MANDATAR VLADE SRBIJE U RAZGOVORU SA SKUPSTINSKIM IZVESTACIMA

Srbija ide dalje onoliko koliko ja budem mogao

Mirko Marjanovic najavio da ce ukinuti Uredbu o finansijskoj disciplini “danas ili u ponedeljak", da se juce sastao s Vukom Draskovicem, da je njegova pozicija, posle objavljivanja stenograma sa sednice Vlade Srbije, jos jaca...

Ocekujem podrsku SPO: Mirko Marjanovic
juce u Skupstini Srbije
FOTO: FoNet

Beograd. - U pauzi jucerasnjeg zasedanja Narodne skupstine Srbije premijer Mirko Marjanovic pristao je na gotovo polocasovni razgovor sa skupstinskim izvestacima. Premijer je govorio o pregovorima parlamentarnih stranaka oko sastava nove vlade, o tome kako ce formirati kabinet, zasto je pristao da iznova bude mandatar.

Marjanovic je najavio ukidanje vladine Uredbe o finansijskoj disciplini u petak ili u ponedeljak, otkrio je da ce marka i dalje padati, da se uskoro sastaje sa Vukom Draskovicem, da je njegova pozicija posle objavljivanja stenograma sa sednice Vlade Srbije jos jaca i da veruje da ce njegova nova vlada trajati mnogo duze nego sto neki prognoziraju.

Kada cete formirati novi kabinet? - bilo je prvo pitanje za premijera.

- Ja sam tek primio mandat, sada treba da uslede razgovori sa strankama koje su vodile pregovore sa predsednikom Republike, i koje su prihvatile program dat na tim razgovorima. Meni sledi samo produzetak tih razgovora i, normalno, sada sledi realizacija tih programa. Bicu poblize upoznat ovih dana sa detaljima razgovora, a ne samo sa onim sto je objavljeno u stampi. Produzicemo kontakte, razgovore sa svim strankama koje su prihvatile taj program i zele da udju u vladu.

Da li ste ocekivali da ce nova vlada imati novog mandatara?

- To nije moj posao, ne znam.

Da li u pregovorima oko sastava vlade ocekujete konkretnu podrsku Srpskog pokreta obnove?

- Ocekujem.

Da li ce program nove vlade, koji je najavljen posle konsultacija u Predsednistvu Srbije, nesto bitno menjati u vasoj dosadasnjoj reformskoj strategiji?

- Ekonomski program oporavka, daljeg razvoja i dalje reforme ne mogu se promeniti, jer je program prihvacen od svih stranka, mislim od svih politickih snaga u zemlji. Moze samo da dodje do potpunijeg i jos brzeg koraka u reformi. Jer, takav proces se i ocekuje da bi se islo brze.

Da li ocekujete da ce opozicione stranke traziti izmenu Zakona o privatizaciji i obaveznu, a ne dobrovoljnu privatizaciju?

- Ne verujem. Ja mislim da je ovaj zakon dobar. Ono sto je tek pocelo u praksi, videli ste, prvi koraci su nacinjeni vrlo uspesno. Ako bude nesto trebalo menjati u praksi i ako bude bolje - menjacemo. Nista nije sveto da ostane, ako treba da bude bolje.

Ne znam za Djordjevicevo hapsenje

Na pitanje kako komentarise hapsenje Nenada Djordjevica premijer Mirko Marjanovic je odgovorio: "Ne znam, nisam dobio tu informaciju, ali vam mogu reci da podrzavam kao predsednik Vlade Srbije najenergicnije mere koje preduzima, pre svega Ministarstvo unutrasnjih poslova, u pogledu kriminala. To daje rezultate.

Upitan da li poseduje informaciju da je Djordjevic zloupotrebio polozaj direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, Marjanovic je rekao: "To je posao Ministarstva unutrasnjih poslova to ce se znati vrlo brzo". Primedbu novinara kako to da nema pouzdanu informaciju o Djordjevicevom hapsenju Marjanovic je prokomentarisao: "A nije to moj posao. Kad bude uhapsten, ako bude, bicu obavesten. To je posao koji radi Ministarstvo unutrasnjih poslova. Znate sta, kad dolazi do toga, ne moze se to tek tako, moraju se imati dokazi".

Da li cete ukinuti Uredbu o finansijskoj disciplini ili je dopuniti?

- Mi cemo je najverovatnije povuci, zato sto su mnoge stvari koje su u njoj date, vec resene odlukama Narodne banke.

Na primer?

- Pa, za prve tri-cetiri kljucne tacke ove uredbe, za ono sto je u jurisdikciji Vlade Srbije dacemo posebno uputstvo.

Kada cete ukinuti tu uredbu?

- Ili danas ili u ponedeljak. Da vam kazem, uredba je dala svoje rezultate.

Koji su to rezultati?

- Pre svega, stabilizovao se kurs. Stabilizovao se i pao crni kurs, a vama odmah, jos jedanput, da ponovim. Videli ste posle mog govora u Leskovcu da je doslo do pada crnog kursa. A sta to znaci? To znaci da je kurs bio naduvan. Ne znam koga vi predstavljate ovde po listovima, ali novine su govorile da nema izlaza, da mora biti devalvacije, da nema roba, i to velikim naslovima. Mnogi proizvodjaci su na bazi vaseg pisanja ugradjivali unapred predvidjenu devalvaciju. Kad smo rekli da nece biti devalvacije, marka je pala i jos ce padati.

Koliko?

- Nisam ja vrac, ali merama koje preduzimamo a koje jos nisu zavrsene, pasce. Verujem da ce pasti ispod cetiri. A da vam kazem pet-sest puta za ove cetiri godine bili smo izlozeni takvim stvarima, i svih pet-sest puta kada smo intervenisali kao vlada, pokazalo se tacnim kad smo rekli da ce padati. A kad ti pojedini mudraci - jos uvek imate onih koji pisu po stampi negativno - kazu pada kurs, onda pada dinar i onda su vam naslovi veliki. A kad je stabilan dinar, ne belezite nista.

Da li cete predloziti deklaraciju o nacionalnom jedinstvu i kako gledate na taj predlog SPO?

- Ja na deklaraciju gledam pozitivno, s tim sto ta deklaracija treba da se usaglasi. Ja mislim da je to na dobrom putu izmedju prvaka politickih stranaka.

Da li cete prilikom podele ministarskih mesta zaista postovati odnos snaga stranaka u parlamentu?

- Ja cu ispostovati dogovore politickih prvaka i postavicu kadrovsku politiku tako da budu najbolji. Normalno, prema dogovoru i platformi koja je usvojena kod predsednika Republike.

Da li je tacno da ste se lomili da ponovo prihvatite premijersko mesto, jer ste, navodno, umorni i zelite da se vratite u privredu?

- Pa znate sta, tesko je bilo. Tesko je bilo provesti ovo vreme od cetiri godine. Ja se jesam lomio, s obzirom na to da treba i dalje ulagati velike napore. Ali, s obzirom da sam stvarno predlozen od svih, prihvatio sam to u nameri da se pomogne da Srbija ide dalje onoliko koliko ja budem mogao. A ja verujem u to, jer smo vec stekli dosta iskustva za ove cetiri godine.

Sta kazete na objavljivanje stenograma sa sednice Vlade Srbije u dnevnim novinama?

- Neuobicajeno je da stenogram izadje iz Vlade, ali i nema nikakvih tajni. Moja pozicija u javnosti je jos jaca zato sto sam otvoren i jasan. U tome nema niceg loseg, je l‘ tako.

Da li je tacno da zelite da u svom novom kabinetu zadrzite ministra Beka, odnosno da je vas uslov bio da on ostane na mestu ministra za privatizaciju?

- Cujte, Beko je svakako jedan mlad, sposoban covek. O tome ko ce biti u Vladi, ne zavisi samo od mene. Ja cu traziti najbolje, ali je to plod razgovora sa prvacima stranaka, koji su prihvatili program kod predsednika Republike. Ko ce poimenicno uci u novu vladu, ja to jos ne znam, o tome cu upoznati Skupstinu Srbije, a moj napor ce biti u tome da iz tih parlamentarnih stranaka stvarno udju najbolji kadrovi - oni koji najvise znau i najvise mogu da doprinesu uspehu Vlade, u stvari, uspehu Srbije.

Koga biste iz SPO rado videli u novoj vladi?

- Ja relativno slabo znam kadrove, meni predstoji razgovor i sa Vukom Draskovicem i sa njegovom ekipom. Mi smo se juce dogovorili da se sretnemo i razgovaramo i to sledi. Ono sto je dobro, mislim da ce svaka stranka, pa i SPO, predloziti vise kandidata za jedno mesto, tako da ce biti prilike da o svakom pojedinacno razgovaramo i zajednicki cemo oceniti koji kandidat je najbolji.

O. Mamuzic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /