglasavajuci da samo ovakve odluke Kontakt grupe mogu uticati na smirivanje zategnutih odnosa na Kosovu.

- Eventualne kaznene mere protiv Srbije bile bi kaznene mere protiv drzave koja postuje Povelju Ujedinjenih nacija - istakao je Trpkovic. On je izrazio ocekivanje da ce republicka vlada i predstavnici Albanaca sve uciniti da dodje do demokratskog dijaloga obe strane, a ukoliko Albanci nastave da odbijaju dijalog, SPO smatra da bi odredjen pritisak na lidere kosovskih Albanaca trebalo da izvrsi medjunarodna zajednica.

Komentarisuci napise u dnevnoj stampi o mogucnosti da funkcioneri SPO postanu ministri nakon rekonstrukcije vlade, Trpkovic kaze da “ne vidi da iko razmislja o rekonstrukciji vlade", pa ne zna zasto bi o tome trebalo da razmislja SPO.

Najave nekih opozicionih stranaka o ujedinjavanju i udruzivanju snaga, portparol predsednika SPO komentarise sledecim recima: “U tom drustvu sujetnih, koji su do sada pokazivali samo razbijacke ambicije, nema mesta za SPO. Zelimo da se ujedine sto pre, da bi na narednim izborima pokazali da imaju vise predsednickih kandidata od broja biraca".

Osvestenjem crkve Svetog velikomucenika Georgija otpocece tradicionalana manifestacija na Ravnoj Gori, koju Srpski pokret obnove obelezeva svake godine. Andjelko Trpkovic je najavio da ce 9. maja, osim osvecenja crkve koja je podignuta uz pomoc finansijskih priloga clanova SPO iz zemlje i inostranstva, biti obelezen i “pocetak ustanka protiv okupatora iz 1941. godine, kao i dan sloma fasizma u cemu je veliki doprinos imao ravnogorski pokret Draze Mihajlovica"

J.Ko.

Neuobicajen potez

- Ne razumemo zasto nije pozvana oficijelna crnogorska vlast na proslavu saveznog Ustava. Nismo mi bili organizatori, niti smo slali pozivnice da bismo znali sta se dogodilo. Nepozivanje ipak nije uobicajen potez, ali se iskreno nadamo da ce ti sukobi biti prevazidjeni zarad stabilnosti SRJ - prokomentarisao je Trpkovic ignorisanje predsednika Crne Gore Mila Djukanovica od strane predsednika SRJ.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /