STA PISE U PISMU KOJE SU NEKI RADNICI DIN UPUTILI SLOBODANU MILOSEVICU

Rusenje drzave u 22 tacke

Istrazni sudija Stanisa Krzalic prosirio istragu zbog jednog od navoda nekih radnika u pismu Slobodanu Milosevicu

Nis. - Mada je istrazni sudija Okruznog suda u Nisu Sinisa Krzalic veoma stur u informisanju javnosti o rezultatima istrage protiv bivseg direktora DIN-a Smiljka Kostica kojeg optuznica tereti da je zloupotrebom sluzbenog polozaja pribavio visemilionsku dobit, izvesno je da on ovomesecnu platu zaradjuje uz puno profesionalnog truda. Ovakav istraziteljski napor se podrazumeva samo ukoliko (bar) ovaj sudija bude imao potpuno odresene ruke u ispitivanju Kosticevog visegodisnjeg poslovanja o kojem su prilicno uredno bili obavestavani drzavni organi - i zvanicno i nezvanicno.

U jucerasnjem Krzalicevom saopstenju se navodi da je odlucio da prosiri istragu za jos jednu zloupotrebu sluzbenog polozaja, posto je utvrdjeno da “postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Kostic zloupotrebom svog direktorskog polozaja u 1992. godini omogucio pribavljanje koristi trecem licu naredivsi isplatu 300 hiljada americkih dolara u raznoj valuti, iako za to nije postojalo dugovanje niti odluka organa upravljanja". Mada Krzalic navodi da zbog “interesa istrage" ne moze govoriti o “detaljima odbrane okrivljenog, ni o detaljima slucaja", nezvanicno saznajemo da je Kostic negirao sve dosadasnje navode optuznice i za neke od njih ponudio i dokaze.

Krzalicev navod o prosirenju istrage zbog isplate 300 hiljada americkih dolara prilicno se poklapa s tvrdnjom tadasnjeg sefa nabavke Omera Kulaka i komercijalnog direktora Videna Mitica u pismu tadasnjem predsedniku Srbije Slobodanu Milosevicu upucenom jos novembra 1994. godine. “Sta misliti o coveku koji u kesu i bez ikakve evidencije iznosi iz zemlje milione nemackih maraka i drugih valuta? Kostic je krajem 1992. godine jednom Makedoncu dao 300 hiljada americkih dolara da odnese u Italiju. Novac je navodno uzet negde u inostranstvu, niko nije izvrsio nadoknadu, niti odgovarao... jer je tim novcem trebalo nabaviti vozila za njega (Kostica)", tvrde oni u ovom pismu Milosevicu.

Ukoliko se pokazu osnovanim i drugi navodi iz ovog dokumenta odaslatog “gospodinu (drugu)" Milosevicu onda bi buduca sudbina eksduvanskog bosa mogla biti “zapecacena". Ne toliko zbog zvucnih ocena dvojice tadasnjih rukovodilaca DIN da je Kostic sklon “megalomanskim mahinacijama" koje su “vise od kriminala", jer “podrivaju citav sistem i ekonomski program Dragoslava Avramovica", koliko zbog citavog niza prilicno konkretnih optuzbi na Kosticev racun u cak 22 tacke.

Ovi rukovodioci DIN-a obavestavaju Milosevica i da je Kostic navodno iz Grcke uvozio gorivo (“mazut i naftu D2") cija cena je nekoliko puta prevazilazila domacu, a posebno nabavnu cenu. Prema njihovim navodima, Kostic je potom kupovao naftu D2 po tadasnjoj ceni od 4,30 DEM, sto je prevazilazilo “sve moguce cene", tako da je korist sticao Kostic i “vlasnik grcke firme". “U poslednje vreme Kostic je razvio poslove sa PP 'Nini' i njenim vlasnikom (Jovicom Stefanovicem) koji su po svim karakteristikama veoma kriminalni i sumnjivi. On preko 'Ninija' uvozi derivate nafte pod vrlo sumnjivim uslovima. Prema uvidu u neke dokumente cene nabavke se smanjuju, radi smanjenja carine, a zatim se sklapaju aneksi i slicni ugovori, kako bi se izvrsila nadoknada. Tako se od drzave zakida carina i ona odlazi za izgradnju kuce Smiljka Kostica u Zitoradji", tvrde oni u pismu.

U njemu se Kostic optuzuje da je usao i u “dosta sumnjive poslove" nabavke hemijske robe, hrastove gradje, parketa i motornih vozila s niskim PP “Fruktapromet" vlasnika Novice Jovanovica. “Cilj ove trgovine jeste da se raznim mahinacijama i cinjenjima omoguce finasijska sredstva Kosticu za zavrsetak njegovih kuca. Posebno je interesantno poslovanje s ovom firmom u pogledu povecanja cena kupljenoj robi ili odobravanje 40 odsto rabata na cigaretama, kada ih negde nema. Ovakvim mahinacijama Kostic i vlasnik 'Fruktaprometa' ostvarili su imovinsku korist od nekoliko stotina hiljada DEM i utajili porez i dazbine drzavi", navodi se u pismu Milosevicu.

Kulak i Mitic dodaju da je Kostic u to vreme sagradio sedam kuca i da niski “Gradjevinar", Preduzece za puteve Nis i “Rad" iz Gadzinog Hana izvode radove na njegovim kucama “fabrickim parama". Pojasnjavaju da Kostic to postize tako sto ista preduzeca angazuje i za radove u DIN-u, te licne graditeljske investicije “pokriva" fabrickim. “Da bi zavrsio svoju kucu u Beogradu i stan (nekadasnjeg potpredsednika Skupstine Srbije, sadasnjeg potpredsednika Socijaldemokratije i rukovodioca predstavnistva DIN-a u Beogradu Pavica Obradovica), Kostic kupuje poslovni i stambeni prostor u Beogradu. Nakon toga za preuredjenje prostora i dalju gradnju on i Pavic zakljucuju dodatne poslove u vrednosti od preko 200 hiljada DEM. Ne treba mnogo pameti da se zakljuci kako ova ujdurma zavrsava u korist Kostica i Pavica", navodi se u pismu.

Z. Miladinovic

Tragovi vode i do Karic banke

“Posebno poglavlje je trgovina s Republikom Srpskom, odnosno firmama iz ove republike. Velika kolicina cigareta odlazila je za Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu. Sve cigarete su prodavane i placane u kesu i o tome ne postoji potpuna evidencija. Medjutim, velika kolicina cigareta ostala je u Srbiji i na te kolicine nije placen porez jer su prodate na ulicama sirom Srbije... Posebno je problematicna ta i slicna utaja poreza i carina koju je Kostic sistematski ostvarivao u proteklom periodu. Drzava je ostecena za nekoliko desetina miliona dinara, a on i dalje hazardira i niko mu nista ne moze... Kostic je usao i u aranzman s Karic bankom i sticovao devize, a za uzvrat dobio za sebe, svoju prijateljicu, dva sina i dve kceri kredite, od kojih se placaju radovi i oprema za njihove kuce. Tako ostvarena imovinska korist se krece preko 250 hiljada DEM", navodi se pored ostalog u ovom pismu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /