posta.gif (388 bytes) arhiva.gif (408 bytes) tragac.gif (436 bytes) english.gif (460 bytes) pretplata.gif (492 bytes)

Nasa Borba, 11. avgust 1998

Sadrzaj:

VISE OD STO HILjADA BEOGRADjANA DOCEKALO SVETSKE KOSARKASKE SAMPIONE
Najbolja kosarka na svetu

SITUACIJA NA KOSOVU
Sukobi duz puta Decani–Djakovica

U PREKJUCERASNJIM BORBAMA
Poginula cetiri policajca

ZIVADIN JOVANOVIC RAZGOVARAO SA KINESKOM DELEGACIJOM
Kina protiv pritisaka i sankcija

SRPSKI POKRET OBNOVE
Izvrsiti pritisak na Albance

NOVA DEMOKRATIJA – POKRET ZA NOVI PAZAR
SDA mora da koriguje stav o kosovskom pitanju

KOMENTAR AGENCIJE "ROJTERS„ O SUKOBIMA NA KOSOVU
Nepotrebna glavobolja za vladu u Tirani

LETOPIS
Dragi sampioni
pise Dragoljub Zarkovic

PO STO PUTA
"Budala uvek pokvari lepo„
Pise: Bojana Lekic

TRAGOM INFORMACIJE DA SA KORMILA NAJVECE KRAGUJEVACKE FIRME ODLAZE VODECI RUKOVODIOCI
"Zastava„ tone, direktori pakuju kofere

BUDVA – GRAD TEATAR
Pet znacajnih dogadjaja

POVODOM POMINJANJA "NASE BORBE„ U DNEVNIKU DR MIRE MARKOVIC
Enigma druga Badze
Pise: Ivan Mrdjen

UTISCI SA TV EKRANA: STA O USPEHU "PLAVIH„ KAZU POZNATI I "NEPOZNATI„
Sta ce nama bolja "viagra„

Povratak na Home Page


VISE OD STO HILjADA BEOGRADjANA DOCEKALO SVETSKE KOSARKASKE SAMPIONE
Najbolja kosarka na svetu

Program kasnio, ali to nije smetalo masi Beogradjana koji su vise od dva sata cekali svoje ljubimce

Beograd.– Prvaci sveta smo u basketu! Sjajno su nasi momci odradili svoj deo posla u Atini. Protutnjao je "Balkan expres" od Beograda do Atine bez zakasnjenja. Kakva je to bila luda noc diljem nase domovine. Slavilo se i pevalo, zajedno sa sirenama automobila i svim ostalim zvucnim pomagalima, celu noc. Beograd je bio paralisan u toj vreloj avgustovskoj noci kada su emocije nadvladale svo sivilo svakodnevnice.

Porucili su televizijski poslenici iz Atine da ce svecani docek biti ispred zdanja Savezne skupstine, a u organizaciji Savezne vlade. Vreme, oko 12,30 casova. I okupila se masa mladih na plus "hiljadu„. Po slobodnoj proceni na platou ispred Skupstine naslo se blizu 100.000 navijaca zeljnih da pozdrave one koji su na sportskom polju pokorili svet. Uostalom, bilo je lepo gledati nase momke na pobednickom postolju, a sa leve i desne strane Rusi i Amerikanci.

Ali, da ne bismo iznenadili, pre svega sebe, u organizaciji, doslo je do uobicajenog kasnjenja, pa se program u letu menjao. Prvo je na aerodromu u Surcinu doslo do prave trke kako bi kosarkasi sto pre usli u autobus koji treba da ih odveze na zborno mesto. Tako su kosarkasi u sprintu uspeli da se izljube sa "svojima„, a onda su se, oko 14,45 casova, sampioni najzad pojavili pred posustalim, ali upornim obozavaocima.

Dva puta je doslo do "lazne uzbune„ kada je jedan autobus policijskih snaga dolazio pred ulaz u skupstinsko zdanje, ali je treci put bilo ono pravo. Iz autobusa je prvo izasao kapiten Aleksandar Djordjevic sa visoko podignutim peharom iznad glave, a zatim i njegova svita, Bodiroga, Rebraca, Beric, Topic, Obradovic, Scepanovic...strucni stab predvodjen fenomenalnim stratezima Obradovicem i Ivkovicem.

Izlazeci na binu igraci su "pocastili„ one srecnike koji su bili spretni da uhvate bacene komplete "NIKE„ majica. Uz zvuke kosarkaske himne koju smo slusali minulih dana i one vec prepoznatljive "cela Jugoslavija igra rok n rol„ igraci su zaigrali na bini, a zdusno im se pridruzio i pomocni trener Muta Nikolic.

Zatim je voditelj napravio blic intervju sa svim nasim igracima i svi su zakazali novo vidjenje na istom mestu za sledecu godinu, i onu sledecu, i onu...

– Bilo je sve fenomenalno, rekao je kapiten Sasa Djordjevic. – Zahvaljujem se svima koji su bili uz nas u ovim vrelim atinskim danima. Pokazali smo da smo najbolji. Bicemo to i dalje. Ovo je nas i vas pehar.

Najbolji igrac svetskog prvenstva MVP je Dejan Bodiroga:

– Imamo najbolju reprezentaciju na svetu, najbolje navijace, ovde se igra najbolja kosarka na svetu. Zato smo najbolji.

Milenko Topic je bio jos kraci:

– Prvaci smo sveta! Idemo dalje.

Vlada Scepanovic je kao debitant na velikim takmicenjima i iz prve dosao do svetskog zlata:

– Kada je bilo gusto bili smo najbolji. A vama (obraca se navijacima) svaka cast. Uvek ste najbolji.

Bilo je zaista sjajno gledati te momke kako se ponasaju na bini. Bez trunke zavisti, svi kao jedna porodica. Zagrljeni pevaju i vesele se zajedno sa "svojim„ navijacima. Bez obzira na "hiljadu„ stepeni, na umor od uzbudjenja i neprospavane noci. Na zalost, obaveze i protokol su morali da se ispostuju, a kasnjenje da se nadoknadi. Stoga sledi zavsetak slavlja i odlazak autobusom na prijem kod predsednika Slobodana Milosevica.

U 15,15 casova bina ostaje prazna, a polako se razilaze i oni koji su na uzarenom asfaltu proveli skoro cetiri casa. Do nove, vec zakazane prilike.

Povratak na sadrzaj

Milosevic priredio prijem za kosarkase

Beograd, Beta. –Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic primio je juce jugoslovenske kosarkaske reprezentativce koji su na Svetskom prvenstvu u Atini osvojili titulu prvaka sveta. "Dragi nasi sampioni, od sveg srca vam cestitam na velicanstvenoj pobedi kojom ste visoko digli jugoslovensku zastavu i povrdili najvece vrednosti jugoslovenskog sporta„, rekao je Milosevic kosarkasima na prijemu u Belom dvoru. On je rekao da je to "najveci poklon„ koji su mogli da podare gradjanima SRJ i svojoj zemlji. Kapiten jugoslovenske reprezentacije Aleksandar Djordjevic se zahvalio u ime igraca i trenera i poklonio Milosevicu zastavicu Kosarkaskog saveza Jugoslavije sa potpisima svih igraca.

Povratak na sadrzaj

SITUACIJA NA KOSOVU
Sukobi duz puta Decani–Djakovica

Mnogo ubijenih na obe strane. Humanitarna situacija se ne poboljsava

Pristina. – Prizren nije i dalje direktno pod borbenim dejstvima, ali se ukupna situacija koja je pracena ogromnim psihickim pritiskom, sve vise pogorsava. Prema informacijama koje je juce izneo ogranak DSK, a preneo KIC, u poslednjem mesecu na teritoriji ove opstine srpske snage su ubile pet Albanaca, 237 je maltretirano, dok se pred sudovima, uglavnom zbog krivicnih dela terorizma, vodi postupak za oko stotinu Albanaca.

KIC iz Suve Reke prenosi informaciju da su preksinoc oko jedan sat i 15 minuta u hodniku njegove kuce snajperisti ubili Õemail Kruezijua (35) iz Suve Reke.

Juce oko devet casova srpske snage su opkolile jedan deo sela Duraj, opstina Kacanik, koje se nalazi na granici izmedju ove i opstine Urosevac. U toku dana cula se paljba iz automatskog oruzja. Stanovnici ovog sela su pod kisom metaka napustili selo, javlja KIC.

Prema informacijama koje su dala cetvorica stanovnika sela Lausa, opstina Srbica, koji su usepli da napuste selo, a koje prenosi KIC, u cetvrtima Satri, Lani i Gecaj u ovom selu ostalo je u okruzenju oko 400 stanovnika, uglavnom zene, deca i starci. Isti izvor tvrdi da su u ovom selu nadjeni lesevi troje ubijenih Albanaca – Mevljude Gecaj, jedne druge zene po prezimenu Taraku iz sela Vitaku i jedan 45-godisnji muskarac. Upucen je poziv humanitarnim organizacijama da posreduju i izvuku ove ljude iz obruca jer pored ostalog njima preti i humanitarna katastrofa.

Preksinoc i juce su nastavljene borbe u selima pored magistralnog puta Djakovica–Decane. Pored sela opstine Decane borbe se vode i oko sela Dujak, Blakcor, a posebno sela Herec, opstina Djakovica, gde su najzesce borbe, javlja KIC na osnovu informacije ogranka DSK u Djakovici.

U toku sukoba u selu Herec ubijeni su Mus Bajrami (80), Aslan Bajrami (19), Din Redzepic (63) i Met Dervisi (80). Prema istim informacijama, ranjen je veliki broj stanovnika ovog sela. Dok su trajale borbe, vojska je stanovnicima sela Skivjane (opstina Djakovica) dala ultimatum da ili predaju oruzje ili napuste selo. Borbe kod sela Herec i ultimatum vojske gradjanima sela Skivjane doveli su do novog raseljavanja ljudi, tako da se, prema informacijama koje prenosi KIC, na livadama izmedju sela Skivjane i Novosela, sada nalazi oko 15.000 raseljenih lica. Pored drugih problema, ova lica uglavnom zene, deca i starci,ostali su bez hrane, pitke vode i smestaja, tako da dan i noc provode pod vedrim nebom. I pored velike kontrole i maltretiranja kojima se izlazu, sve je veci broj raseljenih koji su se uputili prema Djakovici, kako bi se smestili na sigurnije mesto, kod svojih rodjaka i prijatelja. Na granicnom podrucju opstine Djakovica pa sve do Decana nastavljaju se borbe.

Prema informacijama KIC, borci OVK i pripadnici odbrambenih snaga u selima uspeli su da vrate ranije pozicije i prema njihovim informacijama, naneli su gubitke srpskoj strani.

I na strani Duskaje juce je bilo borbi, ali nesto slabijeg intenziteta. Iz Kosovske Mitrovice je i informacija koju prenosi KIC da su prekjuce srpski civili koji su otvarali vatru ranili sedmogodisnjeg decaka Endrit Beranija iz Kosovske Mitrovice, dok se nalazio na verandi kuce svojih roditelja.

Iz Vucitrna je informacija koju prenosi KIC da su naoruzani Srbi iuz sela Plemetina i Priluzja prekjuce od 20 casova do juce u pet ujutru pucali automatskim oruzjem u pravcu sela Glavotin, Strovc i Becuk.

Da bi se otvorio prolaz jednom vojnom konvoju, koji je prolazio putem Stimlje– Prizren, juce je u dolini Crnoljeva bilo granatiranja.

U selu Petrovo, opstina Stimlje, juce je sahranjen Selim Redzepi (55) iz istog sela koji je pre nekoliko dana ranjen prilikom granatiranja.

KIC informise da je juce u K. Mitrovici policija fizicki maltretirala trojicu brace Berani, dok su odlazili na saucesce kod jednog prijatelja. Isti izvor iz Kline ima informaciju da je policija brutalno bez ikakvog povoda pretukla Nezir Fejzulahua iz sela Stuplje, opstina Klina.

Povratak na sadrzaj

U PREKJUCERASNJIM BORBAMA
Poginula cetiri policajca

Pristina. – U prekjucerasnjim napadima kod mesta Prilep na putu Decane–Djakovica poginula su cetvorica policajaca dok su dvojica tesko ranjena, javlja Medija centar iz Pristine. Policajac Zdravomir Bukilic (1970) iz Decana, radnik SUP Djakovica, poginuo je oko 13.20 casova. Ubijen je iz automatskog oruzja.

U 18 sati poginuli su policajci Zoran Djokic (1970), Srdjan Draskovic (1867) i Bojan Kocic (1975), radnici SUP Leskovac.

U blizini sela Dujak, opstina Decani, prekjuce oko 13 sati tesko je ranjen policajac Stojan Stojmenovic iz Vranja. On je prebacen na VMA u Beograd i van zivotne opasnosti je. U blizini sela Bites, opstina Djakovica, preksinoc oko 19.30 sati tesko je ranjen policajac Miroslav Petrovic iz Pristine. On je prebacen na KBC u Pristini, gde mu je ukazana prva pomoc, pa je juce ujutru transportovan u Beograd na dalje lecenje.

Povratak na sadrzaj

U sukobu sa policijom ubijena tri pripadnika OVK

Beograd, Beta. – Trojica pripadnika ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova poginuli su juce ujutru u sukobu sa policijom u selu Gabrica, zaselak Dura, nedaleko od puta Urosevac–Strpce, saopstio je pristinski Medija centar Udruzenja novinara Srbije. U saopstenju se kaze da su opstnske vlasti u Urosevcu navele da je do sukoba doslo kada je napadnuta policijska patrola i da je policija "odgovarajuci na napad likvidirala trojicu terorista koji su bili u maskirnim uniformama i naoruzani„.

OVK se vratila u Likavac

Pristina, Beta. – Pripadnici ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova ponovo kontrolisu selo Likovac u drenickom regionu, koje je policija zauzela pre nekoliko dana, potvrdili su agenciji Beta dobro obavesteni izvori u Pristini. Jake policijske snage koje su zauzele Likovac u petak su se prema jednim izvorima u tom selu zadrzale svega "nekoliko sati„, odnosno jedan dan, a prema drugima "nekoliko dana„. Pripadnici OVK i stanovnistvo su se u Likovac vratili prekjuce bez borbi posto je policija dan ranije potpuno napustila to selo.

Povratak na sadrzaj

ZIVADIN JOVANOVIC RAZGOVARAO SA KINESKOM DELEGACIJOM
Kina protiv pritisaka i sankcija

Beograd, FoNet – Kina podrzava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije i odlucno se suprotstavlja svim stranim pritiscima, sankcijama i bilo kakvom mesanju u unutrasnje poslove SRJ, izjavila je juce potpredsednica Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Pen Peijun u razgovoru sa Saveznim ministrom inostranih poslova Zivadinom Jovanovicem. Kako se navodi u Saopstenju Saveznog ministarstva inostranih poslova, ona je istakla i da Kina "podrzava stav SRJ da su Kosovo i Metohija unutrasnje pitanje koje se moze resavati jedino politickim sredstvima, uz postovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i SR Jugoslavije, bez pritisaka i mesanja sa strane„. Jovanovic je, kako se navodi, "visoko ocenio kinesku doslednu i principijelnu politiku podrske SRJ, njenoj konstruktivnoj ulozi u regionu jugoistoka Evrope i doprinosu miru, stabilnosti i dobrosusedskoj saradnji„. "On je potvrdio principijelnu podrsku SR Jugoslavije politici jedne Kine i naglasio da Kina igra sve vazniju pozitivnu ulogu u medjunarodnim odnosima, zalazuci se za ravnopravnost i demokratske odnose medju drzavama„, navodi se u saopstenju.

Povratak na sadrzaj

SRPSKI POKRET OBNOVE
Izvrsiti pritisak na Albance

Beograd, FoNet – Srpski pokret obnove saopstio je juce da je "neophodno da Evropa i Amerika neodlozno, umesto raznih uopstenih zahteva i poruka, izvrse snazan pritisak na albanske politicke partije da se bezuslovno vrate dijalogu„. U saopstenju Sluzbe za informisanje te stranke se navodi da "sve drugo, a narocito vestacke simetrije, politika duplih arsina, pritisci na nasu zemlju i opasna uvodjenja takozvane Oslobodilacke vojske Kosova na politicki teren, predstavlja u sustini podrsku terorizmu i samo podstice dalje kosmetske tenzije i stradanja„.

NOVA DEMOKRATIJA – POKRET ZA NOVI PAZAR
SDA mora da koriguje stav o kosovskom pitanju

Novi Pazar, Beta – Nova demokratija – Pokret za Novi Pazar pozvala je Stranku demokratske akcije Sandzaka i njenog predsednika Sulejmana Ugljanina da "koriguju stav o zbivanjima na Kosmetu i da ne izjednacavaju terorizam takozvane Oslobodilacke vojske Kosova sa akcijama MUP Srbije i Vojske Jugoslavije u odbrani drzavne teritorije„. "Takvim stavom Ugljanin nece pomoci albanskom niti bilo kom drugom narodu, a ni resenju problema na Kosmetu„, navodi se u saopstenju ND. Ta stranka smatra da ce se SDA Sandzaka, ako ne promeni misljenje o ovom pitanju, naci medju usamljenim i retkim partijama u Evropi koje javno ili precutno podrzavaju terorizam.

Povratak na sadrzaj

KOMENTAR AGENCIJE "ROJTERS„ O SUKOBIMA NA KOSOVU
Nepotrebna glavobolja za vladu u Tirani

Tirana, Beta-Rojters – Za albansku vladu koja jos pokusava da uspostavi red u zemlji, nakon proslogodisnjih nereda koji su je gurnuli na ivicu anarhije, sukobi na obliznjem Kosovu predstavlaju samo nepotrebnu glavobolju, pise juce agencija Rojters. Pred sukobima u juznoj srpskoj pokrajini na hiljade kosovskih Albanaca prebeglo je na sever Albanije, dodatno otezavajuci situaciju u jednom od inace najsiromasnijih delova Evrope. Da bi se izborila sa masovnim prilivom izbeglica, albanska vlada morala je da izdvoji dodatna sredstva iz budzeta koji je pod cvrstom kontrolom Medjunarodnog monetarnog fonda.

Obracun srpskih snaga sa naoruzanim albanskim gerilcima na Kosovu izazvao je simpatije prema pobunjenicima, posebno na severu Albanije, gde mnogi imaju rodjake sa druge strane granice, pise britanska agencija. Kriticari kazu da bivsi predsednik Sali Berisa, i sam rodom sa severa Albanije, pokusava da podstakne nacionalizam kako bi se na njegovom talasu vratio na politicku scenu posle poraza na izborima prosle godine. Vlada Fatosa Nanoa sledi liniju Kontakt grupe i zalaze se za traganje za resenjem kosovskog problema kroz pregovore, i, kako dodaje Rojters, eventualno stvaranje trece republike u jugoslovenskoj federaciji. Ova vlada se kloni nacionalistickih ideja o Velikoj Albaniji koja bi obuhvatila Albance iz Albanije, sa Kosova i iz Makedonije, ali, ocenjuje britanska agencija, sa jacanjem sukoba na Kosovu doslo je i do zaostravanja retorike u Tirani. "Sta moze jedna zemlja u ovakvoj situaciji. Jacanje nasilja izaziva i ostrije izjave„, rekao je Nazarko.

Povratak na sadrzaj

LETOPIS
Dragi sampioni
pise Dragoljub Zarkovic

Kako su Zika zvani Seljak i neki drugi ministar s nadimkom Baki lupili "rampu„ ljubiteljima kosarke

U trenutku najveceg slavlja nasih kosarkasa i svih ljubitelja kosarke u zemlji, nasa drzavna televizija pred mikrofon atinskog izvestaca dovela je dvojicu ministara i tako im zauvek upropastila karijere. Da me kuvaju i peku ne bih, kao prosecan gledalac i prosecan ljubitelj sportskih vestina, glasao za stranku Zike zvanog Seljak, odnosno ministra inostranih poslova Jovanovica, odnosno za Bakija, ministra sporta u vladi Srbije, kome ime bese Zoran Andjelkovic. Majstori da sportski uspeh pretvore u politicki fijasko opet su se poigrali zivcima Jugoslovena.

Ali, em su nas ta dvojica maltretirala prigodnim izjavama u potpuno neprigodnom trenutku, em nas je komentator lagao da svi tapsu nasoj himni kad smo u pocetku lepo culi da je dobar deo grckih navijaca zvizdao i huktao na zvuk nase himne. Toliko laganje i domoljubno lupetanje, naterali su me da s podozrivoscu gledam zavrsnu ceremoniju. Primetio sam da nasi igraci, na pobednickom postolju, otvaraju usta da otpevaju "joste zivi„, a ide muzika na koju treba pevati "Hej, Sloveni„, pa me od sinoc muci crv sumnje: da li su iz beogradskog studija "pokrili„ prenos muzickom matricom himne, kako bi pojacali rodoljubni amok i sprecili da razularena beogradska deca ponovo polupaju grcku ambasadu.

Odsustvo spontanosti posle jedne velike igre i velikog uspeha ogolilo je "inzenjering dusa„ koji se ovde sprovodi. Ludacka ideja da se druzimo sa Seljakom i Bakijem u trenutku najveceg uspeha jugoslovenskog sporta prevazilazi granicu korektnog ucesca politike u sportu. Ali, slutim da je to tek pocetak. Posto je krenuo telegram "dragim sampionima„ strela je odapeta i sad moze samo Bog da nas sacuva od politikantskog svojatanja velike pobede. Igracima je lakse, oni koji jos nisu otisli u inostranstvo otici ce vrlo brzo iz zemlje, a nama ce Seljak i Baki jos cetiri godine da tumace kako se lupaju "rampe„ i pucaju "trice„.
(Autor je direktor nedeljnika "Vreme„)

Povratak na sadrzaj

PO STO PUTA
"Budala uvek pokvari lepo„

Pise: Bojana Lekic

"Kapetane Milutinovicu da li se cujemo?„- pita osoba iz kontrole leta specijalno za gledaoce drzavne televizije u pokusaju stvaranja spektakla koji bi jos jednom trebalo da uspeh nasih kosarkasa iskoristi za dizanje nacionalnog ponosa i amneziju o onome sto inace zivimo. "Govori„ - cuje se uz krcanje veze. "Kapetane u programu ste Radio televizije Srbije. Mozete li nam reci gde se nalazite?„. Tajac.

Nije to naravno znacilo da kapetan nece da da izjavu za RTS, te da je i to, a ne samo cinjenica sto ume da upravlja avionom, znak da to nije onaj Milutinovic. Ali sam ipak pomislila da je dobro sto se momci u koje nisu mnogo verovali, a koji su uspeli da iza sebe ostave i Amere i Ruse i ostalu "boraniju„, da svojoj zemlji donesu cetvrtu titulu svetskih sampiona, pa i da sveopstom radoscu ostvare"svekoliko jedinstvo u svim srpskim zemljama„, nalaze se u sigurnim rukama. Ta krajnja malicioznost koju, evo, priznajem, reakcija je na vecitu manipulaciju sportskim uspesima od strane onih koji su im najmanje ili nikako doprineli. Na uvek istu pricu kicenja tudjim perjem, na zamenu teza, na zablude koje se nude narodu umesto "mira i ekonomskog prosperiteta„, na igre bez hleba. Reakcija na "uvazene goste„ Zivadina i Bakija koji su se docepali mikrofona reporterske kabine ne dozvolivsi nam da se bez njih radujemo ni dva minuta, sprecivsi nas da cujemo cak i kako su se kosarkasi osmelili da pevaju himnu. Na to sto nam u iscekivanju sportskih divova poturaju Jugoslava Kostica koji je u trenutku izbora savezne vlade sebe novinarima predstavio kao "ministra bez fotelje„, ali ga to nije sprecilo da nam saopsti da smo i ovom titulom "mi dokazali celom svetu da je srpski narod neunistiv i da mozemo da se nosimo sa svim narodima sveta„, jer smo "genetski potencijal koji drugi narodi nemaju„.

Ta malicioznost koje se gadim reakcija je na ono sto je beogradski ulicni filozof, Zika Obretkovic formulisao u recenici "Budala uvek pokvari lepo!„.

A priznanje je pokusaj da se za "niske strasti„ na koje nas oni sto "pokvare lepo„ nagone, zatrazim oprost od momaka koji su zaista zlatni. U svakom pogledu.
(Autor je urednik Informativnog programa Radija B-92)

Povratak na sadrzaj

TRAGOM INFORMACIJE DA SA KORMILA NAJVECE KRAGUJEVACKE FIRME ODLAZE VODECI RUKOVODIOCI

"Zastava„ tone, direktori pakuju kofere

Posle odlaska Nebojse Divljana, potpredsednika Grupe "Zastava„ za finansijske poslove, govori se i o "selidbi„ Srboljuba Vasovica i Kamenka Sretenovica

Kragujevac. – Sto zbog kolektivnog godisnjeg odmora na kojem je vecina onih za koje jos u fabrici ima nekog posla, sto zbog sluzbenih putovanja rukovodilaca nadleznih sluzbi i sektora, u "Zastavi„ je juce bilo nemoguce zvanicno proveriti ko sve od celnika najvece jugoslovenske industrijske firme "pakuje kofere„ i napusta kragujevacko-jugoslovenski privredni "Titanik„. Ovde je, doduse, pre koji dan, zvanicno potvrdjeno da potpredsednik Grupe "Zastava„ za finansijske poslove Nebojsa Divljan od polovine avgusta vise nece biti u "Zastavi„. Cuje se da je novi posao obezbedio u "Delta osiguranju„.

Poslednjih dana, medjutim, iz krugova bliskih Vladi Srbije cuju se nezvanicne, ali ne i nepouzdane informacije da sa kormila "Zastave„ odlaze i njen "prvi covek„, odnosno predsednik Grupe "Zastava„ Srboljub Vasovic i "njegov„ potpredsednik za industrijske poslove Kamenko Sretenovic. Gde odlaze ova dvojica dugogodisnjih "Zastavinih„ direktora koji su svojevremeno bili istaknuti drustveno-politicki radnici (obojica bili predsednici Skupstine opstine Kragujevac, a Vasovic i potpredsednik Vlade Srbije), javnost jos uvek ne zna. U stvari, to gde odlaze Srboljub Vasovic i Kamenko Sretenovic malo koga stvarno ovde vise i zanima.

"Da l’ da ih pustimo da odu tek tako„, pitao (se) juce predsednik Nezavisnog sindikata ("Nezavisnost„) Fabrike automobila Veroljub Dobrosavljevic komentarisuci informaciju da, pored Divljana odlaze i Vasovic i Sretenovic. Dobrosavljevic je pri tom osnovano, reklo bi se, pretpostavio da ce sa ovom trojicom – ili za njima – potonulu "Zastavinu„ ladju napustiti i ostali direktori koji cine prvu poslovodnu garnituru kragujevackog proizvodjaca automobila, kamiona, oruzja, masina, alata...

Privid proizvodnje: U "Zastavi„ se gotovo nepodeljeno misljenje da su Srboljub Vasovic i njegova poslovodna ekipa "uspesno„ dokrajcili "posao„ koji su krajem 80. jos zapoceli dr Radoljub Micic (ondasnji generalni direktor "Zastave„) i Radivoje Andonovic (Micicev zamenik). Krajem 80. naime, "Zastava„ je pocela vrtoglavo da propada, dok danas od njene nekadanje slave i znacaja nije ostalo nista. "Zastava„ u poslednjih godinu-dve dana funkcionise tek zarad ocuvanja socijalnog mira u najvecem sumadijskom gradu i politikantskih interesa vladajuceg srpskog rezima koji je nedavno na celo ove firme doveo mladjanog eks-republickog ministra Milana Beka od kojeg ovde niko i nista ne ocekuje. Jer, u svakoj normalnoj zemlji najveci deo "Zastave„ – ovakve kakva je danas – bio bi najpre dobro zakatancen da se dalje ne razvlaci preostala imovina, da bi se potom videlo sta je to sto u njoj moze da se revitalizuje, sta da se ponudi na prodaju stranim investitorima.

Umesto toga, ovde se i dalje stvara privid nekakve proizvodnje – posebno u Fabrici automobila i "Namenskoj„ – mada je i poslovodstvu firme sasvim jasno da nekoliko hiljada putnickih vozila, koliko, primerice, godisnje sidje sa montaznih traka, ne znaci nista drugo do besmisleno produzavanje agonije potonule fabrike i nekoliko desetina hiljada izgladnelih kragujevackih trudbenika.

(Ne)realni planovi: Otuda i informaciji da ce do kraja godine ovde da bude proizvedeno "svih„ 12.000 automobila u Kragujevcu niko ne pridaje nikakav znacaj. Pre svega stoga sto tih 12.000 "limuzina„ gotovo sigurno do kraja ’98. nece biti proizvedeno. S druge strane, ukoliko se u Fabrici automobila nekako i "skrpi„ 12-ak hiljada prepotopski zastarelih "stojadina„ i "jugica„, to za ovdasnje radnike nece znaciti nikakvo pobosljanje njihovog katastrofalnog socijalno-materijalnog polozaja. Uostalom, i u vreme kada je ovde 12.000 automobila silazilo s montaznih traka za dvadesetak dana, "Zastava„ je bila "dzin na staklenim nogama„ kojem je drzava pokrivala gubitke i time "peglala„ ocajnu organizaciju proizvodnje i sve iracionalnosti i zloupotrebe poslovodstava.

Ta ista drzava koja je u poslednjih desetak godina sa Slobodanom Milosevicem na celu presudno – sto direktno (ratovima i izazivanjem sankcija), sto indirektno (preko svojih partijskih "menadzera„) – doprinela da od "Zastave„ ne ostane gotovo nista, danas informacijama o nekakvoj produkciji automobila pokusava pre svega da i dalje zamajava ne samo ovdasnje trudbenike, no i kompletnu domacu javnost. Istom cilju, sasvim je izvesno, posluzice i odlazak garniture Srboljuba Vasovica.
Z. Radovanovic

Povratak na sadrzaj

BUDVA – GRAD TEATAR
Pet znacajnih dogadjaja

"Nagrada ’Stjepan Mitrov Ljubisa’ mi je omogucila da dodjem u Budvu i zahvalan sam sto uopste mogu da budem ovde„, istakao je Djerdj Konrad, dobitnik ovog uglednog priznanja

Program 12. festivala Grad teatar, koji je od pocetka promovisao internacionalnu i visoko kvalitetnu umetnost i kulturu, samo u tri protekla dana zabelezio je pet znacajnih dogadjaja. Dolazak Djerdja Konrada, ovogodisnjeg dobitnika ugledne nagrade "Stjepan Mitrov Ljubisa„ i jednog od najznacajnijih evropskih intelektualaca i pisaca druge polovine dvadesetog veka, dobio je karakter ekskluzivnog medijskog dogadjaja.

– Tek sada, kada sam cuo ko je sve bio u konkurenciji za ovu nagradu – od najznacajnijih jugoslovenskih pisaca: Vide Ognjenovic, Svetlane Velmar Jankovic, Aleksandra Tisme, Boska Petrovica, do vodecih evropskih pisaca, kakvi su Ginter Gras, Ronald Harvud, Handke... – poceo sam da se plasim, rekao je Konrad na konferenciji za novinare u hotelu "Avala„ i dodao: "Kada sam na jednom takvom spisku i pritom podignut na takvo pocasno mesto, to je zaista velika pohvala koja mora malo i da uplasi.

Na neke pisce, koji su isto tako mogli da budu nagradjeni, gledao sam kao na svoje ucitelje. Na Akademiji u Berlinu sam se nedavno pozdravio sa Ginterom Gradom, koji se tu ponovo vratio zato sto su uslovi promenjeni onako kako je on zeleo. Tu je sedeo i Ruzd, i tada sam mu rekao da ga jos iz vremena kada je podrzavao progonjene pisce smatram nekakvim svojim uciteljem. Nagrada ’Stjepan Mitrov Ljubisa’ mi je omogucila da dodjem u Budvu i zahvalan sam sto uopste mogu da budem ovde.„

Autor romana "Gubitnik„, "Posetilac„, "Osnivac grada„, ili eseja "Iskusenja autonomije„, "Na pupku Evrope„, "Identitet i histerija„, "Vrtna zabava„ – pisac kojem je bilo zabranjivano da objavljuje knjige u domovini, koji je boravio u inostranstvu kao stipendista raznih fondacija, bio politicki aktivan (osnivac je Liberalne stranke) i nalazio se na mestu predsednika Medjunarodnog PEN kluba, govorio je okupljenim novinarima o danasnjoj demokratizaciji bivsih komunistickih zemalja Istocne Evrope, o literarnom prijateljstvu sa Danilom Kisom, o slobodi pisaca...

– S jedne strane, vidim da su danas politicke slobode u bivsim komunistickim drzavama date: svako moze da putuje, da odlazi i da dolazi kada i kako zeli; madjarski pasos je danas, na primer, dobar pasos, a to decenijama nije bio. Svako moze da pise i da objavljuje ono sto zeli i sto zna, postoje dobri izdavaci, dobra knjizarska mreza, i cini se da je sve u uzletu, da stvari idu na bolje.

Kada je o politici rec, u Madjarskoj su od 1993. godine izbori bili tri puta, i uvek je pobedjivala druga stranka. Sve vlade, koje su bile smenjene, ili su zaista bile lose, ili se smatralo da ce nova vlada vise udovoljiti ocekivanjima naroda. Danas pobedjuju stranke koje umeju vise i bolje da obecavaju. Demokratija moze da se shvati i kao proces ucenja, i siguran sam da je u Madjarskoj prestala otudjenost politicke klase i elite od naroda. Ranije smo govorili "sto manje drzave„, a sada mnogi prizeljkuju vise drzave, narocito u oblasti javne bezbednosti, ili u oblasti socijalne pomoci drzave onim slojevima koji su u vreme tranzicije kapitala lose prosli. U nekom poredjenju, medjutim, Ceska je najdalje otisla u demokratskim promenama, podvukao je Konrad.

Pored ekskluzive koju je predstavljao dolazak Djerdja Konrada u Budvu, u znacajne dogadjaje ubrajamo i Trecu skupstinu Jugoslovenskog drustva za mediteransko pozoriste i umetnost, u cijem radu su ucestvovali domaci clanovi: direktorka Grada teatra Branislava Lijesevic, dr Dusan Rnjak, Vladimir Jevtovic, upravnik CNP Branislav Micunovic, reditelj Bora Draskovic, upravnik beogradskog Narodnog pozorista Nebojsa Bradic, profesor cetinjskog FDU Boro Stjepanovic...

Takodje, skupu su pristustvovali i ugledni gosti iz inostranstva, medju kojima je bio i Fransisko Ortega, predsednik Medjunarodnog instituta za mediteransko pozoriste. Pomenimo da je sediste Instituta u Madridu, kao i da ova institucija okuplja 26 mediteranskih zemalja radi stvaranja kulturnog prostora za umetnicke susrete i dijaloge medju narodima Sredozemlja. Uz to, jedan od akcenata Skupstine je stavljen i na ovogodisnji projekt Maslina ’98, koji je dao i jednu internacionalnu pozorisnu skolu, okupivsi sudente glume iz pet zemalja.

Dva okrugla stola, posvecena stogodisnjici rodjenja velikog spanskog pesnika, dramskog pisca, slikara i kompozitora Frederika Garsije Lorke, odnosno Bertolda Brehta, jednog od najvecih dramskih pisaca, reditelja i teoreticara naseg veka, uklopili su se u evropski program obelezavanja ovih jubileja, kojem se tako pridruzio i Grad teatar. Prosle godine je to bilo svojom produkcijom Lorkine "Jerme„, a ove nastupom spanskog soprana Marije Anheles Sivit i pijaniste Djordja Vilaprinja, dok su program posvecen Brehtu ovog leta uvelicala dva sjajna projekta: "Novac„, u reziji Teodorosa Terzopulosa i u izvodjenju teatra "Atis„ iz Atine, odnosno "Facer„, ciju su reziju i adaptaciju potpisali Volfgang Storh i Klaudija Ruskovski, a delo izvodi "Teatro di Santa Kjara„.

O dramskom senzibilitetu Frederika Garsije Lorke su govorili Marija del Mar Kampos, Fransisko Ortega, Bora Draskovic, Ivan Medenica, Dusan Rnjak... U raspravi o epskom teatru i pozorisnoj tradiciji Bertolda Brehta ucestvovali su reditelj Volfgang Storh, Fric Minku (jedan od najpoznatijih "naslednika„ Brehtovog dela), Aleksandra Jovicevic i drugi teoreticari i teatrolozi.

Ono sto ce ostati za pamcenje – bar kada je muzicki program Grada teatra u pitanju – jeste koncert koji je u subotu uvece u crkvi Santa Marija odrzala francuska pijanistkinja Fransoaz Bife, profesor Nacionalnog konzervatorijuma u Parizu i Visoke skole "Alfred Korto„. Svojom virtuoznoscu, voluminoznoscu zvuka i duboko dozivljenom interpretacijom, gosca iz Francuske je odusevila budvansku publiku.
Gr. T.

Povratak na sadrzaj

POVODOM POMINJANJA "NASE BORBE„ U DNEVNIKU DR MIRE MARKOVIC
Enigma druga Badze

Pise: Ivan Mrdjen

Nebojsa Covic je ovih dana objasnio mehanizam koji vazi na levoj strani politicke scene: "strah od letenja„, koji sledi po opisu u dnevnickim zabeleskama direktorke JUL-a. Najnovije optuzbe na racun "Nase Borbe„ u istom opusu ne mogu odmah da proizvedu takve posledice, ali zar treba sumnjati da nema onih koji ce umeti da rastumace ovu "instrukciju„ kao poziv na akciju...

Moj poznanik, koga pola Beograda zna po nadimku Badza, dugogodisnji sekretar jednog poznatog beogradskog kulturno-umetnickog drustva, sjajan kozer i covek koji na svadbama odmori pevace bar sati i po (jer tada on peva i zabavlja goste), kandidovao se na nekim od silnih izbora koje smo imali u ovim mutnim devedesetim godinama na listi SPS za odbornika u opstini Vracar. Dakle, tamo gde levica nema nijednog odbornika evo vec gotovo punu deceniju, sto je samo po sebi predstavljalo uzaludan poduhvat.

Na izbore je drug Badza otisao sa majkom i suprugom i na tom, njegovom, izbornom mestu dobio ukupno – dva glasa. Opsti komentar nas, njegovih drugara, i dan-danas glasi: "Znamo da si glasao za sebe, al’ kako ces da utvrdis ko od njih dve, da li majka, da li zena, nije glasala za tebe?„

Kad god se Jugoslovenska levica docepa kakvog vaznog mesta, bilo u nekoj vladi, bilo u nekoj od ostalih institucija u kojima je skoncentrisana ogromna kolicina para i moci, a to znaci i uticaja, kao nedavno kad je "Ziva„ Zivadinovic postao selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije, ja se setim nesretnog Badze i njegove muke, jer JUL, takodje, nikad nije tacno utvrdio koliko gradjana zaista veruje da je na levoj strani i lepo i lepse, i sadasnjost i buducnost, i cvrcci i mravi, i srce i dusa...

Kamuflirani u koalicijama koje kao zastitni znak moraju da imaju lik i ime (dok se delo obavezno zabasuruje iza zvececih parola tipa "Tako treba„ ili "Srbija se saginjati nece„) Slobodana Milosevica, objektivno jedine vredne cinjenice na tom delu politicke scene, iza koga mogu da se sakriju svi, od njegove supruge do Urosa Suvakovica, od nesrecnih novodemokrata do rascinjenog vojvode Sinise Vucinica, od nesposobnih ministara do nicim zasluzenih mandata, julovci su poslednjih godina ugrabili ogromnu vlast i moc, koja se, kako se pokazuje u poslednje vreme, bazira na dve cinjenice.

Prva je – Slboodan Milosevic, kao tacka oko koje se sve vrti vec deceniju i vise i kojom se obezbedjuje ocuvanje kakvog-takvog autoriteta vlasti. Predsednik Republike (nije vazno koje) je jos dovoljno jak da svakog pojedinca ucini nebitnim, da dojucerasnje neprijatelje obrlati, da predupredi svaki korak potencijalnih oponenata. NJegova snaga izvire iz spoznaje da su na ovim prostorima reformski zaokreti moguci samo ako se u krilu vlasti pojave i osnaze takvi procesi (to potvrdjuje ogroman broj glasova koje je svojevremeno dobio Milan Panic, zatim primer Mila Djukanovica u Crnoj Gori, pa i zaokret koji je prvo ucinila Biljana Plavsic, da bi joj se na vreme pridruzio i Milorad Dodik u Republici Srpskoj), ali i iz sposobnosti da na vreme otkrije i eliminise cak i pomisao pojedinaca da bi oni sami, licno, nesto mogli da porade u tom pravcu.

U tome mu, izgleda, mnogo pomaze njegova supruga, dr Mirjana Markovic, koja svojim dnevnickim zabeleskama povremeno, ali izgleda i pravovremeno, uzvikne "drz’te reformatora„ i nesudjeni kandidat za "kalifa umesto kalifa„ ili nestane sa leve strane politicke scene ili biva na neko vreme konzerviran, da bi posle odredjenog perioda reciklaze, nov, svez i odmoran prionuo da radi po starom.

"Tacno je da sam puno akcija, reformskih, svojevremeno vukao i u SPS i takodje je tacno da sam pre nego sto sam otisao sve jasno i glasno rekao svom dotadasnjem predsedniku. Mislim da je bilo i vremena kad je video da sam u pravu, ali je njegov porodicni, bracni drug drugacije procenio sve to, racunajuci da sam se mnogo priblizio„ – rekao je ovih dana bivsi gradonacelnik Beograda i nekadasnja "zvezda„ SPS Nebojsa Covic. "Namera mi je samo bila da se pokusa izaci iz problema i sveopste krize. Procene su bile drugacije i sada vidim da u pojedinim ’Dnevnicima‘ ima i nekih komentara na koje se moze lako odgovoriti. Znate kako je to kad ljudi prepuni kompleksa, a sticajem okolnosti su dosli na neke pozicije, pricaju o drugim normalnim ljudima. NJihove ocene su kratkotrajne. Mogu da zagorcaju zivot, mogu da ugroze zivot. Ako je takva sudbina, onda da je menjamo koliko mozemo„ – dodao je Covic.

Deo tog "straha od dnevnika„, koji izgleda cini drugi ugaoni kamen ovog sistema vladavine – osetili smo ovih dana kad je u istom (dakle u "Bazaru„) pod odrednicom "petak, 24. juli„, napisano stosta i o "Nasoj Borbi„. Odjednom su poceli da se javljaju "zabrinuti prijatelji„, kojih nije bilo ovih dana kad smo bili prinudjeni cak i da zaustavimo sopstveni list iz gomile banalnih razloga, koji odslikavaju potpuno drukciju situaciju nego sto bi se dalo ocekivati kod jedne tako vazne "ekspoziture inostranih centrala„.

Ako direktoru CIA ne dodju glave neocekivana i nicim predvidjena opasnost od eksplozija pred ambasadama u Keniji i Tanzaniji, verovatno ce ga smeniti zbog toga sto je dozvolio da tako vazan kanal za "saopstavanje stavova„ i jos gore "za tajne posiljke sa oruzjem„ (sto bi trebalo da bude "Nasa Borba„, po dr M. M.) ostane jednog dana bez struje, drugog bez tonera za stampace, treceg bez para za honorare daktilografa i operatera, cetvrtog...

Ili je u pitanju neka druga "tajna posta„, koja brine o svemu tome i koja je zaista toliko tajna i tajanstvena, da je ni mi, u "Nasoj Borbi„, jos nismo primetili. Ali ce je, na zalost, primetiti mnogi kojima ce instrukcija iz "Bazara„, biti dovoljan signal da preduzmu odredjene akcije, koji ce zaista poverovati da se preko nase redakcije dotura oruzje u kosovske rovove i ohrabruju teroristi i separatisti, ruse medjudrzavni dogovori i dovodi u pitanje bas sve sto stize onom drugom, javnom postom.

Ako vec toliko insistira na razlikovanju javnog i tajnog, nije li konacno doslo vreme da i Jugoslovenska levica svoju osnovnu tajnu (koliko je zaista njeno uporiste u birackom telu) ucini javnom cinjenicom i vec na sledecim izborima nastupi samostalno, ne bi li svi koji se nadju na udaru njenih (i NJenih) zaoka, tacno znali kolika je realna opasnost i drustvena tezina takvih kritika.

Povratak na sadrzaj

UTISCI SA TV EKRANA: STA O USPEHU "PLAVIH„ KAZU POZNATI I "NEPOZNATI
Sta ce nama bolja "viagra„

Nikola Stamenic, trener vaterpolo reprezentacije Jugoslavije:
– Uz sve cestitke, veliki uspeh kosarkaske reprezentacije je zaista srecan momenat za sve nas i jos jedan dokaz da sport ima tu cudnu moc da izazove takvu kolicinu pozitivnih vibracija kod stotine hiljada ljudi u istom momentu. Mada mi treneri ne posmatramo takve meceve kao obicni navijaci, odmah nakon pobede nad Rusijom razmisljao sam koliko je samo ulozeno truda i zestokog rada i od strane igraca i strucnog staba da bi se na SP doslo do titule najboljeg. Meni je jos bilo interesantno da gledam kako se raduju nasi treneri i igraci, a kakve su reakcije na ruskoj strani koja je izgubila, kaze trener Stamenic.
– Ovde se takodje slavilo uveliko cele noci, lepo je videti kako se ljudi raduju.

Miljan Miljanic, predsednik FSJ:
– Nasi kosarkasi su napravili sjajne poteze u momentima kada je bilo najteze. Takve utakmice su jako teske i igraju se pod velikim opterecenjem, a nasi kosarkasi su zaista uspeli da sjajno ukomponuju agresivnost i koncentraciju. Igra koju smo mi prikazali je mnogo lepsa i bolja od americke, jer u njoj je bilo svih elemenata odlicne odbrane, organizacije ali i improvizacije i mastovitosti, sa izvanrednim taktickim resenjima. Kosarkasi su ponovili uspeh, sto je mnogo teze nego uzeti prvi puta "zlato„. Ovo je bila velika pobeda naseg sporta i ja cestitam kompletnoj kosarkaskoj ekipi. Zbog pet baj-pasa koje imam ugradjene, meni je zabranjeno da gledam ovakve utakmice. Ja sam je odgledao do kraja, i kada sam otvorio prozor i pogledao na Studentski trg, vec sam video masu presrecnih mladih ljudi kako slavi.

Igor Milanovic, sportski dirktor VK Partizan, bivsi reprezentativac:
– Drago mi je da sam privilegovan da mogu posredstvom novina da uputim javnu cestitku kosarkasima na osvojenoj medalji. Takodje bih iskoristio mogucnost da cestitam gorostasu Rebraci, koji me je jednostavno odusevio svojom igrom. Sa drustvom sam stalno gledao sve meceve na jednom brodicu, pa i ovu poslednju utakmicu. Bilo nam je drago sto smo Jugosloveni, presrecni sto imamo tu divnu selekciju sjajnih momaka koji su pokazali, i pored velikih problema sa kojima su se susretali pred odlazak na SP, da mi i dalje igramo kosarku najbolje na svetu.

Dragan Kapicic, bivsi kosarkaski reprezentativac:
– Gledao sam sve utakmice zeleci da vidim objektivnu vrednost svih, kao kvalitet prvenstva i zaista sam presrecan i ushicen sto pripadam ljudima koji su takodje imali srece u zivotu da se okite zlatnom medaljom sa sampionata sveta. Proci onako Grcku koja je igrala u transu sa 150 odsto svojih snaga, predstavlja genijalnost na planu taktike i tehnike. Mozda cu biti preostar, ali moram da kazem da je kosarka nesto najkvalitetnije sto je ikada postojalo na ovim prostorima, a ova ekipa je pokazala na najdostojanstveniji nacin da, iako gubimo na ostalim planovima, ovde zive ljudi koji imaju moral, vrednost i kvalitet vrhunske klase u svom poslu. Jos sam pod utiskom svega, jako sam uzbudjen, ali sam zaista presrecan. U Budvi, gde se nalazim na odmoru, slavlje je pocelo masovnom vriskom odusevljenja odmah nakon poslednjeg sudijinog zvizduka. Masa ljudi i reka utomobila celu noc je drzala Budvu budnom, klicalo se "Jugoslavija, sampioni„. Naravno, pucalo se takodje, sto je ovde normalna stvar kada se nesto slavi.

Zeljko Tanaskovic, kapiten odbojkaske reprezentacije Jugoslavije:
– Mi odbojkasi smo na pripremama u Novom Sadu, okupili smo se ispred TV pola sata pre pocetka utakmice i zajedno odgledali mec. Nismo ocekivali ovakav trijumf, verovali smo u te momke, ali su oni objektivno imali zaista velikih problema u pripremnom peiodu, falilo je mnogo igraca koji su nosili igru, ali je bilo dosta povredjenih. Ipak, momci su pokazali da su pravi, oni su zaista ponos ove zemlje i mi smo svi bili odusevljeni pobedom nad Rusima, koji su takodje jedna jako dobra ekipa. Pokazali smo da smo najbolji. Iako smo mi smesteni malo dalje od centra Novog Sada, i ovde se slavilo cele noci, cule su se sirene a muzika je trestala do zore.

Aleksandar Milutinovic, pomocnik saveznog ministra za sport:
– Nista lepse Jugoslaviji nije moglo da se desi u ovom trenutku. Vitalnost jugoslovenske kosarke je zaista neunistiva, imponovalo mi je kako su nasi korsarkasi izneli duh zajednistva i patriotizma. Ova zlatna medalja je i te kako bitna za buducnost naseg sporta, jer ce sada na hiljade klinaca trenirajuci kosarku razvijati i patriotski duh i shvatanje da je jako lepo popeti se na najvise pobednicko postolje dok vam sviraju vasu himnu i dok je na najvisem jarbolu zastava vase drzave. Totalno sam pod utiskom i utakmice i narocito onoga kako je cela Jugoslavija to dozivela i proslavila na ulicama gradova. I ja sam bio do tri ujutro na ulicama Beograda i to je zaista jedinstven i neponovljiv dozivljaj.

Bogoljub Karic, predsednik BK:
– Sa velikim entuzijazmom sam pratio igru nasih sampiona i sa njima delio svaki trenutak za vreme utakmice, kao i svi nasi gradjani. Borbenost, sportsko drzanje, vrhunska igra snaznih individualaca koji slozno cine tim, to je ono sto je pokazala nasa reprezentacija, a sto je potrebno da osetimo svi mi kako pojedinacno, tako i celi narod.
Zavrsna utakmica je bio trenutak kada smo se svi mi koji smo ih pratili ujedinili i svu nasu energiju usmerili u istom pravcu, za pobedu reprezentacije. U trenucima borbe i pobede oni su delovali kao dobro organizovana jugoslovenska porodica. Zeleo bih i bio jako srecan kada bi svi tako delovali i u drugim oblastima. Neka nam ova pobeda bude inspiracija i podstrek i neka nam sluzi kao formula da putem discipline, treninga i dobre organizacije, mozemo biti najbolji na svetu. To je formula koju bi svi trebalo da sledimo i koju smo mi, "Braca Karic„ uvek zagovarali i sa kojom smo postigli nas poslovni uspeh ovde u Jugoslaviji, ali i u svetu.

Marijana Filipovic, ekonomista
– Fantasticni su nasi kosarkasi, kao i svi nasi sportisti, osim fudbalera koji su me jako razocarali. Lepo je videti Amerikance levo ispod nas, Ruse desno, a mi u sredini, na najvisem postolju. Nama ne treba viagra, "plavi„ sampioni su najbolja "viagra„ za sve nase napacene balkanske duse.

Zlata Pesic, student Pravnog fakulteta:
– Uf, gledala sam naravno utakmicu, bila i u gradu do pet ujutro. Momci su fenomenalni, njihova pobeda nad Rusima naterala nas je da svi napokon posle tako puno vremena budemo jako srecni. Nocas je toliko bilo pozitivne energije na ovim prostorima, na ulicama, oko mene, nikada ranije to nisam dozivela. Cestitam im od sveg srca i hvala im za ono sto su nam priredili.

Nebojsa Kurcubic, ucenik
:– Najbolji smo na svetu, da li znate bre sta to znaci. Mi smo sampioni planete, igramo najlepsu kosarku. Hvala nasim momcima, borili su se kao lavovi i kad bi ovi nasi politicari imali makar delic maste i inteligencije kao "plavi„ momci, gde bi nam bio kraj. Hvala majstorima Djordjevicu, Rebraci, Bodirogi i ostalima, presrecan sam, ne pamtim kad sam bio ovoliko srecan.

Katarina Petric, psiholog:
– Volim sport i rado gledam utakmice. Zao mi je sto nisam bila u Atini, ali sam zato provela na beogradskim ulicama celu noc sa prijateljima. Nasa ekipa je bila najbolja, najlepsa i igrala fenomenalno, iako sam se plasila da ne izgubimo jer su Rusi zaista dobar tim. Znate, pobeda je sjajna stvar da se tenzije zbog opste lose situacije, u trecoj noci punog meseca nad uzavrelim beogradskim asfaltom, pretvore u reku pozitivnih vibracija. Zato hvala nasim sjajnim igracima na srecnim trenucima koje su nam poklonili.

Milka Basaric, ucenica:
– Rebraca je bio fenomenalan, on je tako sladak i tako skroman u izjavama. Bodiroga je takodje sjajan, pun je neke nabijene energije, najbolji su stvarno. I Sale Djordjevic i svi drugi.

Ljubomir Maric, student:
– Pocelo je sa Grcima, koje smo usred njihove Atine "nabili„ do bola, da nas ne zaborave nikada. Igramo stvarno najbolji basket na svetu. Krivo mi je sto su uspeh kosarkasa odmah prisvojili raznorazni "buzdovani„ iz politike, "plavi„ su igrali za sebe i za nas, za ovaj napaceni narod, za njih sigurno nisu. To me strasno nervira. Inace, meni su slupali caletov auto nocas, nisam bio ja kriv, ali mi cale cak nije nista ni zamerio. Cale, ti si sampion.
Snezana Pantovic

Povratak na sadrzaj

 

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /