OEBS PRIPREMA REZOLUCIJU O OSUDI TERORIZMA NA KOSOVU

Terorizam destabilizuje Kosovo i Balkan

Na sednici Stalnog komiteta OEBS-a americki predstavnik osudio teroristicke akcije na Kosovu

Bec, FoNet. - Predstavnici SAD na zasedanju Stalnog komiteta Parlamentarne skupstine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Becu, predlozili su juce rezoluciju u kojoj se osudjuju teroristicke akcije na Kosovu.

Teroristicke akcije, prema oceni americkog kongresmena Stenli Hojera, mogu da dovedu do destabilizacije Kosova, kao i sireg regiona Balkana. On je dodao da terorizam predstavlja opasnu reakciju na sistematsku represiju vlasti prema albanskom stanovnistvu.

Hojer je, na konferenciji za stampu, u pauzi zasedanja Stalnog komiteta OEBS, izrazio uverenje da ce rezolucija tokom popodneva biti usvojena. U rezoluciji se izrazava zabrinutost OEBS zbog situacije na Kosovu i pozivaju strane na pregovore o resavanju problema.

Od vlasti u Beogradu se zahteva postovanje ljudskih i manjinskih prava na Kosovu, predvidjenih Helsinskom deklaracijom. Predsedavajuci Parlamentarne skupstine Havijer Ruperez rekao je na konferenciji za stampu da OEBS ne podrzava nezavisnost Kosova i Metohije, niti promenu granica SR Jugoslavije. On je izrazio zabrinutost medjunarodne zajednice zbog situacije na Kosovu, ocenivsi da bi kriza u tom regionu mogla da izazove do sada najteze sukobe na prostoru bivse Jugoslavije.

Ruperez je kao pozitivan korak ocenio nedavan boravak licnog izaslanika predsedavajuceg OEBS za manjine Maksa Van Der Stula na Kosovu. Ruperez i Hojer istakli su da medjunarodna zajednica paznju usmerava na prava pojedinaca na Kosovu, a da bi politicko resenje trebalo da nadju dve strane - Vlada u Beogradu i predstavnici kosovskih Albanaca. Kosovo ce u narednom periodu ostati region kojem ce OEBS poklanjati najvecu paznju, naglasili su oni.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /