USPESAN POCETAK POSETE PREDSEDNIKA VLADE REPUBLIKE SRPSKE MILORADA DODIKA VASINGTONU

Prva podrska - dvadeset miliona dolara

Vec prva runda Dodikovih razgovora, s Robertom Gelbardom, predstvnicima MMF i Svetske banke, ocenjena veoma uspesnom. Kredit Svetske banke "pilot projekat" za nove slicne aranzmane

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

"Premijer Dodik inicirao je mnoge promene u relativno kratkom vremenskom periodu. Te promene od sustinskog su znacaja ne samo za demokratizaciju Republike Srpske, vec i za sveukupni mirovni proces u Bosni" - moglo se cuti, pored ostalog, u pozdravnoj poruci Milana Panica na preksinocnom prijemu koji je ovdasnji Institut za medjunarodnu razmenu i istrazivanja priredio u cast premijera i gostiju iz Banjaluke. Ta Paniceva ocena predstavljala je, istovremeno, i eho onog dominirajuceg, prvog vasingtonskog utiska iz susreta sa novim premijerom Miloradom Dodikom i ekipom njegovih saradnika - utiska koji je je vec na startu ove njihove trodnevne zvanicne posete SAD poceo da se pretace i u neke vrlo konkretne pokazatelje spremnosti domacina da "dolarskim zelenim" podvuku svoju vec manifestovanu podrsku novoj rukovodecoj garnituri u srpskom entitetu Bosne i Hercegovine.

Stejt department (susret sa Robertom Gelbardom, izaslanikom Bila Klitona i Medlin Olbrajt za nas deo Balkana), prvi razgovor s predstavnicima Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, zatim sa Brajanom Etvudom iz USAID (americka drzavna agencija za podrsku zemljama nove demokratije), kao i sa Dejvidom Lipmanom, drzavnim podsekretarom u Ministarstvu finansija, predstavljali su glavne etape prekjucerasnje, prve Dodikove runde u Vasingtonu. Sve u svemu, gosti su veoma zadovoljni pocetnim bilansom, koji je, kako se navodi, u pojedinim segmentima cak i prevazisao njihova ocekivanja.

Konkretno: sa Svetskom bankom postignut je sporazum o najavljenom, povoljnom kreditu u iznosu od 20 miliona dolara, od cega pet miliona dolara odlazi promptno za pripremu banaka i ostalih institucija koje ce prihvatiti taj kredit u celini. Rec je - kako smo obavesteni - o veoma povoljnom kreditu na 35 godina, s desetogodisnjim grejs-periodom (odlozenim placanjem) i godisnjom kamatom od jedan odsto za servisiranje kredita. Bice to, kako se ocekuje, "pilot projekat" koji ce otvoriti put novim i jos zamasnijim slicnim aranzmanima. Vlada u Banjaluci obavezala se, sa svoje strane, na namensko koriscenje tog kredita, sto prakticno znaci da se u svakom trenutku moze obezediti kontrola toka i utroska odobrenih sredstava kod svakog korisnika.

Razgovor sa predstavnicima USAID predstavljao je, zapravo, nastavak vec ranijih kontakata. Sa te strane, kako nam je receno, obezbedjuju se krediti tzv. srednjim korisnicima u proceduri koju sprovodi ova americka drzavna agencija, s tim sto su gosti iz Banjaluke zatrazili da se ubrza postojeca procedura realizacije tog kredita, kao i da se obuhvati veci broj korisnika. U tom razgovoru, prema Dodikovim recima - kao i, uopste, u ostalim vasingtonskim susretima - gosti su bili suoceni sa upozorenjem da ce dalja saradnja biti realizovana po “selektivnom principu", pri cemu ce osnovni kriterijum biti spremnost svake opstine da se konkretno angazuje na daljem (i energicnijem nego dosad) sprovodjenju dejtonskih obaveza vezanih za obezbedjivanje prebacivanja u Hag svih optuzenih za ratne zlocine i omogucivanje nesmetanog povratka svih izbeglica i prognanih osoba nesrpske nacionalnosti.

“Mi smo dosli u Vasington sa velikom nadom da cemo obezbediti podrsku nasoj vladi u nastojanju da se nastavi proces reformi i sprovodjenja Dejtonskog ugovora na prostoru Republike Srpske i u celoj BiH. Cinjenica je da bez zajednickog angazmana svih subjekata na tom prostoru nece doci do stabilizacije prilika na dugorocnoj osnovi i stvaranja uslova za prosperitet, mir i razvoj. Smatram da je doslo vreme novog dijaloga na tom nasem prostoru...Mislim, inace, da ce ova nova vlada u RS biti dobar primer demokratizacije na citavom prostoru i ona, kao takva, predstavlja ozbiljnu opasnost za sve politicare koji se i dalje drze proslosti i velikih istorijskih tema, dok su obicne ljude i bedu njihovog svakodnevnog zivota potpuno gurnuli u stranu" - rekao nam je u sredu uvece premijer Dodik povodom ovog postignutog sporazuma sa Svetskom bankom, posebno ukazujuci da je tim dogovorom pripremljen teren za potpisivanje sporazuma sa MMF, kojim su definisani odredjeni problemi koji se moraju resiti.

U onim tzv. politickim razgovorima, kao jedna od dominantnih tema pojavilo se, prema ocekivanju, i dosadasnje neispunjavanje onih dejtonskih obaveza koju RS ima prema Medjunarodnom tribunalu iz Haga, kao i u vezi sa obezbedjivanjem nesmetanog povratka muslimanskih i hrvatskih izbeglica na svoju teritoriju. Na tu temu, Milorad Dodik rekao nam je sledece:

- Pozitivno je ocenjena cinjenica da je doslo do prvih prijavljivanja Tribunalu Srba iz Bosne optuzenih za ratne zlocine. Zajednicki smo konstatovali da to predstavlja samo pocetak procesa, kao i potrebu da vlada RS svojim angazmanom dalje ohrabruje taj proces. Ukupna atsmofera oko toga mnogo vise sad obecava, nego sto je to ranije bio slucaj... Sto se izbeglica tice, potrebno je, naravno, vreme - ali i znatno realniji pristup nego dosad. Mi cemo se kao vlada izjasniti sta mozemo da ucinimo, ali cemo isto tako i reci sta je oko toga i obaveza drugih. Verujem, posle danasnjih razgovora, da cemo sa deklarativne preci sad na teren jedne mnogo konkretnije podrske.

Milorad Dodik i njegovi saradnici zavrsavaju danas zvanicnu posetu Vasingtonu posetom senatorima i kongresmenima na Kapitol Hilu, kao i susretima sa predsednikom Svetske banke Dzejmsom Volfensonom i drzavnim sekretarom Medlin Olbrajt.

Zajam za stabilizaciju javnih prihoda

Prilikom prekjucerasnjeg razgovora u Svetskoj banci, delegacija iz Banjaluke inicirala je i odobrenje jednog namenskog zajma - za stabilizaciju javnih prihoda, u visini od 33 miliona dolara. “Ocekujemo da ce nam do aprila biti odobren i taj zajam" - glasila je Dodikova prognoza vezan za ovu novu inicijativu u Svetskoj banci, uz pominjanje pritom i jednog prateceg vrlo indikativnog podatka da bi se time na 90 miliona dolara popeo iznos najavljene, odobrene i realizovane medjunarodne finansijske pomoci novoj vladi RS u ovom periodu od nepunih mesec i po dana, koliko je proslo od njenog formiranja na skupstinskom zasedanju u Bijeljini.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /