cetvrtak - petak, 30. april -1. maj 1998.

ZAKLJUCCI KONTAKT GRUPE O KOSOVU U RIMU

Nove sankcije SRJ

Paket sankcija predvidja dve faze: prva je zamrzavanje imovine u inostranstvu, a druga, po kojoj ce se odlucivati za tri sedmice u Parizu, blokiranje javnih investicija. Beogradu ostavljen rok da do 9. maja pocne dijalog sa kosovskim Albancima, a u protivnom sledi blokiranje stranog investiranja u Srbiju. U slucaju uvodjenja blokade investicija Crna Gora bi mogla biti izuzeta iz te mere, saopstavaju diplomatski izvori. Rusija se ogradila od trenutnog uvodjenja sankcija Jugoslaviji

Nagrade ili kaznene mere: Sa jucerasnjeg
sastanka Kontakt grupe u Rimu

Rim, FoNet-Beta. - Kontakt grupa je juce na sastanku u Rimu odlucila da zbog krize na Kosovu uvede nove sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji i odmah zamrzne jugoslovenska sredstva u inostranstvu, javljaju agencije.

Politicki direktor u francuskom Ministarstvu za inostrane poslove Zak Blo izjavio je da je Kontakt grupa odlucila da uvede nove sankcije, pocevsi od zamrzavanja sredstava SRJ u inostranstvu, koje ce pratiti mere vezane za investicije.

Kontakt grupa je odlucila da “podstakne" pregovore o novom statusu Kosova. Ako ti razgovori budu uspesni, Kontakt grupa ce razmotriti “podsticajne mere" za povratak SRJ u medjunarodne institucije, rekao je Blo.

Objasnjavajuci razloge odluke, Blo je rekao da je Kontakt grupa, koja ukljucuje SAD, Rusiju, Francusku, Nemacku, Veliku Britaniju i Italiju, konstatovala da se situacija na Kosovu pogorsava. Blo je izjavio da se Rusija generalno slozila sa koracima o kojima je raspravljano u Rimu, ali je izrazila rezervu prema uvodjenju novih kaznenih mera protiv Beograda.

Paket sankcija Srbiji i Jugoslaviji predvidja dve faze: prva je zamrzavanje imovine u inostranstvu, a druga, za tri sedmice, blokiranje javnih investicija, saopstili su Beti italijanski diplomatski izvori u Rimu. Zamrzavanje imovine stupa na snagu odmah, saopstio je taj izvor, koji nije izneo detalje. O blokadi investicija Kontakt grupa ce odlucivati za tri sedmice u Parizu, ali bi, u slucaju uvodjenja i te mere, Crna Gora bila izuzeta, saopstili su Beti isti diplomatski izvori. Druga faza sankcija podrazumeva prethodno utvrdjivanje postoji li napredak na Kosovu.

Paket mera koji su juce u Rimu usvojili politicki direktori ministarstava inostranih poslova podrazumeva i “podsticajne" mere, kako bi se Beogradu, u slucaju napretka na Kosovu, omogucio postepen prijem u medjunarodne institucije, pre svega OEBS. Clanice Kontakt grupe su jedinstveno ocenile da je sadasnja situacija na Kosovu “neodrziva" i da je zato nuzno hitno reagovanje medjunarodne zajednice. Sve clanice Kontakt grupe su zatrazile hitan i bezuslovni dijalog na Kosovu uz medjunarodno posrednistvo. Takav dijalog treba “licno" da garantuju Slobodan Milosevic i Ibrahim Rugova, odlucile su clanice Kontakt grupe.

U “paketu stabilizacionih mera" clanovi Kontakt grupe su ubrojali obavezu prestanka represivnih akcija, osudu terorizma od strane kosovskih Albanaca, ponovno otvaranje misije OEBS na Kosovu i niz mera kojima bi trebalo poboljsati uzajamno poverenje. Clanice Kontakt grupe su istovremeno dale “punu podrsku misiji bivseg spanskog premijera Felipe Gonsalesa, zaduzenog u ime Evropske unije i OEBS, za posredovanje izmedju Beograda i kosovskih Albanaca".

“Podsticajne" mere podrazumevaju “mogucnost da se Jugoslavija vrati u medjunarodne organizacija, najpre u OEBS, ukoliko ispuni odredjene uslove, kao sto su pocetak dijaloga i prihvatanje odredjenog broja mera za stabilizaciju sitacije na Kosovu". Kontakt grupa je saopstila da su jucerasnje odluke donesene kako bi se zaustavila eskalaciju nasilja na Kosovu, koje preti da se prosiri na susednu Albaniju. Zemlje clanice izrazavaju bojazan da bi to nasilje moglo da se prosiri na Grcku i Tursku, saopsteno je takodje.

PREMA DIPLOMATSKIM IZVORIMA ROJTERSA

Beograd izasao sa predlozima za resavanje kosovske krize

Rim, Beta. - Beograd je u ponedeljak izasao sa predlozima za resavanje kosovskog problema vrlo bliskim onome sto je vec ranije izlozila Kontakt grupa za bivsu Jugoslaviju, javlja agencija Rojters pozivajuci se na diplomatske izvore u Rimu.

“Beograd je odustao od preduslova da pregovori moraju da pocnu na premisi da ce Kosovo uvek biti deo Srbije. Mi zelimo da odustane od svih preduslova", rekao je taj izvor, pre zavrsetka sastanka Kontakt grupe.

“Pregovori treba da budu o bilo cemu osim o statusu quo i nezavisnosti Kosova; o bilo cemu izmedju te dve krajnosti", rekao je izvor koga citira Rojters.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /