CRNOGORSKI HELSINSKI KOMITET TRAZI OCENU USTAVNOSTI ZA DVA KRIVICNA DELA

Verbalni delikt ponovo u zakonu

Odredba Krivicnog zakona Crne Gore, koja se odnosi na povredu ugleda drzave i njenih organa suprotno je odredbama novog republickog Zakona o javnom inforimisanju, kaze predsednik CHK Slobodan Franovic

Zakon o javnom informisanju garantuje
slobodu izrazavanja, odredbe Krivicnog
zakona je ogranicavaju: Slobodan Franovic
na juceranjoj konferenciji za novinare u Beogradu
FOTO: FoNet

Beograd. - Crnogorski helsinski komitet za ljudska prava pokrenuo je pred Ustavnim sudom Crne Gore proceduru o oceni ustavnosti dva krivicna dela. Rec je o krivicnim delima iz clana 82 Krivicnog zakona Republike Crne Gore - povreda ugleda Republike Crne Gore ili druge republike u SR Jugoslaviji i jednog dela odredbe clana 84 kojim nisu propisana krivicna dela, ali je propisano gonjenje za neka krivicna dela protiv casti i ugleda - saopstio je na jucerasnjoj konferenciji za novinare predsednik CHK Slobodan Franovic.

- Odredba u Zakonu koja nas je inspirisala da pokrenemo proceduru kod Ustavnog suda Republike Crne Gore, pre nego sto smo izvrsili kompletnu analizu republickog Krivicnog zakona, sadrzana je u glavi devet i odnosi se na krivicna dela protiv casti u ugleda. Mi cemo tek detaljno analizirati koliko se to krece u granicama ustavom garantovanih temeljnih ljudskih prava i sloboda, a koliko u granicama medjunarodnih standarda o ljudskim pravima - kaze Franovic.

Po recima predsednika CHK, za intervenciju je posebno bila inspirativna odredba novog Zakona o javnom informisanju u vezi sa pomenutim krivicnim delom, “ali i neki dogadjaji koji su u toku u Crnoj Gori, za krivicno delo za koje se moze reci da spada u ono sto se zove verbalni krivicni delikt". Ovaj novi Zakon ocenjen je kao zakon koji donosi veliki napredak u Crnoj Gori.

- Naravno, kad kazemo da je to napredak, imamo i vidu da je kod nas bilo dosta dobrih stvari u zakonima, ali iskustvo kaze da su cesto ostajale mrtvo slovo na papiru - upozorava Franovic. - Mi, kao Helsinski komitet, tu smo da vrsimo pritisak na vlast da se obezbede ljudska prava. Ova ustavna norma, kojom se garantuje sloboda misli i sloboda javnog izrazavanja, sloboda stampe, itd. sada je dobila granicu tumacenja, koja je za nas veoma znacajna.

- Ovo krivicno delo, koje mi sada osporavamo pred Ustavnim sudom Crne Gore, vec sa stanovista kako je formulisano, samo za sebe direktno znaci povredu ustavom garantovanih ljudskih prava i direktno je suprotno slobodi izrazavanja (onako kako je formulisana u prescendentima koji je kao reper utvrdio Zakon o javnom informisanju), jer je predvidjena mnogo ostrija kazna za onoga ko izlozi poruzi Republiku Crnu Goru (isto se odnosi na Srbiju), njenu zastavu, grb ili himnu, njenu skupstinu, vladu, nego za obicnu uvredu ili klevetu obicnog gradjanina. I drugo, predvidjeno je gonjenje po krivicnoj duznosti, sto je po nama potpuno suprotno standardima o slobodi izrazavanja - zakljucuje Slobodan Franovic.

LJ. Gogic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /