Kosovski model: mirovna ili ratna opcija

Stanje ni rata ni mira

Kolektivna interesovanja i sukobi etnonacionalnih grupacija na Kosovu vrte se uglavnom oko dilema: cije je u stvari Kosovo? Ko ima veca moralna, istorijska, politicka prava nad njim?

Poslednje, proslogodisnje tenzije na Kosovu, koje su po svemu sudeci posledica povecanja represivnih mera srpskih vlasti, i alarmantnog kolektivnog frustriranja mladih Albanaca, uprkos apela politickih snaga da se sacuva rezignativna hladnokrvnost naznacena kao nenasilna, polako ali sigurno pocinju da poprimaju konotacije direktnog (medjuetnickog?) sukoba, koji bi bio katastrofalan ne samo za obe etno-nacionalne skupine, vec i za citav region Balkana, a i Evrope!

U tom kontekstu, kosovski model tenzija kao jedna realna opasnost proizvodi i neke dugorocne konsekvence, koje u ovom trenutku kostaju veoma mnogo! Zbog toga bi ovo sociolosko dijagnosticiranje kosovske stvarnosti, dakle kosovske kompetetivnosti trebalo da posluzi, pre svega, kao jedna ozbiljna primedba medjunarodnom (a i unutrasnjem srpskom) faktoru, koji bi u ovom slucaju trebalo preventivno da reaguje da se ne ponovi nova “Bosna". Drugo, ono treba da dokaze srpsko-albanskim vlastima na Kosovu (koje paralelno “prezivljavaju"!) da je krajnje vreme da se nesto preduzme u cilju smirivanja “zlih" duhova, koji ce, ako se ovako nastavi, ovaj region pretvori u ratno zariste.

Treba odmah potencirati, da poslednji (proslogodisnji) dogadjaji (demonstracije albanskih studenata: i pojava novog socioloskog fenomena na politickoj sceni Kosova, koji misli, a bogami i deluje), malo radikalnije, od aktuelnog politickog, jos dominantnog, mirovnog diskursa predsednika dr Rugove) samo potvrdjuju tezu, da napeto i medjuetnicko stanje, jeste stanje opasnosti koja veoma lako moze buknuti ili eskalirati u neke direktne konfrontacije izmedju dveju etnonacionalnih grupacija na Kosovu. Da li ovaj model vodi ka jednom neminovnom uslovnom konfrontiranju izmedju “institucionalnih" instaliranih srpskih aktera (vojska, policija i paravojnih formacija, koji su u izobilju koncentrisani ovde na Kosovu?!) i goloruke etnoinacionalne grupe Albanaca, kao u Hrvatskoj i Bosni.

Bez “istorijskog greha"

Analiziran socioloskom dioptrijom, model kompleksa kompetetivnosti na Kosovu bi mogao da se okarakterise kao specifican po tome sto se forma a i sadrzina njegove prirode naznacuju i prejudiciraju uglavnom kao stanje: “ni mira, ni rata"! Ova specifikacija se ocituje pre svega kao posledica ne samo tektonskih promena, koje je doneo rezon demokratske revolucije, gde Albanci medju prvima (odmah posle Poljske “Solidarnosti") u Evropi, preko demonstracija 81-e, ulazi u kompetetivni odnos prema srpskim komunistickim vlastima u bivsoj Jugoslaviji, uglavnom zbog nedovoljnog afirmisanja svojeg drzavnog identiteta. Na drugoj strani, kao kontraodgovor na ovaj, polako artikulisani mirovni pokret, aktivirao se srpski masovni pokret, poznat kao “jogurt revolucija", koji je kao jedan od najizazovnijih ciljeva imao ultimativno resenje pitanja zajednicke drzave ili cvrscu centralizaciju ili prekrajanje granica u smeru integracije svih srpskih manjina i teritorija na kojima one zive, u srpsku drzavu (kao negativan odgovor na konfederalno resenje).

Da bi se shvatio sistem ovog tipicnog modela kompetetivnosti na Kosovu, koji se svakako moze koncipirati kao veoma alarmantan zbog bojazni od eskalacije u medjuetnicki sukob, mislim da pre toga moramo analizirati dimenzije dvaju naznacenih hipotetickih sadrzaja.

Da li ova oba etnonacionalna pokreta (stvarana otprilike u isto vreme!?), rezultiraju kao posledica kompetetivnih istorijskih odnosa, ili je mozda ovaj kompetetivni prisutni odnos na Kosovu posledica nekog istorijskog “greha", u smislu nekakve kolektivne osvete?

Ako se potvrdjuje, priroda jedne ili druge konstatacije u albansko-srpskim odnosima, postavlja se drugo pitanje: naime, da li su sasvim dovoljne gore pomenute predispozicije (u trenutnim medjunarodnim konstelacijama snaga) za izbijanje jednog takvog obimnog medjuetnickog oruzanog sukoba?

Gledajuci sa istorijsko-socioloskog stajalista, koji je veoma bitan za dalje sociolosko istrazivanje ovog problema, istoriografija obe etnonacionalne grupacije, od aneksije, odnosno amputiranja Kosova (1912/13), u okviru jugoslovenskog drzavnog identiteta, dokazuje da izmedju ovih etnonacionalnih skupina nikada nije bilo nekog posebnog (vojnog) oruzanog konflikta!? Iako je u politickom estabilismentu i srpskoj mitomanskoj istoriji i tradiciji uopste stalno bila prisutna tendencija iseljavanja, etnickih ciscenja, diskriminacije, itd. drugih etnonacionalnih skupina. Sto znaci da je gore navedeno prejudiciranje o nekakvom “istorijskom grehu", kao glavnom podstrekacu podizanja nivoa kompetetivnosti danas na Kosovu, neodrziv i nepostojeci!

Mrtvi mitovi i zivi interesi

Pre bismo rekli da se kolektivna interesovanja obeju etnonacionalnih grupacija sudaraju i vrte uglavnom oko ovih dilema: Cije je u stvari Kosovo? Ko ima veca moralna, istorijska, etnicka, politicka, itd. prava nad Kosovom? Srbi, sa svojim istorijskim pravom (sa puno mita i naucnih nejasnoca), ili, ipak Albanci sa svojim etnicko-faktickim pravom? Dakle, koje pravo je jace? Ono, zivih (albanska), ili ipak ono mrtvih (srpska)?! Sadrzine, ove koje kod oba kolektivna identiteta izazivaju more emocija i znacajnu frustriranu snagu da se kolektivno stalno mogu “mobilisati" u svako istorijsko doba?! Ovo sadasnje “mobilisanje" koje je poprimao konotacije alarmantnog stanja karakteristicno je i po tome sto se, sto, vise priblizava da tako kazemo taj istorijski trenutak razresenja onog glavnog pitanja oko pripadanja ovih 10.000 km utoliko se vise povecava nivo kompetetivnosti kod obe etnicke grupe?

Treba odmah reci, da ovo momentalno povecanje doze kompetetivnosti kod Albanaca, koji je okarakterisan kao “permanentno mobilan", ima kao uzroke, takodje i svoje posledice, koje se daju ukratko uokviriti:

- U sistematicnom razocarenju skolastikom nenasilnog otpora, koji se personifikuje i dalje preko DSK-a, koji se bazirao na vanjskom faktoru, izostavljajuci onaj (mozda glavni?) unutrasnji u svojoj strategiji suprostavljanja srpskim vlastima.

- U sve vise prononciranju ovog (stranog) faktora za buduci status Kosova, koji je i dalje daleko od kolektivnih stremljenja Albanaca.

- U standardnom povecanju represivnih srpskih drzavnih mera, koje svakim danom polako ali sigurno proizvode prave simptome nesigurnosti, a ujedno i kompleks novog modela (ponasanja) nepodnosljivosti medju etnickim mladim Albancima.

- U sve vise stecenim simpatijama nad novom realnoscu, nazvanim fenomen OVK-a (Oslobodilacka Vojska Kosova), stvara skoro sve predispozicije vracanja (mozda definitivno?) Albanaca u svoj identifikacioni violentski kod, koji se pomalo zna i pamti iz istorije".

Medju Srbima, ili bolje reci u srpskom represivnom rezimu, genezu diskursa “permanentnosti mobiliteta", ili nivoa kompetetivnosti, treba uglavnom ispitati u referencijama sacuvanja “teritorijalnog" i “integralnog" suvereniteta drzave nazvane SRJ-a, u sacuvanju postojeceg stanja, koji za aktuelni rezim ima smisao i konotacije: ekonomske, politicke, pravne i moralne satisfakcije: ili u zadobijanju sto veceg birackog tela za predsednicke izbore, a time i zadobijanje nekakvog prava nad ovom teritorijom, koja ce stalno imati geostrateski znacaj za obe etnonacionalne grupacije.

Kao sto se i moze videti, obe etnicke grupacije imaju dovoljnih razloga a i motiva da se odrzi jedno ovakvo morbidno kompetetivno stanje “ni rata, ni mira", koje, dok god se moze kontrolisati, ne predstavlja permanentnu opasnost (a ta mogucnost ovde na Balkanu je veoma malo verovatna) ka nekakvom direktnom oruzanom konfrontiranju izmedju dveju skupina.

Zato, mislimo da model kompetetivnosti na Kosovu u korelaciji sa institucionalnim srpskim akterima (vojskom, policijom i paravojnim snagama) prejudicira i predstavlja svakako jednu permanentnu predispoziciju opasnosti za decidivnu ratnu opciju i mirovnu opciju u odnosu sa etnonacionalnom grupacijom Srba. Sto znaci da se priroda nekakvog buduceg ratnog sukoba ne moze prejudicirati kao posledica krajnjih netolerantnih medjuetnickih odnosa (iako su medjugrupni odnosi, na Kosovu, jos kastinskog tipa: 10 odsto stanovnistva vlada nad ostalim 90 odsto), vec pre svega kao posledica eksploatisanja privrednih blagostanja i prirodnih resursa, a posebno teritorija, na kojima se nalaze sva ova bogatstva.

Ali sve ove predispozicije, iako su veoma znacajne, nisu dovoljne za eskalaciju konflikta, a narocito ratnog stanja, koji u slucaju izbijanja na ovim prostorima veoma, veoma tesko bi se mogao kontrolisati, kao u slucaju Bosne, Cecenije, ili drugde. Dakle, da li ona konstatacija, da ratovi nisu samo “babice" revolucija, nego i nacija (kako uostalom se potvrdilo i u slucaju Bosne i Hrvatske), vazi i za kosovske Albance, ili ce ipak oni biti iskljuceni iz ove konstatacije, a uz to i postici da realizuju svoje istorijsko stremljenje za drzavni identitet, ostaje da se vidi u medjuvremenu, a vreme je na izmaku...!?

Mr Fadil Maloku

sociolog iz Pristine

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /