SAOPSTENJE REPUBLICKOG MINISTARSTVA ZA INFORMACIJE

Vlada Srbije ukinula Uredbu o finansijskoj disciplini

Ukidanje Uredbe obrazlozeno time sto su kljucne stvari vec regulisane a “zahvaljujuci preduzetim merama presecen poremecaj kursa dinara..."

Beograd, Beta. - Vlada Srbije ukinula je juce Uredbu o finansijskoj disciplini, obrazlozivsi takvu odluku merama koje su u medjuvremenu donela savezna tela. Vlada je konstatovala da je “zahvaljujuci preduzetim merama presecen poremecaj kursa dinara i spreceno izazivanje inflacije... Prestala je potreba za postojanjem uredbe", navodi se u saopstenju republickog ministarstva za informacije.

Na sednici koju je vodio premijer Mirko Marjanovic, posvecenoj merama ekonomske politike u 1998, Vlada je, u vezi sa poremecajem deviznog kursa podrzala “mere za dalje jacanje finansijske discipline i obuzdavanje sive ekonomije", kao i aktivnosti koje na tom planu preduzimaju Savezna vlada i Narodna banka Jugoslavije, navodi se u saopstenju. “Potreba za postojanjem Uredbe o finansijskoj disciplini, donete 2. februara, prestala je", jer su savezna tela u medjuvremenu donela odgovarajuce propise o platnom prometu, otvaranju i ukidanju racuna kod centralne banke i o finansijskoj kontroli, navodi se u saopstenju. Stoga je Vlada Srbije donela Uredbu o prestanku vazenja Uredbe o finansijskoj disciplini u izvrsavanju obaveza u 1998.

Vlada je, medjutim, na liniji jacanja finansijske disipline danas donela nove dve uredbe. Prva, o uslovima i produzenju roka placanja dospelih a neizmirenih obaveza po osnovu javnih prihoda, predvidja nacine “eliminacije postojecih blokada u poslovanju". Druga je Uredba o visini naknade za koriscenje voda, naknade za zastitu voda i naknade za izvadjeni materijal iz vodotoka u 1998, zakljucuje se u saopstenju. Sporna Uredba o finansijskoj disciplini izazvala je lavinu protesta u javnosti. Sem funkcionera Savezne vlade i druge federalne jedinice, Crne Gore, Uredbu su kritici podvrgle sve vazne opozicione partije, pravnici, ekonomisti, preduzetnici. Ustavnom sudu tim povodom bilo je podneto blizu sto zahteva za zastitu prava, ukljucujuci osnovna ljudska prava. Uredbom je, izmedju ostalog, bilo zabranjena trgovina nekretninama i automobilima u cvrstoj valuti, a zaposlenima su gotovinske isplate bile ogranicene na 1.000 dinara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /