DJUKANOVIC RAZGOVARAO S BELGIJSKIM AMBASADOROM

Belgija i EU podrzavaju crnogorske reforme

Podgorica, Beta. - Crnogorski predsednik Milo Djukanovic izrazio je sinoc uverenje da ce medjunarodna zajednica nastaviti odlucnije i konkretnije da pruza podrsku i pomoc jacanju demokratskih procesa u Crnoj Gori i SR Jugoslaviji.

Crnogorski predsednik je ocenio da je politicki sukob u Crnoj Gori samo projekcija radikalne suprotstavljenosti dva politicka koncepta u okviru SRJ. Jedan koncept je za ekonomske i politicke reforme, demokratizaciju, otvaranje prema svetu i brzi povratak SRJ u medjunarodnu zajednicu. Drugi koncept olicen je u politickom vrhu zemlje i on se bori za konzerviranje postojeceg stanja, a njegove posledice su ekonomsko zaostajanje i neminovni socijalni kolaps, kao i snazenje postojeceg autoritarnog sistema vlasti.

Belgijski ambasador Joris Kuvrer istakao je da Belgija i Evropska unija odlucno podrzavaju ekonomske i politicke reforme, ciji je protagonista Djukanovic. Kuvrer je pozdravio nastojanja crnogorskog rukovodstva da u okviru SRJ trazi perspektivu i buducnost Crne Gore uz razumevanje decidnog insistiranja na postovanju ustavnih resenja koja regulisu odnose u federaciji, navodi se u saopstenju. Belgijski ambasador je preneo interesovanje belgijskih vlasti za susret sa crnogorskim predsednikom u Briselu, sto bi bilo prilika i za kontakte sa predstavnicima Evropske komisije. Ta poseta Djukanovica imala bi pozitivan efekat i uoci ponovnog razmatranja mogucnosti vracanja trgovinskih preferencijala SR Jugoslaviji, od cega bi imala koristi i Crna Gora, ocenio je Kuvrer.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /