“NASA BORBA" SAZNAJE

Mihajlovic nece pregovarati sa Marjanovicem

U pregovarackom timu Radomir Lazarevic i Zarko Jokanovic. Ne sme vise biti emocija u pregovorima i pojedinacnih ekskurzija, rekao Mihajlovic i najavio da Nova demokratija nece biti niciji satelit

Beograd. - Puna cetiri casa trajala je juce sednica Izvrsnog odbora Nove demokratije, zakazana odmah nakon skupstinskog zasedanja, ali clanovi ove partije nisu juce pokazali neko preterano razocarenje rezultatima izbora za Vece republika Savezne skupstine, iako je sednica IO bila zatvorena za javnost. Zarko Jokanovic, sef poslanickog kluba ND, objasnio je juce clanovima IO u Centru “Sava" jos jednom proceduru izglasavanja, ponavljajuci pritom da je predsednik ND dobio 51 glas i da jedini na listi potencijalnih kandidata nije izglasan.

Predsednik ND Dusko Mihajlovic nije u svom govoru zeleo da se osvrne na postignuti rezultat, ali je najavio da zbog “tehnicke nemogucnosti i zbog planiranih putovanja nece moci da bude predstavnik ND u buducim pregovorima oko sastava vlade". On je zahtevao od clanova IO da imenuju nove pregovarace koji “treba da rade bez emocija", jer, kako je rekao, u dosadasnjim pregovorima je bilo i pojedinacnih ekskurzija. Interesantno je da je Mihajlovic ponovio da ce podrzati mandatara oko koga se dogovore SPS i SPO, a ne mandatara koga socijalisti nametnu, prenosi nas izvor reci predsednika ND koji je juce naglasio i da ND nece vise biti satelit bilo koje partije.

Pojedini clanovi IO ND juce su se zalozili da se ta stranka vrati principima koje je zastupala 1991. godine u vreme ucesca u Deposu. Potpredsednik ND Radomir Lazarevic procenjivao je cetvorogodisnje ucesce u Vladi Srbije izricito naglasivsi da ND nije u vladu usla iz koristi, vec da bi imala uticaja na vladavinu SPS i eventualnim korekcijama uticala na bolji zivot gradjana.

Cedomir Mirkovic je juce kritikovao poslednji nastup ministara ND u sukobu sa Mirkom Marjanovicem. On je osudio svoje partijske kolege sto su dozvolile da dodje do konflikta sa starim/novim premijerom, sto moze uticati na buduce odnose ND i vladajuce partije. Mirkovic smatra da je pre nastupa ministara o Uredbi trebalo da se izjasni IO ND, pa tek onda da se partijski stav zastupa na sednici vlade. Kako prenosi funkcioner ND za nas list, ne mali broj clanova ND kritikovao je Mirkovicev govor.

Clanovi IO ND doneli su zakljucak od osam tacaka, medju kojima je i izbor novih pregovaraca iz redova ND Radomira Lazarevica i Zarka Jokanovica. Doneta je odluka da ubuduce samo Kadrovska komisija IO moze da predlaze clanove partije za ministarska mesta. U zakljucku se takodje navodi da nijedan ministar iz ND, clan vlade, ne sme da podrzi i potpise nekakvu novu uredbu poput one o finansijskoj disciplini sve dok se ne oformi nova vlada.

J. Kosanic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /