ROBERT GELBARD, SPECIJALNI AMERICKI IZASLANIK ZA BIVSU JUGOSLAVIJU, U JEDNODNEVNOJ POSETI PRISTINI

SAD osudjuju i policijsku represiju terorizma OAK

Vazno je da pocne snazan politicki dijalog izmdju rukovodstva kosovskih Albanaca i vlade SRJ, izjaio Gelbard posle razgovora sa Rugovom koji je, takodje, osudio “svaki akt sile i terorizma na Kosovu"

Pristina. - Sjedinjene Drzave ostro osudjuju nasilje koje je u poslednje vreme eksaliralo na Kosovu. Veoma snazno podrzavamo moderno i pragmaticno rukovodstvo kosovskih Albanaca i ono treba nastaviti sa svojim kursom traznjenja resenja za Kosovo politickim sredstvima. Naravno, strogo osudjujemo silu koja se ovde primenjuje od strane policije i vlade ali takodje osudjujemo terorizam koji primenjuje OAK. Mislimo da je apsolutno vazno da pocne jedan sanazan pozitivan dijalog izmedju rukovodstva kosovskih Albanaca i vlade Savezne Republike Jugoslavije. Takodje mislimo da sa velikom hitnoscu treba zapoceti realizacija Prosvegnog sporazuma i otvaranje skola i Univerziteta za albansku nastavu. Ovo je u obracanju novinarima, nakon susreta sa liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom, istakao specijalni americki izaslanik za prostor bivse Jugoslavije Robert Gelbard.

Tokom celog prekjucerasnjeg dana i jucerasnjeg prepodneva sluzbeni americki izvori u Pristini i Beogradu nisu bili u stanju da potvrde da li specijalni americki izaslanik uopste dolazi na Kosovo. Nakon mnogobrojnih dilema o tome da li ce Gelbard doputovati u Pristinu, jer su o tome cak i tokom celog jucerasnjeg prepodneva Pristinom kolale najrazlicitije informacije, specijalni americki izaslanik se konacno, negde posle podneva, sa velikom pratnjom pojavio pred sedistem Demokratskog saveza Kosova u kojem se nalazi i Rugovina kancelarija. Susret Gelbarda i Rugove trajao je oko jedan sat iza zatvorenih vrata.

Obracajuci se novinarima nakon ovog susreta, lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova je izrazio zadovoljstvo boravkom specijalnog izaslanika americkog predsednika Klintona na Kosovu. “Gospodin Belgard mi je preneo zabrinutost americkog drzavnog sekretara Medlin Olbrajt zbog situacije na Kosovu. Sjedinjene Drzave jesu i moraju i ubuduce stalno biti angazovane na trazenju resenja za Kosovo i pomici realizaciji aspiracijama ovog naroda za slobodu, nezavisnost i demokratiju", rekao je Rugova. Ocenjujuci situaciju veoma teskom, Rugova je osudio svaki akt sile i svaki akt terorizna na Kosovu. Najveci deo naroda je, medjutim, opredeljen za miran put u ostvarivanju politickih ciljeva, jer ne zelimo da se na Kosovu desi nesto sto bi ugrozilo celi Balkan, rekao je Rugova.

Prema planu boravka americki izaslanik za prostor bivse Jugoslavije trebalo je da juce posle podne u Americkom informativnom centru razgovara sa predsednikom Parlamentarne partije Kosova Ademom Demacijem, Mahmutom Bakalijem i rukovodstvom Nezavisne unije studenata pristinskog Univeziteta.

I. Hajdari

Susret Gelbard-Odalovic

Specijalni americki izaslanik se tokom dana iza zatvorenih vrata susreo i sa zamenikom nacelnika kosovskog okruga Veljkom Odalovicem. Prema saopstenju sa ovog sureta, Odalovic je visokog americkog gosta “detaljno informisao o teroristickim akcijama u poslednjih mesec dana u kojima je zakratko vreme zivot izgubilo sedam osoba". Na kraju saopstenja se navodi da je “obostrano zakljuceno da se pitanje obrazovanja mora hitno resiti jer bi svako dalje odlaganje resenja samo pogorsalo inace slozenu situaciju na Kosovu, koje se moze prevazici samo konstruktivnim dijalogom".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /