SAVETOVANJE O PRIVATIZACIJI U CRNOJ GORI

Transformisano 271 preduzece

Dr Bozo Mihailovic: Procenjena vrednost transformisanih preduzeca iznosi 4,9 milijardi DM

Podgorica. - Proces privatizacije preduzeca u Crnoj Gori je znacajno odmakao i mozemo reci da se nalazimo u fazi intezivne privatizacije - rekao je na savjetovanju o privatizaciji dr Bozo Mihailovic, direktor Republickog fonda za razvoj.

Savjetovanje su organizovali Vlada Republike Crne Gore, Agencija za prestruktuiranje privrede i strana ulaganja, REpublicki fond za razvoj, Zavod za zaposljavanje i Fond penzijskog i invalidskog osiguranja u saradnji sa Republickim sekretarijatom za informacije.

Prema rijecima dr Mihailovica, u proteklom cetvorogodisnjem periodu transformisano je 271 preduzece. Procijenjena vrijednost ovih radnih kolektiva iznosi oko 4,9 milijardi DEM, od cega je na fondove preneseno oko tri milijarde DEM ili 61 odsto. Od ukupnog broja transformisanih preduzeca njih sedam odsto promenilo vlasnicku strukturu 1994. godine i ranije, 50 odsto u 1995, 25 odsto u 1996, dok je prosle godine transformisano 18 odsto.

Pored vec prodate Industrije piva i sokova “Trebjesa" belgijskoj firmi Interbru, Vlada Crne Gore je raspisala medjunarodni tender i za prodaju vecinskog paketa akcija Kombinata aluminijuma u Podgorici, Duvanskog kombinata, DD “Budvanska rivijera", Mediteranskog centra “Simo Milosevic", UTIP-a “Crna Gora" i Drvne industrije “Gornji Ibar" u Rozajama.

Predrag Drecun, potpredsjednik Vlade Crne Gore, zalozio za otvaranje revizorskih kuca u privatizaciji. On inace smatra da treba uvesti novi princip u ovaj posao: prvo privatizacija, pa prestrukturiranje.

Govoreci o strahu od privatizacije, koji je posljedica visegodisnjeg “socijalistickog sna", dr Predrag Vujovic je rekao da je najbolji primjer za razbijanje tih zabluda niksicka “Trebjesa", koju je kupio strani partner. Boljeg primjera nema. Zaposleni u Pivari su, tokom procesa pregovaranja Vlade i rukovodstva Niksicke pivare s rukovodstvom Interbrua imali izrazen strah, ali sada, nakon nekoliko mjeseci rada pod novim vlasnicima, vecina radnika ima pozitivan stav oko privatizacije Pivare - rekao je dr Vujovic. On je ubijedjen da ce “sadasnji strahovi brzo nestati cim radnici osjete promjene - vise plate, efikasnije poslovanje, bogacenje zaposlenih i akcionara".

B. I. Milicic

Nelojalna konkurencija srpskih pivara

Patrik Dirik, predsjednik Upravnog odbora “Trebjese" rekao je da je njegova firma protestovala kod republicke i savezne vlasti zbog toga sto njeni kamioni po tri-cetiri dana cekaju na granici sa Srbijom, dok je crnogorsko trziste sasvim otvoreno sa sve domace i strane proizvodjace piva. Osim toga, Beogradska industrija piva i Pecka pivara, naglasio je belgijski biznismen, u Crnoj Gori prodaju pivo ispod trzisne cijene i tako upraznjavaju sve trikove kako bi osvojili crnogorsko trziste.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /