IV DITRIO O POSETI KINKELA I VEDRINA JUGOSLAVIJI

Jos nije odredjen datum

Neka vrsta pozitivnog gesta, posebno ako bi se odnosio na situaciju na Kosovu, ubrzao bi reintegraciju Jugoslavije u medjunarodnu zajednicu, izjavio predstavnik za stampu francuskog MIP-a

Beograd, Beta. - Predstavnik za stampu francuskog Ministarstva inostranih poslova Iv Ditrio izjavio je za Radio Bi-Bi-Si da bi “neka vrsta pozitivnog gesta koji bi Jugoslavija preduzela prema medjunarodnoj zajednici, posebno ako bi se odnosio na situaciju na Kosovu, ubrzala reintegraciju Jugoslavije u medjunarodnu zajednicu". Ditrio je kazao da su problem Kosova i bilateralna saradnja bile glavne teme jucerasnjeg razgovora francuskog i jugoslovenskog ministra inostranih poslova, Ibera Vedrina i Zivadina Jovanovica.

Ditrio je naveo da je Vedrin preneo Jovanovicu da bi Francuska pozdravila unapredjenje bilateralnih odnosa izmedju dve zemlje, kao i integraciju SRJ u evropske institucije i medjunarodnu zajednicu, ali pod uslovom da SRJ odgovori na neke od zahteva medjunarodne zajednice. “Vedrin je pokrenuo pitanje Kosova i to u duhu francusko-nemackog pisma koje je predsedniku SRJ Slobodanu Milosevicu upuceno decembra prosle godine.

Ministri su takodje govorili i o inicijativi za zajednicku posetu Vedrina i sefa nemacke diplomatije Klausa Kinkela Jugoslaviji i Hrvatskoj", rekao je Ditrio. On je kazao da nije odredjen tacan datum te posete i dodao da “Francuska saradjuje sa regionalnim partnerima kako bi se pripremio teren za jednu tako vaznu posetu". Francuska i Nemacka su u pismu navele da je Kosovo unutrasnje pitanje koje se mora resiti u okviru medjunarodno priznatih granica i teritorijalnog integriteta Jugoslavije, rekao je Ditrio. “Ali, bez obzira na to, mi smo zatrazili od vlasti u Beogradu da pokrenu dijalog sa kosovskim Albancima kako bi se pronaslo politicko resenje problema", dodao je on.

Na pitanje da li bi Francuska bila spremna da posreduje u susretu Milosevica i lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove, najavljenom u beogradskoj stampi, Ditrio je odgovorio da Pariz smatra da nema potrebe za posredovanjem ako do tih razgovora bude doslo. Ukazujuci da je Francuska i u pismu Vedrina i Kinkela izrazila spremnost da posreduje, Ditrio je kazao da bi “ipak bilo bolje da se pronadje formula za direktne razgovore Milosevica i Rugove".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /