cetvrtak - petak, 30. april -1. maj 1998.

U HERCEG-NOVOM POCELO SAVJETOVANJE U ORGANIZACIJI SAVEZA EKONOMISTA CRNE GORE

Preduzetnistvo - kreativna destrukcija

Za razvoj preduzetnistva ne postoje ekonomske slobode, a za osnivanje preduzeca potrebno je 50 prosecnih plata

Podgorica. - U hercegnovskom hotelu “Plaza" juce je pocelo dvodnevno savjetovanje ekonomista, prvo u organizaciji Saveza ekonomista Crne Gore, cija nova uprava namjerava da ovu asocijaciju profilise na nov, interesno-trzisni nacin i oslobodi je logike visih (politickih) interesa. Skup u Herceg-Novom zamisljen je kao razmjena misljenja o preduzetnistvu, marketingu i biznisu, odnosno kao susret poslovnih ideja i preduzetnika, pa je, u sklopu savjetovanja, predvidjena i berza preduzetnickih ideja i predstavljanje osam firmi iz Crne Gore. Prisustvo stotinak studenata zavrsne godine studija i postdiplomaca sa Ekonomskog fakulteta u Podgorici, ovom savjetovanju, zamisljenom, inace, kao netipicnom, daje dodatnu dimenziju.

Jedan od gostiju na savjetovanju dr Slavenko Grgurevic, u svojoj pozdravnoj rijeci odao je priznanje dr Veselinu Vukoticu, predsjedniku Saveza ekonomista Crne Gore, za imaginaciju u koncipiranju savjetovanja, isticuci da Crna Gora i ovo savjetovanje simbolizuju viziju 21 vijeka, a to je vizija minimizacije. Rijec je o tome, naveo je Grgurevic, da mreza malih drzava, malih gradova i porodicnih firmi predstavaju skicu za portret jednog novog svijeta u nastajanju.

Za “Savjetovanje PMB u Crnoj Gori" (preduzetnistvo, marketing biznis) pripremljeno je 46 referata autora iz Crne Gore i Srbije. Ocekuje se da se ucesnicima skupa obrati i predsjednik Crne Gore Milo Djukanovic. U uvodnom (uslovno receno) referatu dr Veselin Vukotic govorio je o privatizaciji i preduzetnistvu kao osnovnim polugama “kreativne destrukcije nacina razmisljanja u biznisu".

Sustina preduzetnickog pristupa, po misljenju dr Vukotica, jeste u tome da je preduzetnistvo “energija razvoja". Naglasavajuci cinjenicu da je preduzetnisvo najredji resurs (sega 3 do 5 odsto) ljudi ima preduzetnicki nerv), dr Vukotic je podvukao da su pretpostavke za razvoj preduzetnistva - ekonomske slobode, kojih kod nas nema. Ilustracija za to je i cinjenica da je za osnivanje preduzeca potrebno 50 prosjecnih plata, pomenuo je on.

D. Vukovic

Oko 350 ucesnika

Na “Savjetovanjeu preduzetnistvo, marketing, biznis" u Herceg Novom okupilo se oko 350 ekonomista iz Crne Gore i Srbije, predstavn ika crnogorskih firmi i gostiju iz inostranstva. Medju inostranim gostima su predstavnici nou hau fonda iz Londona, londonske konsultantske firme Dalton hol, medjunarodne korporacije “Hema" iz Berlina, direktor madjarske agencije za privatizaciju i ekonomski savjetnici ambasada SAD, Svajcarske i Bugarske. Juce poslijepodne u Herceg Novi je doputovao i Zivko Pregl iz Slovenije, poznat kao potpredsjednik proreformske jugoslovenske vlade Ante Markovica.

Na savjetovanju ekonomista u Herceg Novog prisustvuje i Dusan Mijic, vlasnik firme koja izdaje “Nasu Borbu".

Pozdravne rijeci na pocetku savjetovanja uputili su, pored ostalih, predsjednici Saveza ekonomista Jugoslavije i Srbije, dr Nebojsa Savic i dr Boris Marovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /