KAKVA JE POLITICKA POZADINA U SLUCAJU HAPSENJA DIREKTORA DIN SMILJKA KOSTICA

Obracun preko duvanske "kovnice drzavnog novca"

Niski gradonacelnik (i potpredsednik DS) Zoran Zivkovic i predsednik gradske vlade (i potpredsednik Okruznog odbora SPO) Branislav Jovanovic, slazu se u oceni da je Kosticevo hapsenje "cista politika" iza koje se krije namera vrha vlasti da privatizuje farbiku po sopstvenoj meri

Nis. - Buduci da je i onima sa niskim celom sasvim jasno kako je u partijskoj drzavi ciji smo podanici "sve- politika" pitanje broj jedan u niskoj politickoj carsiji ovih dana glasi: koji je stvarni politicki razlog hapsenja ex direktora DIN Smiljka Kostica? Mada je niski duvanski bos optuzen za velike zloupotrebe sluzbenog polozaja kojima je sticao enormno licno bogatstvo, vecina medju onima sto obicno nazivamo javnim mnjenjem ocenjuje da je on "pao" iskljucivo zato sto je politicki zasmetao "nekome" u "vrhu". U drzavi u kojoj je zvanicna politika postala prilicno ekskluzivna dvorska delatnost jedne porodice cak ni stenogram sa sednice Vlade Srbije, koji je "nenadano" osvanuo u jednim dnevnim novinama, ne moze da otkrije stvarne razloge zbog kojih je uhapsen ex direktor DIN, a njoj uvedena prinudna uprava.

Pronicljiviji politicki analiticari, koji drze do zdravog razuma, vec su spremni da se zakunu kako je izlaganje pojedinih vladinih ministara o razlozima zbog kojih je vlada morala da "suzbije kriminal" bas u najvecem proizvodjacu cigareta na Balkanu samo demagosko mlataranje po praznoj slami, kako se Vlasi ne bi dosetili grma u kom lezi istina. Prema njihovoj oceni, licni elaborati pojedinih ministara o potrebi da Kostic bude uhapsen jer je "lopov" koji je drzavi zakidao poreze i prekidima proizvodnje destabilizovao domace duvansko trziste, mogli bi da zvuce uverljivo samo ukoliko bi u toj istoj drzavi bila uhapsena bar vecina lopova koji ugrozavaju njenu ekonomsku stabilnost.

Ovakvim politickim cepidlakama najindikativnije je bilo sto su se na sednici vlade "stenogramski" sukobili njen predsednik Mirko Marjanovic i njen potpredsednik Svetozar Krstic, koji su eksponenti razlicitih partija. I sto je iz Krsticevih usta izletela i "stenogramski" evidentirana i ta magicna rec: privatizacija. Stoga je i donekle razumljivo njihovo licitiranje o tome da li je "Smiljko morao da padne" zbog "ocekivane" privatizacije DIN, te ko bi u njoj trebalo da se omasti, a ko da ostane suv na suvom, i bez portfelja i bez miliona.

Marjanovic protiv Dragana Tomica?

Dosta je onih koji veruju da etablirane porodice u ovoj drzavi zele strozu poslovnu kontrolu DIN, te da cak imaju i ozbiljne svojinske namere prema njoj. A nagadjanja o tome da li su se oko DIN zaista posvadjale SPS i ND, te da li se SPS i ND ozbiljno razilaze po pitanju trzisnog poslovanja i privatizacije drzavne duvanske "kovnice", kao i da li se preko DIN Marjanovic obracunava sa predsednikom Skupstine Srbije Draganom Tomicem, kojem pojedini politicki oponenti pripisuju naftasku vezu s Kosticem, ostavljaju sladokuscima politickih pikanterija.

Niski gradonacelnik (i potpredsednik DS) Zoran Zivkovic je vec uopsteno ocenio da je hapsenje Kostica "cista politika" iza koje "najverovatnije" stoji namera vrha vlasti da privatizuje DIN po sopstvenoj meri. I predsednik gradske vlade (i potpredsednik Okruznog odbora SPO) Branislav Jovanovic se ovim povodom slaze sa svojim koalicionim partnerom, te se "boji" da iza hapsenja Kostica stoji namera rezima da privatizuje DIN po modelu privatizacije koji je vazio za PTT. Dobro obavesteni izvor iz (nekadasnjeg) vrha DIN dodaje da je Kostic uhapsen jer "neko iz vlade zeli da za jeftine pare privatizuje DIN".

"Cilj vlade sigurno nije privatizacija DIN, koja bi trebalo da bude poslednja na listi za svojinsku transformaciji.Nikakva privatizacija DIN ne dolazi u obzir, jer je DIN veca kovnica drzavnog novca i od Topcidera i sa njom se ne treba igrati. Jedini cilj vlade je stabilizacija ovog duvanskog giganta i domaceg trzista cigareta. Zato je Upravni odbor DIN imao prioritetan zadatak i uspeo da posle duzeg vremena deblokira racun ovog kolektiva", negira bilo kakvu politicko-interesnu pozadinu nas izvor blizak republickoj vladi.

Izvesno je da bi sem dvora ili eventualno Marjanovica i nekih clanova vlade, pravi odgovor na politicka pitanja o hapsenju Kostica mogao da pruzi samo on licno. Ne toliko u daljem toku istrage i njenim dometima, posto ce oni najverovatnije biti strogo "ograniceni", koliko u eventualnom nastupu iskrenosti, koji bi predstavljao i cin licne hrabrosti. Posto su ga cak i neki clanovi njegove porodice "zakleli" da, kada se istraga zavrsi, "sve kaze javnosti", bilo bi veoma zdravo po politicki zivot ove zemlje da Kostic konacno saopsti detalje stvarnih politickih igara "vrha".

Ali bi to mozda u ovakvoj drzavi bilo opasno po njegovo zdravlje.

Z. Miladinovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995-1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /