Gluvo doba

Misa Brkic

“Gde je TO Milutinovic izjavio" , bilo je prvo pitanje jednog pasioniranog citaoca novina kad je cuo vest juce ujutro da je predsednik Srbije Milan Milutinovic poverio Mirku Marjanovicu mandat za sastav nove republicke vlade.

Ovako postavljeno pitanje samo u prvom trenu moze da izazove nedoumicu i kontrapitanje: “Zaista, kad i gde je predsednik to izjavio?" Groznicavo prelistavanje dnevnih novina pod kontrolom rezima ne nudi odgovor na gornje pitanje, jer se iz ponudjene informacije ne vidi da li je to Milutinovic izjavio ili nekome saopstio, dosapnuo ili dojavio.

Novinarima dostupni servisi informativnih agencija pokazuju da je vest o imenovanju Marjanovica za mandatara emitovana dva minuta pred ponoc izmedju srede i cetvrtka i taj podatak, sam za sebe, unosi dodatnu dozu znatizelje i ljubopitljivosti i pomalo jeze zbog podsecanja da je (kako kazu) drug Staljin najvise voleo da radi nocu i u to doba dana donosi najvaznije drzavnicke odluke.

Nikakve vesti ne kazuju da je nas predsednik u sredu imao ceo dan vaznih drzavnickih poslova i poseta, da bi se tek kasno uvece kad se razgacio u krugu porodice odlucio za Marjanovica kao mandatara. Iako nije bio u stisci, sta ga je nagnalo da u gluvo doba nekome dosapne za koga se odlucio. Zasto, na primer, nije saceko jutro (ne zato sto je jutro pametnije od veceri), pa kao sav normalan svet obavestio u radno vreme znatizeljnu javnost o svojoj odluci.

Otkuda ta potreba da se, usred mrklog mraka kad vaskoliko srpstvo spava snom pravednika, prave i dosaptavaju kadrovske kombinatorike od znacaja za narodno jedinstvo. Da li je Mirko Marjanovic kao dosadasnji premijer, “koji je uspesno vodio vladu narodnog jedinstva", zasluzio da ga u tako kasne sate predsednik drzave izvlaci iz sesira i tako sramezljivo tu vest plasira javnosti. Kao da je, ne daj Boze, Mirko Marjanovic neka lopuza, hohstapler i vagabund i da mu poveravanje mandata treba sakriti u duboku pomrcinu. Da ga, nesrecnika, ceo buduci mandat ne bije maler u “sprovodjenju programa za ostvarivanje drustvenih i ekonomskih reformi" kad startuje iz mrkloga mraka, a treba da nas vodi u svetlu buducnost.

Ili se, mozda, Milutinovic u celoj stvari nista nije pitao, niti znao, kao sto je u sredu novinarima iskreno priznala ministarka Radmila Milentijevic. Mozda je tog dana, uvece, odrzana neka tajna vecera kojoj je (a mozda i nije) prisustvovao i spomenuti predsednik Milutinovic i za tom tajnom trpezom doneta odluka o Marjanovicevoj daljoj sudbini. Jos ako je vecera i potrajala... onda eto i razloga sto je u ponoc neko nekome rekao ili dojavio za ime mandatara. I tako moze da biva u drzavama cijim se gradjanima rano smrkava, a “rukovodiocima" koji omrknu da ne osvanu.

Narod se i za prosloga mandata Mirka Marjanovica i njegove “vlade narodnog jedinstva" patio i jedva sastavljao kraj s krajem, stalno u strahu od nove pljacke. Novi Marjanovicev mandat, nacinom kako otpocinje moze da unese samo novi nespokoj medju podanike.

Srbi se tradicionalno plase mraka, jer u ponoc (prema domacoj sajens-fiksn verziji) obicno setaju - vampiri.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /