GLUMCI BEOGRADSKIH POZORISTA GLADUJU

Kasni i onih “razrezanih" 220 dinara

Gradska vlada nije ispunila dogovor od pre deset dana da nam do kraja ove nedelje isplati celu decembarsku i januarsku zaradu. Dobili smo samo deo decembarske i naknadu za topli obrok. I to po ceni rada od 220 dinara koja nije menjana jos od novembra 96. Gradski oci su prekrsili i dogovor da pet odsto od dnevnog priliva gradskog budzeta ide za kulturu. Ipak, sacekacemo ishod sastanka sa ministarkom za kulturu Nadom Popovic-Perisic u ponedeljak, rekla je predsednik sindikata Beogradskog dramskog pozorista Olivera Viktorovic na jucerasnjoj konferenciji za novinare GOS kulture povodom teskog materijalnog polozaja beogradskog teatra.

Sigurno je da necemo stati. Da li cemo ici u klasican strajk ili neku vrstu protesta, zavisice od medjusobnog dogovora sa kolegama iz svih ostalih pozorista, upozorila je Viktorovic. Ipak, napomenula je da je pozoristima biletarnica jedini nacin da dodju do para zbog cega se odlucuju za dnevne proteste a vecernju igru pred publikom. Dodala je i jedinstven stav svih glumaca sedam beogradskih pozorista kao i podrsku predsednika Nezavisnog sindikata, Predraga Ejdusa.

Vlast tera narod na agresivnost. Oni koji su tolerantni, kulturni po prirodi svog posla, kaznjeni su. Ova gradska vlast se ponela krajnje neodgovorno prema poslenicima pozorista. Stalno se pravdaju da nema para u budzetu a nista ne rade da taj budzet i napune, istakla je predsednica GO Samostalnog sindikata Milena Milovanovic

Nista nije bolja situacija ni u Biblioteci grada, i tamo su zaposleni na ivici bioloske egzistencije, rekla je Milovanovic.

Z. M.

Sve je na prodaju

Stalno se govori o pocetku rada Pozorista na Terazijama. U medjuvremenu stranci dolaze da merkaju zgradu, sto znaci da gradsku vlast interesuje samo imovina, istakla je predstavnica Beogradskog dramskog pozorista Olivera Viktorovic i naglasila da svi zaposleni stoje iza iznetih zahteva. Sto se tice Ateljea 212 samo cekamo povratak predsednika sindikata Gorice Popovic iz Krusevca, kaze Viktorovic. Sedam gradskih pozorista opsluzuje samo 720 zaposlenih. Prosecna plata glumca je 1.200 dinara a “teatarske" cistacice oko 400 dinara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /