RICARD MAJLS U RAZGOVORU SA RUKOVODSTVOM NISA

SAD zele dobre odnose sa Srbijom i Crnom Gorom

Kljucno pitanje koje nas sprecava da Jugoslaviji skinemo sankcije jeste krug nasilja na Kosovu, izjavio sef americke misije u SRJ

Nis. - Smatram da ce spoljni zid sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji moci veoma brzo da bude skinut posto je vec postignut napredak u resavanju problema na prostorima bivse Jugoslavije, ali ce za to biti neophodno i poboljsanje situacije na Kosovu,rekao je juce u Nisu sef americke misije u SRJ Ricard Majls. U razgovoru sa gradskim rukovodstvom Majls je precizirao da SAD “ne vole sto postoji spoljni zid sankcija" jer “zele dobre odnose sa Srbijom i Crnom Gorom". “Ali mi imamo svoje uslove. Na Kosovu tenzije nikada nisu bile visoke kao sada.Taj krug nasilja na Kosovu koje je za nas kljucno pitanje sprecava nas da Jugoslaviji skinemo sankcije", rekao je on i dodao da mora da se realizuje sporazum o skolstvu sklopljen izmedju Slobodana Milosevica i Ibrahima Rugove i da zapocne dijalog izmedju srpske strane i predstavnika Albanaca s Kosova.

“Americka vlada osudjuje bilo kakvu upotrebu sile na Kosovu i smatra da bi aktuelnu situaciju trebalo resavati mirnim putem. Deo tenzija na Kosovu je posledica frustracije albanske zajednice koja smatra da se u tom podrucju u poslednjih deset godina nije nista promenilo,a deo proistice iz prisustva takozvane Oslobodilacke vojske Kosova i njene teroristicke aktivnosti. Postoji misljenje na Zapadu da je situacija na Kosovu posledica nepazljive politike vlade i da se ona koristi kako bi MUP Srbije stalno povecavao pritisak. Takodje je cinjenica da americka vlada smatra da albanska zajednica na Kosovu ima svoje politicke interese koje moze da ostvari samo mirinim putem. Albanska zajednica mora sama da se bori protiv svog nasilja", rekao je Majls.

Saucesce zbog trovanja "lozovacom"

" Sokiran sam masovnim trovanjem lozovacom u Nisu. Izrazavam saucesce porodicama poginulih i vama licno", rekao je Majls niskom gradonacelniku Zoranu Zivkovicu i tako postao prvi "visoki zvanicnik" van Nisa koji je uputio saucesce porodicama i gradu zbog ovakve tragedije, s obzirom da to do juce nije ucinio nijedan "visoki zvanicnik" iz vrha drzavne ili politicke vlasti.

On je saopstio da su predstavnici americke vlade “u stalnoj vezi" sa predsednikom SRJ Milosevicem i da ce sa njim biti nastavljeni razgovori o situaciji u bivsoj i sadasnjoj Jugoslaviji. “Cinjenica je da Milosevic podrzava primenu Dejtonskog sporazuma i skorasnji dogadjaji u RS su bili korak napred", ocenio je on.

Prema njegovim recima, ekonomska situacija u Srbiji je izuzetno teska zbog nedavnog rata, sankcija i zbog toga sto “mnoge" politicko-biznismenske strukture smatraju da ce destabilizovati sopstvene pozicije ukoliko udju u ekonomske reforme. “Jugoslavija je jedina zemlja iz bivse socijalisticke zajednice koja nije prosla kroz ekonomsko prestrukturiranje .Sve ostale zemlje su prosle privatizaciju i u tome napravile i greske, posto to nije moguce uraditi bez gresaka. Ali je moj savet da nastavite ekonomsko prestrukturiranje", rekao je on i upozorio da “strucnjaci u SAD smatraju da ce u Jugoslaviju otezano stizati strani kapital".

Majls nije zeleo da detaljnije komentarise izbor “njegovog komsije" Mirka Marjanovica za novog mandatara Vlade Srbije uz opstu napomenu da je “americka vlada vrlo kriticna prema svemu sto se dogadja u Jugoslaviji". “Izbor Marjanovica nije iznenadjenje. Nama je mnogo vaznije koliko ce nova vlada biti efikasna i koja ministarska mesta ce dobiti predstavnici opozicije", rekao je on.

Z. Miladinovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /