STA EKONOMISTI MISLE O MARJANOVICU KAO MANDATARU

Neprijatan, ali ocekivan dogadjaj

Bosko Mijatovic: Mafija i dalje odradjuje svoj posao. Aleksandra Posarac: Nastavak dosadasnje politike vladajuce partije

Beograd. - Imenovanje Mirka Marjanovica za mandatara, odnosno buduceg premijera Srbije, predstavlja krajnje neprijatan, ali i ocekivan dogadjaj, kaze dr Bosko Mijatovic, saradnik Ekonomskog instituta. - Neprijatan, zato sto se time obezbedjuje kontinuitet vlasti koja je unistila Srbiju, koja je upropastila sve nase nacionalne, drzavne i ekonomske interese, koja je svela Srbiju na svetskog pariju, donela siroku kriminalizaciju drustva i omogucila enormno bogacenje pripadnika SPS-JUL-ovske mafije. Ocekivan, zato sto je bilo sasvim jasno da se nista u vladajucem vrhu nije promenilo, da je tzv. liberalna struja u SPS vrlo slaba, ukoliko uopste postoji i da mafija i dalje odradjuje svoj posao.

Promena predsednika vlade mogla je biti efektan marketingski trik kako bi se probudile nade u reforme, ali vladajucem bracnom paru vaznije je da sacuva svoje pouzdane ljude nego da glumi promene. Ni Vuku Draskovicu nije vazno ko je premijer i kakva se politika vodi, samo ako mu se da dovoljan broj ministarskih i slicnih mesta, koja mogu doneti lepe pare. Jadna Srbija, uci ce u 20. vek kao zaostala zemlja, bez sansi da uhvati prikljucak sa savremenim svetom, ogrezla u kriminal i siromastvo, tvrdi dr Mijatovic.

Ni za mr Aleksandru Posarac iz Instituta ekonomskih nauka Marjanovicev izbor nije iznenadjenje, ali jeste potvrda da ce vladajuca partija nastaviti sa dosadasnjom politikom. - To znaci da nece biti reformi. Vlada ce, verovatno pokusavati da vodi kakvu-takvu stabilizacionu politiku, mada to nece biti moguce, jer ekonomska politika ne moze da kompenzuje bazicno odsustvo trzisnog i institucionalnog okvira. Od ovakve vlade ne moze se ocekivati ni liberalizacija sistema, ni uspostavljanje pravne drzave, ali se zato moze ocekivati da ce vlada i dalje vladati uredbama, oduzimajuci zakonodavnu vlast Skupstini, da ce se povecati kontrola nad ekonomskim i politickim tokovima, uz opsti porast represije. Stanje ce se u svakom slucaju pogorsavati, jer kao sto ni do sada nije bio resen nijedan goruci problem, to nece biti ni ubuduce.

Ma ko da je dosao na premijersku funkciju, sa SPS i sa partnerima koji ce uci u vladu, a koji su jedni drugima slicni bez obzira na razlicit ideoloski predznak, bilo bi isto. Ocekujem da ce nova vlada sa Marjanovicem kao mandatarom, uspesno zavrsiti rasprodaju nacionalne imovine, od cega ce se obogatiti posrednici, dok ce narod ostati bez najvrednijeg dela kapitala, sa prodatim trzistem i bez sansi da se u dogledno vreme pridruzi normalnim prosperitetnim trzisnim privredama, kaze mr Posarac.

B. Jager

Prezivljavanje jos dve-tri godine

Po misljenju Stojana Stamenkovica iz Ekonomskog instituta, Marjanovic je u stvari dobio mandat da nastavi sa dosadasnjom politikom, ciji je rezultat to da smo u poslednjih par godina izgubili deset milijardi dolara kapitala. On prognozira da takva ekonomska politika, zasnovana na visokom spoljnotrgovinskom deficitu i trosenju kapitala, moze da osigura prezivljavanja jos eventualno dve do tri godine, a nakon toga sledi slom, uz porazne dugorocne posledice, koje se mere visedecenijskim zaostajanjem. - Nisu sporni ciljevi koje je izlozio predsednik Srbije Milan Milutinovic, ali je problem u tome sto nema ni reci o sredstvima kojima oni nameravaju da se ostvare. Pri tome uopste ne verujem da isti ljudi mogu da primenjuju nova sredstva, kaze Stamenkovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /