SKUPSTINA SRBIJE IZABRALA DELEGACIJU ZA VECE REPUBLIKA SAVEZNOG PARLAMENTA

Nova demokratija ispala "iz igre"

Mesta u Vecu republika pripala su strankama srazmerno snazi u republickom parlamentu. Tajnim glasanjem SPS dobio sedam, SRS - sest, SPO cetiri, JUL - dva i SVM jedno mesto

Beograd. - Skupstinu Srbije u Vecu republika saveznog parlamenta predstavljace sedam poslanika Socijalisticke partije Srbije, sest iz Srpske radikalne stranke, cetiri Srpskog pokreta obnove, dva Jugoslovenske levice i jedan iz Saveza vojvodjanskih Madjara, koji su juce tajnim glasanjem izabrani izmedju 21 kandidata. Time su, prakticno, mesta u ovom domu Skupstine SRJ pripala strankama srazmerno snazi u republickom parlamentu iako Zakon ne obavezuje na proporcionalnost. Ispao je iz kombinacije jedino predstavnik Nove demokratije, za kojeg nijedan radikal nije glasao, a kao dokaz pokazivali su novinarima svoje glasacke listice.

Dusan Mihailovic, koga je predlozila Nova demokratija, dobio je samo 51 glas, sto nije bilo dovoljno da bude izabran. Medju onima koji su izabrani, najmanje glasova dobio je Stambuk jer, kako se culo u skupstinskim kuloarima, za njega nisu glasali poslanici SPO, koji su, opet, glasali za Dusana Mihailovica. Kao sto zakon i nalaze, izabrani su poslanici koji su dobili najveci broj glasova u okviru broja poslanika koji se biraju, s tim, kako je objasnio predsedavajuci, Dragan Tomic, da broj glasova ne moze biti manji od vecine prisutnih poslanika.

Savezni poslanici

Novi savezni poslanici su, iz SPS: Gorica Gajevic (koja je dobila 232 glasa), Zoran Andjelkovic (229), Vojislav Zivkovic (230), Karolj Kasas (227), Jela Veselic (232), Jovan Krkobabic (229) i Bojan Kekic (228); iz Srpske radikalne stranke: Tomislav Nikolic (229), Aleksandar Vucic (226), Stevo Dragisic (226), Jorgovanka Tabakovic (229), Cedomir Vasiljevic (228) i Bozidar Vucurevic (228); iz SPO: Milan Mikovic (236), Milan Bozic (234), Veroljub Stevanovic (236) i Radoslav Jovic (236); iz JUL-a: Milovan Bojic (229) i Vladimir Stambuk (187) i iz SVM: Mihalj Secei (231).

Oko 14 casova, posle celodnevne, slozene, procedure, prozivki, tajnog glasanja i prebrojavanja, isprekidanih dugim pauzama za rad komisija za sprovodjenje izbora i za stampanje i pecacenje glasackih listica saopsteno je da je, od 250 glasackih listica, prozivkom uruceno 244, da je utvrdjeno da nijedan nije bio neupotrebljen, ali da je osam nevazecih. Stoga je maksimalan broj glasova iznosio 236, koliko i vazecih listica. Za "cuvara" kutije odredjen je, na predlog predsednika Skupstine koji je vecina podrzala, Stevo Dragisic (SRS). On je gotovo ceo sat nadzirao ubacivanje glasackih listica u kutiju, dok je Zivorad Djordjevic (JUL) jednog po jednog poslanika prozivao na glasanje po azbucnom redu.

Predsednik Skupstine Dragan Tomic je, sa clanovima Komisije za sprovodjenje izbora iz drugih stranaka otvarao glasacke listice pred poslanicima i TV kamerama.

M. T. - I. K. - O. M.

Zasedanje oba doma drugog marta

Beograd, Beta. - Oba doma Savezne skupstine zasedace 2. marta, kada ce se razmatrati jedan broj sistemskih zakona, medju kojima je i predlog zakona o pretvaranju kratkorocnih kredita odobrenih kod poslovnih banaka i Narodne banke Jugoslavije nosiocima primarne poljoprivredne prioizvodnje u javni dug federacije.

Veca Savezne skupstine ce razmotriti i predlog zakona o potvrdjivanju sporazuma o drzavljanstvu izmedju SR Jugoslavije i BiH i veci broj predloga zakona kojima se potvrdjuju medjunarodni sporazumi SRJ sa susednim i drugim evropskim i svetskim zemljama.

Vece gradjana ce pre 26. februara nastaviti sednicu prekinutu 30. decembra. Na decembarskoj sednici Vece gradjana je usvojilo savezni budzet, a Vece republika se nije sastalo jer nije bila izabrana delegacija iz Skupstine Srbije. Skupstina Srbije je danas izabrala 20 poslanika u Vecu republika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /