cetvrtak - petak, 30. april -1. maj 1998.

KOMPLETAN TEKST SAOPSTENJA KONTAKT GRUPE

Rizik eskalacije sukoba na Kosovu zahteva hitnu akciju

Rim, Beta. - Zasedanje je odrzano na niovu politickih direktora ministarstava inostranih poslova.

1. Kontakt grupa sastala se u Rimu 29. aprila da bi odlucila o sledecim koracima koji se ticu sve opasnije situacije na Kosovu, uzimajuci u obzir izvestaj troclane misije OEBS-a o razvoju dogadjaja od ministarskog sastanka Kontakt grupe u Bonu. Ona je procenila izvestaj (misije OEBS) kao vazan i uravnotezen doprinos analizi situacije. Kontakt grupa veruje da je sadasnja situacija (na Kosovu) neodrziva. Rizik eskalacije sukoba zahteva hitnu akciju.

2. Sve clanice Kontakt-grupe se cvrsto protive nezavisnosti Kosova i nastavku neprihvatljivog statusa quo. Hitni koraci svih strana, kako bi se smanjila napetost i poceo bezuslovni dijalog, su nezamenjljivi i predstavljaju jedini nacin da se zaustavi pogorsavanje situacije i obezbedi politicko resenje.

3. Kontakt grupa osudjuje rastuce nasilje tokom poslednjih dana na Kosovu, a posebno preteranu upotrebu sile od strane Vojske Jugoslavije, kao i masovno naoruzavanje na podrucju Kosova. Kontakt grupa potpuno odbacuje terorizam kao sredstvo postizanja politickih promena, kao i svako drugo nasilje usmereno na suzbijanje politickih protivnika. Kontakt grupa poziva politicke lidere u SR Jugoslaviji i zemljama regiona da se maksimalno uzdrze, u punoj meri postuju ljudska prava, sprece dopremanje oruzja i naoruzanih grupa sa strane i da osude terorizam. Ona, takodje, poziva zemlje regiona da potvrde postovanje teritorijalnog integriteta i nepovredivosti medjunarodno priznatih granica.

4. Kontakt grupa ne zeli da nametne bilo kakav poseban ishod za prevazilazenje razlika izmedju Beograda i vodjstva kosovskih Albanaca. Na samim tim stranama je da odrede resenje politickog statusa Kosova kroz pregovore. Kontakt grupa primecuje da su predstavnici Beograda i Pristine nadavno izrazili svoju generalnu spremnost da zapocnu bezuslovni dijalog. Ali, dve strane tek treba da se sa punom odgovornoscu saglase o modalitima razgovora, posebno o medjunarodnom ucescu.

5. Kontakt grupa smatra da je odgovarajuce medjunarodno posredovanje sustinski faktor za uspostavljanje poverenja izmedju strana i za stvaranje uslova za pregovore.

6. Da bi poceo hitan proces dijaloga, Kontakt grupa preporucuje i trazi i od Beograda i od vodjstva kosovskih Albanaca da usvoje okvir dijaloga i stabilizacioni paket:

a) Okvir treba da bude zasnovan na osnovnim principima koje dve strane moraju da prihvate, a to su odbacivanje nasilja u postizanju politickih ciljeva, odsustvo preduslova, medjusobno postovanje, prihvatanje standarda i principa OEBS i Povelje UN, zajednicki dogovoreni modaliteti i zastita svih pojedinaca i etnickih grupa. Mora postojati medjusobno uverenje, koje ce i sama Kontakt grupa podrzavati, da strane nece napustiti niti pokusati da podriju sporazum kada on bude postignut. Okvir dijaloga mora biti zvanicno podrzan od strane najviseg vodjstva u Beogradu i vodjstva kosovskih Albanaca. Ti lideri moraju da prihvate politicku odgovornost za pocetak razgovora u dobroj volji. Taj okvir mora da obezbedjuje medjunarodno ucesce u omogucavanju sustinskih pregovora.

b) Stabilizacioni paket mora ukljucivati, kao minimum:

* Prestanak represije od strane vlasti u Beogradu, kako je to navedeno u Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1160, i snaznu osudu terorizma od strane vodjstva kosovskih Albanaca.

* Ponovno otvaranja misije OEBS u SRJ, ukljucujuci i Kosovo. * Konkretne mere izgradnje poverenja izmedju zajednica (na Kosovu), ukljucujuci primenu Sporazuma o obrazovanju, kako je to dogovoreno Kalendarom. Kontakt grupa ceni i ohrabruje rad zajednice Sveti Edjidio na tom planu.

7. Kontakt grupa pridaje vrhunski prioritet hitnom pocetku Gonsalesove misije, koja je neophodna za istinski napredak u odnosima izmedju SRJ i medjunarodne zajednice. Ta misija, takodje, treba da smanji napetosti, uspostavi poverenje i poboljsa opste izglede za dijalog. Najvise rukovodstvo u Beogradu treba stoga da odmah pozove Gonsalesovu misiju da pocne rad. Kontakt grupa potpuno podrzava predsedavajuceg OEBS u njegovim naporima da tu misiju omoguci.

8. Ukoliko se rukovodstvo u Beogradu saglasi sa okvirom za dijalog, stabilizacione mere navedene u clanu 6. budu primenjene a Gonsalesova misija i sustinski razgovori pocnu, Kontakt grupa ce otvoriti jasan i dostizan put za potpuno ukljucivanje Beograda u medjunarodnu zajednicu, ukljucujuci i ucesce u OEBS. Mi zelimo da SRJ uziva u dobrobiti clanstva u medjunarodnim finansijskim i politickim organizacijama.

9. Sustinski zahtevi postavljeni u saopstenjima Kontakt grupe od 9. i 25. marta jos nisu ispunjeni. Mi smo stoga odlucili da preduzmemo akciju i sprovedemo u delo zamrzavanja sredstava koje u inostranstvu drze vlade SRJ i Srbije. Ukoliko Beograd preduzme korake iz clana 6 i zapocne pregovore, mi cemo odmah povuci ovu odluku. Mi smo, takodje, odlucili da, ukoliko dijalog bude blokiran zbog odbijanja Beograda, do 9. maja preduzmemo akciju da zaustavimo nove investicije u Srbiju. Ruska Federacija se ne prikljucuje ovim merama.

10. Ukoliko ne bude resena, situacija na Kosovu preti da se prosiri na druge delove regiona. Kontakt grupa pridaje veliki znacaj bezbednosti susednih drzava i obezbedjivanju sigurnosti granica. Od posebne je vaznosti da razvoj na Kosovu ne ugrozi napredak u primeni Dejtonsko-pariskih mirovnih sporazuma za Bosnu, na koje se obavezala vlada u Beogradu. Kontakt grupa ce doprineti punoj primeni rezolucije 1.160, radeci u zajednici sa UN i drugim relevantnim medjunarodnim institucijama.

11. Sledeci sastanak Kontakt grupe bice odrzan u Parizu u maju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /