DA LI JE VLAST KOALICIJE “ZAJEDNO" U KRAGUJEVCU PRED RASPADOM

Koalicija SPO-SPS rusi “Zajedno"

Na pres konferenciji Gradskog odbora SPO predsednik Odbornickog kluba koalicije “Zajedno" u lokalnom parlamentu Dejan Raonic je prekjuce izjavio da koalicija “Zajedno" na nivou grada funkcionise", te da ce “tako i ostati"

Kragujevac. - Izjava predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke i potpredsednika Skupstine grada dr Vlatka Rajkovica, da ce se demokrate povuci iz lokalne vlasti - ukoliko dodje do koalicije izmedju SPS i SPO i u Kragujevcu - napravila je pravi “lom" na ovdasnjoj politickoj sceni. Tim pre sto i ovde stizu informacije, doduse nezvanicne - da se u prestonici vode razgovori o koaliciji SPS i SPO na svim nivoima. Dakle - i na lokalnom.

Gradonacelnik Kragujevca i clan predsednistva SPO Veroljub Stevanovic u jucerasnjoj izjavi za “Nasu Borbu" najpre kaze da je on razumeo da je dr Rajkovic najavio da ce se demokrate povuci iz lokalne vlasti i ukoliko dodje do koalicije SPS i SPO (samo) na republickom nivou. “U Kragujevcu je koalicija “Zajedno" na vlasti i mislim da ce tako da ostane", porucuje gradonacelnik Stevanovic.

Na pres konferenciji Gradskog odbora SPO predsednik Odbornickog kluba koalicije “Zajedno" u lokalnom parlamentu Dejan Raonic je prekjuce izjavio da koalicija “Zajedno" na nivou grada funkcionise", te da ce “tako i ostati".

“Videcemo sta ce se dogadjati u Beogradu. Mislim da to ipak nece uticati na funkcionisanje lokalne vlasti u Kragujevcu, tako da su izjave celnika DS mozda preuranjene", kaze Raonic.

Predsednik kragujevacke gradske vlade i celnik Okruznog (sumadijskog) odbora DS Borivoje Radic smatra, medjutim, da “ne treba biti naivan".

“Ono sto se radi u vrhu mora imati uticaja i na ovo ovde, bez obzira sto mi smatramo da je koalicija “Zajedno" dobila poverenje gradjana da vlada u Kragujevcu. Dakle, ne mora da znaci da cemo se mi povuci iz lokalne vlasti ako SPO udje sa socijalistima u koaliciju na nivou republike. Ali, sta ako njihova saradnja bude potpuna? Ako SPO udje u koaliciju sa SPS mi posle toga nista vise ne mozemo da garantujemo jer ko zna sta ce Vuk Draskovic ili SPS sve morati da urade po tom sporazumu. Jednostavno, nista se ne moze predvideti", kaze Radic, napominjuci da ipak nije do kraja siguran da ce uopste doci do koalicije izmedju SPS i SPO na bilo kom nivou.

Najsira ovdasnja javnost je najblaze receno sludjena recenom sizofrenom situacijom na domacoj politickoj sceni. Mnogi poput Borivoja Radica najpre i dalje ne mogu da veruju da toliko ideoloski suprotstavljene stranke kakve su SPS i SPO stvarno mogu da se okupe oko zajednickog programa. Ako se to pak i desi, ovde procenjuju da ce to biti iskljucivo “brak iz interesa", te da kao takav nece moci dugo da traje. S druge strane, u Kragujevcu zaista nikome nije jasno kako bi ta koalicija funkcionisala na lokalnom nivou posto je ovde bez ikakve dileme jaz izmedju SPS i SPO dublji no igde u Srbiji.

Koaliciju cuva policija

U Kragujevcu se pretpostavlja da socijalisti stoje iza proslonedeljnog hapsenja direktora Decije ustanove “Nada Naumovic" Dragana Topica koji je odbornik “Zajedno" (SPO) u gradskoj skupstini.

“Radi se o pokusaju politickog procesa uperenog protiv kragujevacke vlasti i mene licno", prokomentarisao je Topicevo hapsenje gradonacelnik Kragujevca Veroljub Stevanovic.

Na proslonedeljnoj fudbalskoj utakmici Radnicki-Crvena zvezda prvi covek kragujevackog SPS mr Slobodan Tomovic javno je u drustvu istaknutog partijskog i drzavnog funkcionera Tomice Raicevica i pred brojnim svedocima najavio pokretanje istraznog postupka protiv jos nekih direktora javnih preduzeca u Kragujevcu koja su pod ingerencijom gradske skupstine.

Ovdasnji sereti zato ocenjuju da bi eventualnu koaliciju SPS i SPO u Kragujevcu jedino policija mogla da sacuva. Ali ni ona - zadugo.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /