JUCE POCELA VANREDNA SEDNICA SKUPSTINE SRBIJE

Danas izbor saveznih poslanika

Na sednici nije bilo reci o tome po kojem kljucu ce se vrsiti izbor saveznih poslanika ali prema izjavama sefova podanickih grupa jos nije bilo nikakvih konsultacija o stranackoj zastupljenosti u delegaciji za Vece republika

"Zasto nema TV prenosa?":
Zoran Andjelkovic u razgovoru
sa Radmilom Milentijevic

Beograd. - Na jucerasnjoj vanrednoj sednici Skupstine Srbije, sazvanoj na zahtev poslanicke grupe Socijalisticke partije Srbije, vecinom glasova doneta je odluka o izboru delegacije u Vece republika Skupstine SRJ. Dvadeset saveznih poslanika bice izabrano danas, posto, prema propisima, od odluke o izboru do samog obavljanja izbora mora proci najmanje jedan dan.

Poslanici su juce takodje usvojili predlog o mesovitoj komisiji koja ce se starati o izboru saveznih poslanika. Predsednik komisije bice Dragan Tomic, predsednik parlamenta, a clanovi Miroslav Vasiljevic (Srpska radikalna stranka), Slobodan Nenadovic (Srpski pokret obnove), Zivorad Djordjevic (Jugoslovenska levica) umesto prvobitno predlozenog Vladimira Stambuka, kojeg je JUL, u medjuvremenu, stavio na svoju listu saveznih poslanika, i Predrag Trajkovic, sekretar skupstine.

Prema ovoj odluci, poslanicke grupe moci ce predloge kandidata za savezne poslanike podneti najkasnije do danas u devet casova i to liste sa najvise 20 predloga. Na jucerasnjoj sednici nije bilo reci o tome po kojem kljucu ce se vrsiti izbor saveznih poslanika, a, prema onome sto su novinarima po zavrsetku sednice izjavljivali sefovi poslanickih grupa, jos nije bilo nikakvih konsultacija o stranackoj zastupljenosti u delegaciji za Vece republika.

Usvajanju odluke o izboru saveznih poslanika prethodila je kratka diskusija izmedju Tomislava Nikolica, sefa poslanicke grupe SRS i Dragana Tomica, predsednika parlamenta.

Nikolic je, naime, zapitao ko se to usudio ponistiti odluku o direktnim televizijskim prenosima skupstinskog zasedanja, koju je, inace, parlament, usvojio na poslednjoj redovnoj sednici. “Da li se to promenom o odnosu snaga nesto promenilo i u glavama?", zapitao se Nikolic, aludirajuci na pregovore oko sastava nove vlade.

Tomic je na to odgovorio da je pravilo da se pred svaku sednicu podnosi predlog za direktan prenos, a i dodao da ce svaka naredna sednica biti prenosena ukoliko se na vreme podnose predlog i podsetio one “koji zele prenos sutrasnje sednice da ne zaborave na taj predlog".

Poslanici su juce usvojili Predlog odluke o poslanicima na stalnoj skupstinskoj plati i verifikovali mandat novom poslaniku radikala iz Jagodine, Miodragu Trumpicu, posto je prethodni poslanik ove stranke preminuo.

O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /