Zivot nije bajka

Sezdesetosmas ponovo u crvenom kolu

Kad Draskovic bude izasao iz Marjanovicevog kabineta mozda ce se opet iznenaditi. Ko garantuje da Milutinovic nece u medjuvremenu postati nestrpljiv i iznenada odluciti da raspise nove izbore.

Ako se to, pak, desi, lider Srpskog pokreta obnove opet moze da nadje utehu. Sezdesetosmasi ove godine obelezavaju trideset godina od svoje pobune. Draskovic je kraj "lipanjskih gibanja" proslavio u Kozarackom kolu. Za njega ova godisnjica moze da bude ponovo simbolicna- u metezu od zvezde do dvoglavog orla , od Kadinjace do Ravne Gore ,opet se nekako zatekao u crvenom kolu.

Pise: Vesna Vujiic

Kako je pocelo u ovoj ‘98. moze jos svasta da se desi. Ko bi rek ‘o , recimo za Klintona , sve ove godine fin porodican covek pa najednom plejboj,sto moze da ga kosta Bele kuce. Doskora je delovao krajnje miroljubivo , da bi se ispostavilo da ga hemijska reakcija u odnosu sa Sadamom Huseinom dovodi do eksplozije, naravno nad Irakom.Cudni su putevi Gospoda, sto bi rekao obican svet.

Kakve to veze ima sa Vukom Draskovicem? Na prvi pogled nema nikakve.Medjutim, obojica su o Huseinu , pa i o Milosevicu, na primer, jedno vreme mislili isto. Prvi je to, kako valjda dolikuje sefu najvece svetske sile i Husina i Milosevica elegantno stavio pod sankcije i posvetio se unutrasnjim socijalno-zdravstvenim reformama. Drugi je nekako povezao Slobu i Sadama, i jedino sto je mogao da im napakosti bilo je uzvikivanje po beogradskim ulicama "Slobo Sadame!"Onda je dobio teske batine od Miloseviceve policije i revidirao . Prvi put kad ga je tadasnji predsednik Srbije pozvao u zvanicnu audijenciju Draskovic je ushiceno saopstio novinarima :"Ja vik‘o "Slobo Sadame!", to su vikali neki okupljeni gradjani i studenti."Posle je otisao kod porodice Milozevic-Markovic na veceru i kao pravi dzentlmen poklonio domacici cvece.

Doduse , nesto pre susreta sa Milosevicem Draskovic je bio na dorucku kod Klintona i u Srbiju se vratio s kravatom. Od tada je vise nije skinuo, bar zvanicno. Mozda je tada i shvatio da je bilo dosta politicke poezije i avaturizma i reinkarnacije Svetog Save i urbane gerile. Draskovic je verovatno u to vreme poceo da razmislja da treba da bude politicar , a da je antikomunitzam ipak fundamentalizam koji se ne isplati.

Afokrizam nedelje

Da svet zna lozinku,
dozvao bi nas pameti!

Ilija Markovic

Kada je prosle godine digao ruke od Koalicije "Zajedno" i odlucio da izadje na izbore po Milosevicevim pravilima, neprikosnoveni lider Srpskog pokreta obnove nacinio je poslednji pokusaj da izadje iz literature. Iz dva pokusaja nije uspeo da sedne u jos vrucu Milosevicevu fotelju. Ali, to ga nije omelo da sa novim predsednikom Srbije stigne do gotovo potpunog sporazuma "drzavnoga i narodnoga preporoda, podele vlasti i odgovornosti", zastave i himne , grba -krstenice , kako kaze,i na pola koraka do novog premijera, ministarskih i direktorskih mesta.

Posto su se sve lepo dogovorili, onda je Milan Milutinovic, "iz veceri u tajnosti" saopstio narodu da je novi mandatar ponovo Mirko Marjanovic. Obrazlozenje je da je vlada narodnog jedinstva, kao sto je opste poznato, postigla izvanredne rezultate u prethodnom periodu , pa ce u tom smislu da nastavi i ubuduce . A, Milutinovic podseca da su se kod njega na konsultacijama predstavnici svih parlamentarnih stranaka saglasili o devet najvaznijih drzavnih pitanja . (Za ovih nekoliko dana gradjani su valjda naucili napamet devet predsednikovih zapovesti pa bi njihovo ponavljanje u ovom tekstu moglo samo da zaboli -do suza, sto bi bespotrebno uzrujalo pazljivog citaoca.)

Na pomen imena Mirka Marjanovica, koji nije neprijatelj zato sto je rukovodilac,pola Nove demokratije na celu s predsednikom Dusanom Mihailovicem je popadalo u nesvest, lider SPO se iznenadio,pa se na kraju i Ivica Dacic iznenadio zato sto se Draskovic iznenadio. I ekonomisti su se iznenadili , doduse ne zato sto Marjanovic personifikuje kontinuitet jedne naopake vlasti, vec ljudi ne mogu da veruju da od tolike price o reformama, povezivanju sa svetom i sumanute uredbe o uterivanju finansijske discipline socijalisti nemaju potrebu da bar simbolicno s drugim covekom makar fingiraju zaokret. Nista to, medjutim, nece omesti Vuka Draskovica da se konsultuje s Marjanovicem i u narednim danima rascisti o cemu se radi.

I dok Draskovic bude razjasnjavo s Marjanovicem ko zapravo treba da bude iznenadjen, Milan Beko ima da rasproda sve ono sto se da od olinjale sprpske privrede unovciti.Prodao je "Pepsi", sledi EPS, NIS, sve cetiri cementare, pa duvanska industrija...Sve u svemu milijarda i po dolara. Kad Draskovic bude izasao iz Marjanovicevog kabineta mozda ce se opet iznenaditi. Ko garantuje da Milutinovic nece u medjuvremenu postati nestrpljiv i iznenada odluciti da raspise nove izbore.

Ako se to, pak, desi, lider Srpskog pokreta obnove opet moze da nadje utehu. Sezdesetosmasi ove godine obelezavaju trideset godina od svoje pobune. Draskovic je kraj "lipanjskih gibanja" proslavio u Kozarackom kolu. Za njega ova godisnjica moze da bude ponovo simbolicna- u metezu od zvezde do dvoglavog orla , od Kadinjace do Ravne Gore ,opet se nekako zatekao u crvenom kolu. I knjizevnici su se danas umorili od basni i bajki o vuku. Prica o kontroverznom Vuku Draskovicu, koja je trajala poslednjih sedam uzbudljivih godina priblizila se kraju. "Zivot nije bajka. "

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /