ODLUKA REPUBLICKOG SINDIKATA ZDRAVSTVA I SOCIJALNIH RADNIKA

Strajk upozorenja 11. marta

Ukoliko se 9. marta ispostavi da je Vlada Srbije zdravstvenim radnicima isplatila drugi deo januarske plate, naknadu za topli obrok za isti mesec i regres za proteklu godinu, ovaj strajk upozorenja mogao bi “otpasti"

Beograd.- Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zastiti Srbije stupice u granski jednodnevni strajk 11. marta ove godine. Ovo je, posle petosatne rasprave, odluceno juce na sednici republickog Sindikata zaposlenih u ovim delatnostima. Istina, tek koji minut pre no sto je usvojio ovu odluku, ovaj sindikalni odbor vec je izglasao da dan “D" bude 10. marta, ali mnogi su se zabrinuli da pred zdanje Vlade Srbije nece uspeti da pristignu strajkaci iz svih republickih zdrastvenih centara, posto nece biti dovoljno vremena da se organizuje njihov prevoz u glavni grad. I ovaj strajk upozorenja mogao bi da “otpadne", ukoliko se devetog marta ispostavi da je Vlada Srbije zdravstvenim radnicima isplatila drugi deo januarske plate, naknadu za topli obrok za isti mesec i regres za proteklu godinu. Ukoliko, pak, do strajka upozorenja dodje, a njegovim efektom sindikalisti i oko 130.000 zaposlenih u zdravstvu ne budu zadovoljni, moguce je da bude organizovan i jedan drugaciji, o kome ce uslediti konkretniji dogovor.

Ovoj odluci prethodila je prilicno vruca rasprava u kojoj su sindikalisti ponovili da je Vlada Srbije glavni krivac sto su zaposleni u zdrastvu i socijalnoj zastiti u katastrofalnoj materijalnoj sitauaciji, a delatnost pred propascu. Vlada je, naime, opet optuzena da ne izvrsava svoje obaveze prema zdravstvu. Sindikalisti su ponovili da nece odustati od zahteva da se plate zaposlenima isplacuju po sporazumu - od sestog do petnaestog dana u mesecu zaod prethodni mesec, da se zaposlenima isplate naknade za topli obrok i regres za godisnji odmor iz minule godine, kao i razlika u ceni rada od 242 dinara koja je utvrdjena prosle godine, obzirom da su zarade isplacivane po osnovici od 220 dinara koja nije menjana 16 meseci. Pored toga, ponovljen je i zahtev da hitno pocnu pregovori o novoj ceni rada za ovu godinu, dakako visoj od 242 dinara.

Na sve ovo Zvonimir Golubovic, sekretar u republickom Ministarstvu zdravlja odgovorio je da u republickoj Vladi niko ne spori opravdanost ovih zahteva, ali i dodao da za njihovo ispunjenje u pomenutom roku - para nema. Uz upozorenje da u privredi nema dovoljno sredstava da bi popunila fondove, on je preneo poruku Ministarstva da “trenutno i za sada nema realnih mogucnosti" da bude obezbedjena naknada razlike u ceni rada, sto vazi i za utvrdjivanje nove, vise, cene rada za ovu godinu. Istovremeno, Golubovic je sindikaliste obavestio da bi regres zaposlenima u zdravstvu mogao biti isplacen najkasnije do cetvrtog marta, “a uz angazovanje vanrednih sredstava i u toku naredne nedelje", ali i dodao da naknade za topli obrok iz protekle godine nije moguce isplatiti a da se ne poremeti redovnost isplata zarada koje “moraju imati prioritet". Usledilo je i jos jedno upozorenje: da Vlada Srbije nema nameru da bilo sta isplacuje van realnih okvira.

Posle Golubovicevog odlaska, usledila je poduza rasprava u kojoj je ponajvise napadana lanjska uredba Vlade Srbije, po kojoj minimum procesa rada u vreme strajka u zdravstvu odredjuje poslodavac, u ovom slucaju drzava. Sindikalisti su upozorili da su oni spremni da strajkuju po paragrafima kolektivnog ugovora po kome je minimum procesa rada identican radu u vreme vikenda i drzavnih praznika. Potom su usledile dileme oko toga moze li se u strajku postici pun efekat - naterati drugu stranu da ispuni sve zahteve sindikalista, da bi stajk mogao samo da ustedi novac drzavi, “a mi da ostanemo na istom."

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /