SLEDI LI NOVO ODLAGANJE ILI KONACNO RESENJE SUDBINE BRCKOG

“Ko god da ga dobije nece ga imati"

Tesko je verovati da je u ovom casu moguce presuditi na bilo ciju stranu. Stoga se ocekuje da svi budu “nezadovoljni", sto bi znacilo da niko nije zakinut do te mere da se od ovog nerazminiranog polja napravi novi sukob. Strane su ionako vec pripremljene da se sloze

Dragan Banjac

Grad sva tri entiteta: Ulica u Brckom
Foto: D. Banjac

Krajnje zanimljivo posmatranje trenutne, dejtonske karte Bosne i Hercegovine imao je americki kolega kome su zatamnjeni delovi Federacije BiH (i sve bosanske krivine) nastali tako sto se “kod Neuma izlilo more i ostalo u nizim predelima, pa je tako belina (srpski entitet) kao visa ostala nepotopljena". Koliko god da se ovaj stranac nasalio “belina" i jeste sacinjena uglavnom od visih bosanskih podrucja, a imao je Jenki i resenje - ograditi BiH dole na jugu, misleci na pospremanje BiH pocev od Herceg Bosne.

Verovatno se svet i dalje cudi bosanskim granicama (sve vise i sami Bosanci) a dovoljan je samo letimican pogled na kartu pa da se prostor oko Brckog, Doboja i Gorazda ucini mogucim jedino uz, mozda, decju igru, ili “igru" grupe “blentovina", kako, otprilike, za bosanske granicne nelogicnosti kaze poznati sarajevski pesnik. Na kraju je (posle zakljucenja mirovnog sporazuma u Dejtonu) ispalo da medjunarodni faktor mora da odlozi donosenje odluke o sudbini Brckog, grada na koji jednako polazu srpska, bosnjacka i hrvatska strana u Bosni i Hercegovini. Da je Brcko jedno od glavnih “minskih polja" u BiH svedoci i podatak da je odluka o njegovoj sudbini planirana za 15. februar prosle godine prolongirana za dvanaest meseci, mozda i na duze. Naime, nakon sto su se medjunarodni faktor i zainteresovane strane do pre sedam dana izrazgovarali u Becu “konacna" je najavljena za 15. mart. Ali - da li ce biti tako. Svemu ce, sigurno je, doprineti i situacija (koliko se god to nekima ne dopadalo) u kojoj je ovaj posavski grad bio pre poslednjeg sukoba na tlu BiH. Time je poprilicno osporeno ono sto srpska strana u BiH zove fakticko stanje (u prevodu steceno ratom), ili ce tek biti osporeno jer u BiH i pored zastoja u provodjenju Dejtona promene se desavaju. Ili se, one glavne, tek ocekuju.

Stanoviste srpske strane

Po podacima poslednjeg popisa (1991) na podrucju opstine bilo je 87.322 stanovnika, najvise Muslimana 38.771 (44,4 odsto), Hrvata je bilo 22.163 (25,4 odsto) i jedna petina Srba - 18.133, ili 20,8 procenata. Na kraju rata situacija je bila uveliko izmenjena i grad je, po recima tadasnjeg predsednika Miodraga Pajica, imao oko cetrdeset hiljada stanovnika, uglavnom srpske nacionalnosti dok broj “ostalih" varira. Srpski zvanicnici navode “dve hiljade Muslimana i nekoliko stotina Hrvata", dok neki Bosnjaci ostali u Brckom tvrde da je na dan zakljucenja Sporazuma u Dejtonu njih i Hrvata u gradu bilo “jedva sest stotina".

Pred proslogodisnje zasedanje arbitraznog Tribunala (Rim, od 8. do 16. januara) srpska strana je stala na stanoviste da “nema podele RS na dva dela", o cemu je govorila dr Biljana Plavsic i svi predstavnici vlasti srpskog entiteta u BiH, porucujuci dosta otvoreno da bi eventualno presecanje izazvalo novi sukob i uveliko ugrozilo mir u regionu. Bosnjacka strana mislila je sasvim suprotno. Munib Jusufovic, predsednik tog dela opstine (koji je u medjuvremenu postao clan Parlamenta RS i u Bijeljini dao glas Miloradu Dodiku) rekao je da Brcko treba da pripadne “Brcacima", sto znaci svim njegovim predratnim stanovnicima. To bi otvorilo mogucnost da Muslimani proterani iz grada (na 65 odsto nekadasnje opstinske teritorije u Brku, Gornji Rahic i nekoliko manjih podmajevickih mesta) mogu da se vrate u svoje ranije kuce i stanove, ne samo u rubne porusene delove grada - Brod, Brodusu, Omerbegovacu i Dizdarusu koja je (pre)duboko u gradskoj zoni. Jusufovic je srpskoj strani osporavao jedini argument (fakticko stanje), jer bi tako “svijet priznao okupaciju".

Grad stradalnik

Brcko je, nema sumnje, medju vecim stradalnicima u bosanskom sukobu, nakon cega je ova opstina povrsine 491.000 hektara raspolucena na tri dela. Srbi su zauzeli grad, istocne i severozapadne prilaze, a Bosnjacima i Hrvatima ostavljeni su okrajci na jugu i jugozapadu. Formirane su tri opstine, srpska u samom gradu, bosnjacka se smestila u mestu Brka desetak kilometara na jug, a hrvatska (Brcko Ravne) u istoimenom mestu sa administrativnim delom u Bukviku Gornjem, Bijeloj i Dubravama.

Balkanski serifi

Sta se desilo u proteklih godinu dana? Za one koji su ocekivali velike promene one su neznatne, ali je razocarana i druga strana - oni koji bi da se nista ne desi. Najpre je, posle dosta odugovlacenja rukovodstva sa Pala, prihvacena mesovita policija, a nekooperativnost se razbila o glavu tadasnjem ministru Draganu Kijcu. Sve je brzo leglo na mesto jer je predsednik RS Biljana Plavsic jedan za drugim ispunjavala zahteve medjunarodne zajednice, bilo je i povratka, a paljanska druzina je odrzavala tenziju i tvrdoglavost. Dokaz - “docek" u Gajevima, selu u istocnoj Bosni, gde se jasno videla rezija sracunata da jedino odagna misli o mogucem vecem povratku nesrpskog stanovnistva u RS. Nesto opravdanja srpska strana nalazi u slicnom ponasanju Bosnjaka u Federaciji, pre svega kada je u pitanju Sarajevo i povratak Srba. Brcanski problem postaje veci time sto se u gradu nastanilo preko trideset hiljada (tri cetvrtine) novih stanovnika, izbeglih ili prognanih iz Sarajeva i okoline (7.600), Jajca (4.500), Lukavca (2.000), nesto manje iz Zenice (1.150) i tako je povratak predratnih Brcaka uslovljen prijemom sadasnjih njegovih zitelja u mesta ranijeg prebivalista. Ipak, svet, za razliku od nas, narocito otkako je prozreo krajnje namere balkanskih serifa, pocinje (sam sebi) da ispunjava zahteve, videvsi da su domaci definitivno programirani “antinarodno".

I jos nesto. Karta. Istina, Dejton, pociva na tri osnovna principa, podeli teritorije na dva entiteta (50:49), teritorijalnoj povezanosti (neprekidnosti) entiteta i nedeljivosti gradova izmedju entiteta. Tako je teritorija Republike Srpske, povsrine od 25.000 kvadratnih kilometara, preko nesto vise od cetiri kolometra teritorije Brckog ostala u celini, a slucaj je hteo da se bisage (torba tkanica sa dva dela povezana radi nosenja na ramenu) sa dva skoro jednaka dela - 12.200 kvadratnih kilometara nesto manjeg zapadnog, krajiskoposavskog i istocnog (12.600) spoje upravo u Posavini. Druga je stvar sto se postojeca teritorija teoretski moze smestiti u krug obima oko sest stotina kilometara. U zapadnom delu, kojeg su Pale stavljale u drugi plan, smesteno je dve trecine stanovnistva i privrednih kapaciteta. Tu je i vecina gradskog stanovnistva, a odnedavno je Banjaluka “cetvrti srpski grad, posle Beograda, Novog Sada i Nisa", kako kazu nacionalpatriote, promovisana i u glavni grad RS. Zapadni deo je pretezno agrarni (tri cetvrtine), ali i skoro sva proizvodnja elektricne energije (90 odsto) i sezdeset odsto sumskog fonda.

Postojece snage, vojne i policijske, nisu u mogucnosti da osiguraju toliku granicu (prema Federaciji, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj). Tesko bi je mogla odrzavati i kakva veca zemlja i sa istim se problemom susrece i Federacija. Zato se medjunarodna zajednica trudi da Bosancima i Hercegovcima da do znanja da im to zapravo i nije potrebno, odnosno da se nemaju od koga stititi. Stoga se, posle zastave, tablica na automobilima i Dodikovih (dokle su stizali njegovi prethodnici) ekspresnih ekskurzija u Bon, Bec, Zagreb, SAD, mogu ocekivati sve veca iznenadjenja. Narocito se to odnosi na Republiku Srpsku koja ce se, sigurno je, demokratizovati pre nego bilo koja zemlja bivse Jugoslavije iz okruzenja. Tim vise sto je medjunarodni faktor, dizuci ruke od Hrvatske, Srbije i Crne Gore posebno, pa i Federacije, odlucio da reaguje tamo gde se ocekuje najmanje otpora. Svesni su toga Biljana Plavsic, Milorad Dodik i, mozda, Amerikanci koji ce biti glavni nadzornici svih buducih poslova u BiH.

Vecina bez posla

Do rata jak privredni centar sa osamnaest hiljada zaposlenih prosle godine sa stalnim zaposlenjem (srpska opstina, grad) imao je tek 3.100 gradjana (neki kazu hiljadu manje), od cega je samo 1.600 u privredi. "Interplet" jos ne radi, "Bimeks" se jedva odrzava, "Bimal", pre rata cetvrta fabrika ulja u SFRJ takodje.U slicnoj situaciji su i "Bosnaplod", akumulatori "Tesla", a ni odbojka (Brcko je dalo tri kapitena savezne selekcije) nije kao nekad, pa ni uvek nesto slabiji fudbal.

Sta posle 15. marta?

Sta sledi 15. marta i kome ce se dodeliti grad Brcko? Prvo, da je bilo moguce doneti resenje koje bi prihvatile sve (tri) strane ne bi se arbitrazni postupak odgodio na godinu dana. Na proslogodisnjem dokumentu iz Rima vidi se samo potpis americkog diplomate Robertsa B. Ovena. Arbitar iz RS dr Vitomir Popovic kao i predstavnik Federacije prof. dr Cazim Sadikovic nisu parafirali odgodu odluke, sto se moze tumaciti najmanje dvojako. Delom sto nisu zadovoljni odlukom, a bogami i zbog izbegavanja odgovornosti pred pukom. Druga stvar, na sta je srpska strana u BiH imala velike zamerke, Slobodan Milosevic je jos avgusta 1966. godine predsedavajucem Arbitraznog suda napisao pismo u kome ga obavestava, narodski receno, da se ima prihvatiti svaka odluka. Ipak, evo u celini te dve recenice. “Pisem Vam da bih potvrdio razumevanje, postignuto u kontekstu Dejtonskog sporazuma, u okviru nadleznosti za donosenje odluke Arbitraznog suda za Brcko u Aneksu 2 Opsteg sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Delegacija koja je predstavljala Republiku Srpsku podrazumeva da ce, u slucaju da se posle punih konsultacija i rasprava trojice arbitara o predmetu spora oko Brckog ne postigne vecinska odluka Arbitraznog suda, odluka predsedavajuceg arbitra biti konacna i obavezujuca za obe strane". Iskreno S.M. “predsedavajuci". Pismo iste sadrzine predsedavajuci arbitar dobio je i od Alije Izetbegovica. Tako je, kaze Vitomir Popovic, zahvaljujuci Slobodanu Milosevicu, Robertsu Ovenu pruzena mogucnost “da sam rasudjuje u korist Muslimana i to bez njihovog glasa i ucesca, stvarajuci tako privid da odrzava podjednako odstojanje u odnosu na obe strane". Trece, sta god da se desi, mada ne zvuci mnogo pametno - svi ce biti zadovoljni.

Nema podele BiH

Nedavno zasedanje Komisije u Becu krenulo je od istih zahteva i istih problema. Osim Milorada Dodika, koji je svedocio (“Brcko mora ostati u RS"), sa glavnim predstavnicima medjunarodnih posrednika razgovarala je i Biljana Plavsic. U prvoj izjavi (“Susrela sam se sa gospodinom predsedavajucim, ali nisam htela da uticem...") po dolasku predsednica RS je, valjda, zelela naglasiti kako nju Brcko i te kako zanima, ali da se nije mnogo mesala u rad arbitraze. Tek toliko da zna narod. Ejup Ganic se zalozio za sto hitniju odluku, kako bi se, kog li cinizma, “zaustavilo etnicko ciscenje". Oglasio se i Haris Silajdzic, rekavsi kako nema logike da se Brcko da “onima koji su vrsili etnicko ciscenje i genocid". Novine su prenele i krajnje zanimljiv predlog (toliko jasan da zbunjuje) Dragoljuba Mirjanica, potpredsednika RS koji smatra da “Brcko treba da ostane u RS, a da medjunarodna zajednica vrsi nadzor implementacije kao i u celoj BiH". Valja stoga ocekivati da se donese takva odluka koja se, pre svega, ne mora tako i zvati, jer ce se traziti nesto kao “srednje" resenje, s kojim bi se svi zadovoljili. Srbi bi ga zadrzali, ali sa toliko otvorenosti da ce se uskoro verovatno zamoliti za povratak svi koji su tamo ziveli pre rata. Uostalom Kinkel je pre neki dan u Banjaluci rekao kako ce se vracati bosanske izbeglice iz nemacke i sta (i ko) treba pre toga da uradi u BiH. Deklaracija o povratku nije jednako primljena u Sarajevu, ali i tamo je “kolan napukao". Mozda je situaciju oko Brckog najbolje ocenio jedan politicar (cije ime ne bi bilo uputno navoditi) iz Federacije, rekavsi, otprilike da ga, “kome god da ga dodele - nece ga, u stvari, imati". Znaju oni nas vec dobro i srocice pravu formulaciju. Srbi ce ga zadrzati, RS se nece raspolutiti, ali ce ga dobiti i Bosnjaci i Hrvati. Svi ce politicari biti zadovoljni, a narod ce mozda jednog dana shvatiti gde su ga odvukli. Za kraj, mada to nekima nije preporucljivo da govore naglas, valja imati na umu nakanu “medjunarodnog faktora" da - definitivno - nema podele Bosne i Hercegovine. Posle RS demokratizacija moze da krene ovim redom - Federacija, Hrvatska, pa (Crna Gora ce se sama, ne mnogo, batrgati) Srbija na kraju. Kao kazna. Jer, tako smo mi hteli. Narod.

Trece resenje

Zanimljivo je da je Mijo Anic, predsednik hrvatskog dela opstine, nastale 15. oktobra 1994. godine, gde se od nekadasnjih dvadeset smestilo osam hiljada Hrvata, na zasedanje Tribunala u Rimu putovao - o svom trosku. Ponajvise iz razloga sto se nije imalo poverenja u federalnog partnera koji je odredjen da zastupa i njihov interes, a posebno je interesantno zalaganje hrvatske strane. Oni su, naime, za Brcko trazili trece resenje i pritom se najvise zalagali za - protektorat NATO. Za njih su Ujedinjene nacije “nesigurna organizacija", smatra Anic, “sto se narocito pokazalo u ratu". Ipak, hrvatska strana je svesna da bi brcanska opstina mogla celokupna ostati u Federaciji BiH (buducoj jedinstvenoj Bosni i Hercegovini), ali “za to je kroz odredjen broj godina neizbezan protektorat".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /