Protokol o regionalnoj saradnji Dunav-Moris-Tisa

Perosevicu niko ne veruje

Ili, zasto je predsednik Izvrsnog veca Vojvodine morao da plati taksu za izlazak iz zemlje da bi u Segedinu zastupao ideje o otvorenim granicama i zasto tamo nije poveo ovdasnje Madjare i Rumune. U rezimskim medijima su potpisivanje Protokola i nedavni sastanak u Segedinu Foruma predsednika clanica regije DMT dobili ogroman publicitet. Kao da smo jednom nogom vec usli u Evropsku uniju. Stvari, nazalost, ne stoje tako

Jan Briza

Predsednik Izvrsnog veca Vojvdoine Bosko Perosevic morao je da plati taksu za izlazak iz zemlje kada je prosle nedelje isao u Segedin na prvi sastanak Foruma predsednika clanica regionalne saradnje Dunav- Moris-Tisa. To mu, medjutim, nije nimalo smetalo da tamo zastupa ideje o otvorenim granicama kao preduslovu uspesne regionalne saradnje. Koliko je pri tom bio ubedljiv - druga je stvar.

U delegaciji koju je predvodio Perosevic nije bilo ni jednog jedinog predstavnika ovdasnjih Madjara i Rumuna iako se radi o regionalnoj saradnji Vojvodine sa zupanijama u susednoj Madjarskoj i Rumuniji. U Segedin nisu isli ni predstavnici nasih gradova kojima je, po Protokolu o regionalnoj saradnji Dunav- Moris-Tisa, namenjeno svestrano i intenzivno povezivanje sa gradovima s one strane granice.

Sef Kancelarije Saveza vojvodjanskih Madjara i potpredsednik Skupstine Srbije Istvan Ispanovic izjavio je tim povodom za “Nasu Borbu" da Izvrsno vece Vojvodine nije dozvolilo predstavnicima ovdasnjih opstina ni da predlazu oblike saradnje, a kamoli da se nadju medju potpisnicima pomenutog protokola. Prilikom susreta clanica DMT jesenas u Senti, gde je usaglasavan tekst Protokola, celnici vojvodjanske vlade su zatrazili da gradonacelnici Sente, Subotice, Kanjize, Backe Topole i jos nekih gradova napuste konferencijsku dvoranu. Oni su se tamo nasli nekim drugim povodom, ali su bili zainteresovani i voljni da pomognu oko usaglasavanja teksta Protokola. Ta prilika im, medjutim, nije pruzena. Morali su da napuste dvoranu.

- Madjarska i rumunska strana su svojim gradovima omogucile ono sto je nasima uskraceno tako da oni odlicno medjusobno saradjuju - rekao je Ispanovic.

Prvi koraci

U Protokolu o regionalnoj saradnji DMT, koji je potpisan 21. novembra prosle godine u Segedinu, kaze se da je cilj saradnje “razvijanje i prosirivanje odnosa izmedju lokalnih zajednica i predstavnika lokalnih vlasti u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, nauke i “sporta", kako bi se kroz takvu saradnju ostvarilo njihovo “integrisanje u savremene evropske tokove". Potpisivanje tog Protokola Izvrsno vece Vojvodine je ocenilo kao izuzetno znacajno ne samo za Pokrajinu, nego i za Srbiju i Jugoslaviju jer je to, kako je naglaseno “jedan od prvih koraka nase zemlje ka evropskoj integraciji putem regionalne saradnje".

U rezimskim medijima su potpisivanje Protokola i nedavni sastanak u Segedinu Foruma predsednika clanica regije DMT dobili ogroman publicitet. Kao da smo jednom nogom vec usli u Evropsku uniju. Stvari, nazalost, ne stoje tako. Pa ipak, u pitanju je zaista veliki i vredan projekat.

Saradnja u okviru DMT odvijace se na teritoriji vecoj od 77.000 kvadratnih kilometara, na kojoj zivi oko sest miliona stanovnika. Ova regija obuhvata Vojvodinu, cetiri zupanije iz Rumunije (Arad, Timis, Hunedoara i Karas-Severin) i cetiri madjarske zupanije (Bac-Kiskun, Bekes, Congrad i Jas-Nadjkun- Solnok). U pitanju su veoma razvijene oblasti u sve tri zemlje, a u Jugoslaviji i Rumuniji daleko najrazvijenije. To otvara realne mogucnosti za uspesnu medjusobnu saradnju tri susedne zemlje, kao i njihovu saradnju sa drugim evropskim regijama.

Organizator i glavni pokretac inicijative za upostavljanje regionalne saradnje DMT bila je madjarska zupanija Congrad. To je i razumljivo s obzirom da je Madjarska najdalje odmakla u nastojanju da se ukljuci u Evropsku uniju. Jugoslavija i Rumunija su prihvatile tu inicijativu jer i one gaje ambicije da se jednog lepog dana nadju u razvijenoj Evropi.

"Euro trio" a la Milentijevic

Forum predsednika regija DMT odrzace 20. marta u Novom Sadu vanrednu sednicu na kojoj ce raspravljati o izdavanju i uredjivanju zajednickog tromesecnog casopisa pod imenom "Euro trio". On bi trebalo da izvestava o saradnji clanica regije i svim pitanjima kojima se one s tim u vezi bave.

Perosevic je u Segedinu rekao da ce Izvrsno vece Vojvodine izloziti svoj koncept sadrzaja i izgleda ovog casopisa. Kakav bi taj koncept mogao da bude nije tesko naslutiti sudeci po nultom broju koji je izasao u Segedinu. Nasa strana je u njemu bila zastupljena prilogom o saradnji u oblasti informisanja pod naslovom "Vratiti novinarstvu postenje". U pitanju je bio intervju sa republickim ministrom za informisanje Radmilom Milentijevic.

Ako u Novom Sadu bude prihvacen nas koncept i ako se "Euro trio" bude drzao novinarskog postenja "a la Milentijevic", regija DMT ce dobiti glasilo kakvo danas niko u Evropi nema. Za Rumune ce to biti kao neka vrsta vremeplova koji ce ih vratiti u doba Causeskua, a Madjare u jos dalju proslost u 1956. godinu.

Svako ima svoju racunicu

Da je taj lepi dan daleko, bar kada je u pitanju Jugoslavija, jasno je i bez nekog posebnog dokazivanja. U tom pogledu nikakve iluzije nemaju ni ovdasnji politicari - od najnizih do najvisih. I zato oni ne sanjaju o Evropi nego gledaju kako da u celoj ovoj stvari nesto ucare, i to licno, po mogucnosti.

Perosevic kao predsednik vojvodjanske vlade i jedan od potpisnika Protokola o saradnji DMT ocigledno vidi sansu da akonto “priblizavanja Evropi" stekne dragocene politicke poene koji bi mogli da ga preporuce za neku vecu funkciju - recimo republickog ranga. I sam sef ovdasnjeg rezima Slobodan Milosevic sigurno ceni ovo Perosevicevo angazovanje jer je ono u sklopu njegovih ocajnickih pokusaja da izvuce svoj rezim iz duboke medjunarodne izolacije.

Protokol o saradnji DMT je, istina, potpisan ali ce od njega biti malo stvarne koristi ako se svede samo na spisak lepih ali nerealnih zelja. Jer, stvarna saradnja Vojvodine sa partnerima u Madjarskoj i Rumuniji, a u prvom redu ekonomska koja je Protokolom posebno potencirana, nece biti moguca sve dok se ne stvore sistemske pretpostavke za poslovanje po savremenim medjunarodnim standardima. A to podrazumeva bas ono sto rezim niposto nece: duboke politicke i ekonomske reforme.

Dok Perosevic na nasoj granici placa taksu za izlazak iz zemlje on nikoga, pa ni svoje regionalne partnere iz Madjarske i Rumunije ne moze da ubedi da rezim njegove zemlje ima ozbiljnu nameru da sledi evropska nacela o slobodnom prometu ljudi, robe i ideja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /