SUSRET MILORADA DODIKA SA MEDLIN OLBRAJT

Hitna novcana pomoc Banjaluci od pet miliona dolara

Stejt department: “Novi, svezi vetrovi iz Republike Srpske". Milorad Dodik: “Veoma smo zadovoljni rezultatima posete SAD". Saglasnost o inicijativama za brzi i masovniji povratak izbeglica kao i o izvodjenju pred Medjunarodni sud u Hagu svih optuzenih za ratne zlocine

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

“Veoma sam zadovoljan razgovorom sa gospodjom Olbrajt, kao i uopste ovom trodnevnom posetom Vasingtonu. Nadam se da izrazena verbalna podrska koju smo dobili nece biti ometena nekim nepotrebnim birokratskim procesima", rekao nam je Milorad Dodik posle jucerasnjeg, skoro jednocasovnog razgovora sa drzavnim sekretarom SAD.

Razloga za to Dodikovo zadovoljstvo i primetan optimizam bilo je nekoliko: Vlada Republike Srpske dobila je novcanu pomoc od pet miliona dolara za resavanje nekih od najhitnijih problema u sferi socijalne politike, a u razgovoru sa Medlin Olbrajt postignut je i sporazum o ekonomskoj podrsci u vrednosti od 25 miliona dolara koja ce preko americkih vladinih organizacija biti iskoriscena za razlicite projekte u RS. U razgovoru Medlin Olbrajt sa Miloradom Dodikom - prema saopstenju Stejt departmenta - bila su razmatrana i pitanja povratka muslimanskih i hrvatskih izbeglica, kao i optuzenih za ratne zlocine iz RS za kojima je raspisana poternica Medjunarodnog tribunala iz Haga.

Americka strana izrazila je tim povodom zadovoljstvo zbog uveravanja premijera Dodika o inicijativama iz Banjaluke za brzi i masovniji povratak izbeglica, a isto tako i njegovom saglasnoscu o potrebi da se obezbedi mirna predaja, ili “neki drugi nacin" kojim ce se uciniti da se svi optuzeni za ratne zlocine iz entiteta bosanskih Srba pojave pred sudom u Hagu.

“Ocigledno, iz Republike Srpske zaduvali su neki novi, svezi vetrovi", rekao je tim povodom novinarima predstavnik za stampu americke administracije Dzems Rubin.

Miloseviceva pozitivna uloga

Jedno od pitanja Miloradu Dodiku, upuceno posle istupanja u Karnegijevoj zaduzbini, u cetvrtak uvece bilo je posveceno i njegovim odnosima sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem. Odgovor premijera RS na to pitanje prenosimo ovde u celosti:

"Ja sam, odmah posle izbora na ovu funkciju, odmah otisao u Sarajevo, na razgovor sa Izetbegovicem, a potom i u Zagreb, gde sam razgovarao sa Granicem. A to, kao sto vam je mozda, poznato, nije bila praksa ranijeg rukovodstva Republike Srpske. To ovde pominjem zbog toga sto hocu da kazem da cu ja ici svuda, na razgovor sa svim faktorima u regionu, ako je to u funkciji sprovodjenja Dejtona i za dobro naroda Republike Srpske... Sto se tice Milosevica, mislim da je on imao veoma pozitivnu ulogu u cinjenici da nije podrzana paljanska grupa u formiranju ove vlasti. Time je dat veliki doprinos naporu da ova vlada ostvari ulogu koju ima".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /